Salát z červené čočky – recepty

Pokud hledáte chutný, zdravý a vydatný salát, který je plný chuti a výživných látek, pak je čočkový salát ideální volbou. Čočka je druh luštěniny, která je plná vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin, jako jsou bílkoviny a komplexní sacharidy. V kombinaci s libovolnou kombinací zeleniny, zelených salátů, ořechů a semínek tvoří čočka úžasně chutný a výživný pokrm.

Čočkové saláty lze podávat jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Jsou neuvěřitelně univerzální a snadno se připravují. Jednoduchý salát připravíte tak, že nejprve propláchnete a uvaříte asi 1,5 šálku čočky podle návodu na obalu.

Opláchněte přebytečnou vodu a poté čočku vložte do mísy. Přidejte zeleninu podle vlastního výběru, například okurky, papriky, rajčata, mrkev a ředkvičky. Pro zvýraznění chuti můžete přidat také rozdrobený sýr feta nebo olivy.

Čerstvá zelenina, vajíčko, čočka a rychlý oběd do práce za pár korun máte připraven.

Čočkový salát z červené čočky – recept

Už vás nebaví saláty z hlávkového salátu? Vychutnejte si tento lehký, svěží salát inspirovaný klasickými chutěmi tabbouleh. Uvařte a sceďte červenou čočku, přidejte čerstvé bylinky, šalotku a římská rajčata.

Promíchejte s lehkým dresinkem z extra panenského olivového oleje a citronové šťávy, ozdobte zelenými šalvějovými lístky a vychutnejte si ho k obědu nebo večeři.

Ingredience na čočkový salát z červené čočky

  • 1 plechovka zeleninového vývaru
  • 200 g červené čočky, přebrané a propláchnuté
  • 1 hrnek mleté čerstvé petrželky
  • ½ hrnku mleté čerstvé máty
  • 2 středně velké nakrájené jarní cibulky, oddělené bílé a zelené části
  • 2 střední římská rajčata, zbavená semínek, nakrájená na kostičky
  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velký citron, zbavený kůry a odšťavněný
  • sůl podle chuti (nepovinné)

Postup na čočkový salát z červené čočky

  1. V hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar a přidejte scezenou čočku. Promíchejte a snižte teplotu varu. Vařte odkryté 7 až 8 minut. Čočka bude mírně nedovařená. Scedíme a necháme vychladnout, asi 30 minut.
  2. Vychladlou čočku vložte do velké mísy a přidejte mletou čerstvou petržel a mátu. Přidejte bílé části jarní cibulky, nakrájenou zeleninu si ponechte na ozdobu. Přidejte rajčata.
  3. V malé misce smíchejte extra panenský olivový olej a kůru a šťávu z jednoho citronu. Promíchejte, nalijte na salát a promíchejte.
  4. Před podáváním přikryjte a nechte alespoň 30 minut odležet v chladničce.
  5. Před podáváním salát ochutnejte a podle potřeby dosolte. Ozdobte rezervovanými nasekanými zelenými vršky zelené cibulky.

Jak uvařit červenou čočku?

  1. Červenou čočku propláchněte v jemném sítku pod tekoucí vodou, dokud voda nepoteče čirá.
  2. Propláchnutou čočku vložte do středně velkého hrnce se dvěma až třemi šálky vody nebo ekvivalentním množstvím a vařte přibližně 15 minut.
  3. Vyzkoušejte, zda je čočka měkká, a jakmile je měkká, sceďte ji a zbylou vodu vylijte.
  4. Pokud čočku ochucujete, přidejte do ní dochucovadla, jako je zelenina, bylinky a koření.
  5. Vařte na mírném ohni několik minut za občasného míchání a poté podávejte teplé.
Do čočkového salátu můžete přidat i vajíčko nebo sýr a získat tak další porci bílkovin.

Červená čočka se hodí nejen do salátů. Mnoho lidí těší nejlepší polévka z červené čočky, kterou si vaří s oblibou doma a často.

Studený salát z červené čočky – salát s červenou čočkou – recept

Tento jednoduchý salát z červené čočky je nabitý lahodnou chutí tří druhů čerstvých bylinek, rozdrobeného sýra feta a jednoduché citronovo-medové zálivky s přídavkem kari. Je to skvělá vegetariánská příloha nebo hlavní jídlo plné bílkovin a vlákniny.

Ingredience na studený salát z červené čočky

  • 1 hrnek suché červené čočky – asi 2,5 hrnku vařené čočky
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • ½ hrnku rozinek
  • ½ hrnku rozdrobeného sýra feta

Na dresink

  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 citron – odšťavněný, asi 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky kari
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ⅛ lžička soli

Postup na salát s červenou čočkou

  1. Smíchejte suchou čočku se 2 hrnky vody ve velkém hrnci nebo hrnci s pokličkou. Přiveďte ji k varu, přikryjte a snižte teplotu na velmi nízkou. Vařte 5 až 8 minut, jednou nebo dvakrát zamíchejte, dokud se neuvaří podle vašich představ.
  2. Z čočky slijte zbylou vodu. Uvařenou čočku přendejte do velké mísy. Přidejte nasekané bylinky, rozinky a fetu. Pokud salát nepodáváte hned nebo ho chcete podávat studený, můžete čočku dát vychladit do lednice.
  3. V odměrce našlehejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, med, kari, sůl a pepř.
  4. Salát přelijte zálivkou, promíchejte a podávejte.

