Přípitek – jak správně provést, triky a tipy profesionálů, zkušenosti

Tytam jsou doby, kdy se lidé báli, aby jim korková zátka sektu nevyrazila oko, mířili lahví do prázdna a modlili se. Lahev sektu je nejprve potřeba pořádně vychladit, nikdy ne zmrazit. Nejlepší způsob, jak sekt otevřít, je otáčet lahví, nikoliv zátkou.

Každý slavnostní přípitek se občas promění ve frašku. Typicky o Vánocích nebo na Silvestra, kdy se lidé chystají otevřít přetlakovanou lahev sektu a uvolnit korkovou zátku. Ta se ve většině případů rozletěla po pokoji a, zatímco se zbytek rodiny kryl pod stolem, udělala díru ve stropě. Většina šumivého moku vytekla na podlahu.

Podobná situace se vůbec nemusí opakovat. Stačí se naučit pár jednoduchých triků od profesionálů a vychutnat si bublinky bez karambolů.

Bublinky milují chlad

Připravit sekt k přípitku není žádná věda. Přestože nálada k oslavám rychle stoupá, základem úspěchu je počkat, až se lahev pořádně vychladí.

Ideální je uchovat lahev alespoň jeden den ve tmě a v klidu při teplotě 3 až 5 °C. V žádném případě neukládat sekt do mrazáku. Chuť šumivého moku by se po rozmrazení už znovu nerozvinula do všech odstínů a barev.

Lepší je proto dát sekt raději na delší dobu do ledničky. Na horské chatě může ledničku nahradit chladnější předsíň anebo třetí schůdek sklepa odshora, kde ještě nepanují teploty kolem nuly.

Otevírání sektu

Otevírání lahve šavlí je lepší přenechat zkušenějším. Sekt lze bezpečně otevřít i jednodušeji. Nejdřív opatrně sejmout vrchní kapsli i drátěnou sponu a lahev nahnout do úhlu 45 stupňů. To samo o sobě brání samovolnému výbuchu a rozlití sektu. Rukou jistit korek, aby nevyletěl předčasně.

Málokdo ví, že je vhodnější otáčet vždy lahví, nikoliv korkem. Točit s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní. Sekt by potom měl být servírován do sklenek typu flétna, ovšem ne víc než do půlky. V úzkých a dlouhých skleničkách totiž bublinky tak rychle nevyprchají, a lze si je nechat stoupat do hlavy celý večer.