Salát z červené čočky s vejcem – zdravý salát z červené čočky – recept

Voňavá čočka s krémovým pošírovaným vejcem je dokonalým vegetariánským jídlem.

Ingredience na salát z červené čočky s vejcem

  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ½ červené cibule, mleté
  • 2 hrnky červené čočky, propláchnuté a okapané
  • 2 a ½ lžičky garam masaly
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1,1 litru zeleninového vývaru
  • 2 hrnky baby špenátu
  • 4 velká vejce, pošírovaná
  • ⅓ hrnku koriandrových listů, jemně nasekaných
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • pálivá omáčka, na dochucení (nepovinné)

Postup na zdravý salát z červené čočky

  1. Nalijte arašídový olej do hrnce na středně nízkou teplotu. Přidejte česnek a červenou cibuli a orestujte je.
  2. Do pánve nasypte čočku a promíchejte, aby se v oleji obalila.
  3. Do pánve přidejte garam masalu a uzenou papriku. Promíchejte a minutu povařte.
  4. Přilijte zeleninový vývar a promíchejte. Vařte, dokud se tekutina nevstřebá.
  5. Přidejte špenát a promíchejte. Vařte, dokud špenát nezvadne.
  6. Na talíři dozdobte pošírovanými vejci a koriandrem. Posypte solí a pepřem, případně trochou pálivé omáčky.
Černá čočka dodá salátu netradiční barvu.

Čočkový salát s tuňákem – recept

Tento čočkový salát s tuňákem kombinuje černou čočku beluga s konzervovaným tuňákem, čerstvou zeleninou a kurkumovou zálivkou. Je naprosto vynikající a skvěle se hodí na letní grilovačky a večírky. Do salátu lze pro oživení přidat také bulgur.

Ingredience na čočkový salát s tuňákem

  • 1 a 1/2 hrnku černé čočky beluga, prosáté a propláchnuté
  • 3 hrnky vody
  • špetka mořské soli
  • 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji, okapané
  • 1/2 hrnku nakrájené červené cibule
  • 1/2 hrnku nakrájené červené papriky
  • 1/2 hrnku nakrájené okurky
  • 1/4 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku nasekaného koriandru
  • 1 nakrájené avokádo

Na dresink

  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička pepře
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/3 hrnku olivového oleje

Postup na čočkový salát s tuňákem

  1. Do středně velkého hrnce nasypte čočku, přidejte 3 šálky vody a špetku soli. Přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte a vařte, dokud čočka nezměkne, asi 25 minut.
  2. Slijte ji přes jemné sítko a rychle propláchněte studenou vodou, aby vychladla. Čočku dáme stranou a necháme vychladnout. Tento krok lze provést s předstihem. Stačí čočku uvařit, vychladit a uložit do lednice, dokud nebudete připraveni na přípravu salátu.
  3. Vychladlou čočku, tuňáka, červenou cibuli, papriku, okurku, rozinky a koriandr dejte do velké mísy a promíchejte.
  4. V malé misce nebo odměrce smíchejte jablečný ocet, javorový sirup, hořčici, kurkumu, sůl, pepř, kajenský pepř, skořici a muškátový oříšek. Našlehejte olivový olej a přelijte jím směs s čočkou a tuňákem.
  5. Uložte do chladničky, dokud nebude připravena ke konzumaci. Těsně před podáváním přidejte nakrájené avokádo. Podávejte s krekry jako svačinu nebo předkrm, na chlebu nebo na zeleném lůžku. Salát by měl v lednici vydržet 3-4 dny.

Červená čočka si v posledních letech získává stále větší oblibu jako zdravější rostlinný zdroj bílkovin, zejména mezi vegetariány a vegany.

Tato drobná luštěnina nabízí řadu výživových a zdravotních benefitů, které jsou často přehlíženy, a je tak skvělým doplňkem každého jídelníčku.

Červená čočka je také vynikajícím zdrojem vegetariánských bílkovin, neboť obsahuje přibližně 9 gramů bílkovin na jeden vařený šálek. Díky tomu je skvělou alternativou masa pro ty, kteří hledají rostlinné bílkoviny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin pro tvorbu svalů a obnovu tkání. Jsou také skvělým zdrojem železa, zinku a kyseliny listové.

Červená čočka se skvěle hodí do všech pokrmů, jako jsou polévky, pomazánky, kari a saláty. Lze ji také rozemlít na mouku na pečení, uvařit z ní lahodnou kaši nebo ji dokonce použít jako náhradu mletého hovězího masa v hamburgerech či sekané. Samotný čočkový salát můžete podávat k ostatním pokrmům, např. k vaječné omeletě či pečeným krůtím stehnům. Možnosti jsou nekonečné.