Rajská omáčka – nejlepší recepty, tradiční, od babičky

Rajská omáčka si získala oblibu pro svou sytou chuť a univerzálnost. Její základ tvoří rajčata, ať už čerstvá či ve formě protlaku, doplněná o aromatické koření a jemnou sladkost. Tato omáčka se skvěle hodí k mnoha pokrmům, od klasických knedlíků a masa až po těstoviny a zeleninu.
Existuje však opravdu jen jeden „nejlepší“ recept na rajskou omáčku? Jaký je rozdíl mezi rajskou omáčkou z čerstvých rajčat a tou z protlaku? A jak docílit autentické chuti rajské omáčky od babičky?
Shrnutí obsahu článku
Článek představuje několik variant rajské omáčky: tradiční od babičky (z protlaku), z čerstvých rajčat, luxusní s hovězím masem a s masovými koulemi.
Tradiční rajská omáčka se připravuje z cibule, mouky, rajčatového protlaku (nebo pasírovaných rajčat), hovězího vývaru a koření (bobkový list, nové koření, pepř), vaří se minimálně 30 minut a podává se s hovězím masem a knedlíkem.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat nabízí svěžejší chuť, připravuje se z čerstvých rajčat, cibule, česneku, olivového oleje a bylinek, vaří se minimálně hodinu a hodí se k těstovinám i masu.
Pro všechny varianty je klíčové použití kvalitních surovin a dostatečná doba vaření/dušení pro propojení chutí.
Tradiční rajská omáčka od babičky
Rajská omáčka od babičky představuje kulinářský poklad, který se dědí z generace na generaci. Její sytá, sladkokyselá chuť, provoněná kořením, evokuje vzpomínky na domácí obědy a pohodu. Základem této tradiční omáčky jsou kvalitní suroviny a poctivý postup, který se nese v duchu starých kuchařských knih.
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 velká plechovka drcených rajčat (cca 800g) nebo 1 litr pasírovaných rajčat
- 500 ml hovězího vývaru (lze nahradit vodou s bujónem)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžička cukru (dle chuti)
- Špetka soli
- Ocet (dle chuti)
Postup
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle nebo oleji dozlatova.
- Přidáme mouku a krátce orestujeme, abychom vytvořili světlou jíšku.
- Vmícháme drcená nebo pasírovaná rajčata a krátce prohřejeme.
- Zalijeme hovězím vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a sůl.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme pomalu probublávat alespoň 30 minut, ideálně i déle, aby se chutě propojily. Občas promícháme.
- Dochutíme cukrem a octem podle potřeby. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vývaru nebo vody.
- Před podáváním vyjmeme bobkové listy a kuličky koření.
Tradiční rajská omáčka se nejlépe podává s hovězím masem (například vařeným hovězím zadním) a houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Její sytá chuť skvěle doplňuje i těstoviny nebo kynuté knedlíky.
Tento recept představuje základ, který lze obměňovat podle chuti a dostupných surovin. Důležité je dodržet poctivý postup a nechat omáčku dostatečně provařit, aby se chutě plně rozvinuly. Ideální recept, pokud člověk například neví, co uvařit k večeři.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat
Rajská omáčka připravená z čerstvých, zralých rajčat nabízí intenzivnější a svěžejší chuť než její varianta z protlaku. Využití sezónních surovin dodává omáčce nezaměnitelný charakter a umožňuje plně vychutnat přirozenou sladkost rajčat.
Suroviny
- 1 kg zralých rajčat (ideálně odrůdy s menším množstvím semínek, např. San Marzano)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- Špetka chilli vloček (dle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička cukru (dle chuti)
- Čerstvé bylinky (bazalka, petrželka) na ozdobu
Postup
- Rajčata omyjeme, nařízneme nařízneme do kříže na spodní straně a spaříme je ve vroucí vodě po dobu cca 30 sekund. Poté je zchladíme ve studené vodě a oloupeme slupku.
- Oloupaná rajčata rozkrájíme na menší kousky a zbavíme je tvrdých částí u stopky. Větší rajčata můžeme i vypeckovat.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce orestujeme.
- Přidáme nakrájená rajčata, oregano, tymián, chilli vločky, sůl, pepř a cukr.
- Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku pomalu probublávat alespoň hodinu, ideálně i déle, dokud nezhoustne a chutě se nespojí. Občas promícháme.
- Hotovou omáčku můžeme rozmixovat tyčovým mixérem pro jemnější konzistenci, avšak není to nutné.
- Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.
Použití čerstvých rajčat zaručuje plnější a přirozenější chuť. Sezónní rajčata jsou navíc levnější a obsahují více vitamínů. Při výběru dáváme přednost zralým, pevným plodům s intenzivní vůní.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat se výborně hodí k těstovinám, masu i zeleninovým pokrmům. Její svěžest skvěle doplňuje například grilované maso nebo pečenou zeleninu.

Luxusní rajská omáčka s hovězím masem
Tato verze rajské omáčky povyšuje klasické jídlo na kulinářský zážitek. Klíčem je použití kvalitního hovězího masa a vybraných ingrediencí, které dodají omáčce hloubku a komplexnost chuti. Je ideální volbou pro slavnostní příležitosti.
Suroviny
- 1 kg hovězího masa (např. hovězí líčka, kližka nebo ořez)
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 petržel, nakrájená na kolečka
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka (400g) kvalitních loupaných rajčat
- 200 ml červeného vína (např. Cabernet Sauvignon nebo Merlot)
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce třtinového cukru
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Kousek másla na zjemnění
Postup
- Hovězí maso opečeme ze všech stran na olivovém oleji v hrnci, dokud se nezatáhne. Vyjmeme z hrnce a odložíme stranou.
- Ve stejném hrnci orestujeme cibuli, mrkev, petržel a celer dozlatova.
- Přidáme rajčata, červené víno a necháme krátce zredukovat.
- Vrátíme maso do hrnce, zalijeme hovězím vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, tymián, cukr a sůl.
- Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen na minimum, přiklopíme a dusíme alespoň 3 hodiny, dokud maso není zcela měkké.
- Maso vyjmeme z omáčky a natrháme na menší kousky.
- Omáčku propasírujeme přes síto, abychom odstranili kousky zeleniny a koření.
- Omáčku vrátíme do hrnce, přidáme natrhané maso a krátce prohřejeme. Na závěr můžeme zjemnit kouskem másla.
Luxusní rajská s hovězím se skvěle hodí k bramborové kaši, polentě nebo domácím těstovinám. Dlouhé dušení a kvalitní suroviny zaručí bohatou a intenzivní chuť, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.
Rajská omáčka s masovými koulemi
Spojení rajské omáčky a masových koulí je oblíbenou klasikou, která potěší malé i velké strávníky. Šťavnaté masové kuličky v syté omáčce tvoří harmonickou kombinaci chutí. Tato verze nabízí detailní postup přípravy obou komponentů a tipy pro dokonalý výsledek.
Suroviny na masové koule
- 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového, případně kuřecí nebo krůtí)
- 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Suroviny na rajskou omáčku: (viz recept na Tradiční rajskou omáčku od babičky nebo Rajskou omáčku z čerstvých rajčat – dle preference)
Postup – masové koule
V míse smícháme mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, majoránku, papriku, sůl a pepř. Důkladně promícháme. Z masové směsi tvarujeme menší kuličky o průměru cca 3-4 cm. Kuličky můžeme buď opéct na pánvi na troše oleje dozlatova, nebo je upéct v troubě na pekáči vyloženém pečicím papírem při 180 °C po dobu cca 15-20 minut.
Postup – dokončení
Připravíme si rajskou omáčku podle jednoho z předchozích receptů. Upečené nebo opečené masové kuličky vložíme do hotové rajské omáčky a krátce prohřejeme.
Tipy a variace:
- Dochucení masových koulí: Pro výraznější chuť můžeme do masové směsi přidat i trochu strouhaného parmazánu nebo bylinky, jako je petrželka či tymián.
- Variace s masem: Kromě směsi hovězího a vepřového masa lze použít i mleté kuřecí, krůtí nebo jehněčí maso. Každý druh masa dodá pokrmu specifickou chuť.
- Servírování: Rajská omáčka s masovými koulemi se tradičně podává s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo bramborovou kaší. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.
- Vegetariánská / vegan verze: Rajskou omáčku lze také podávat například s falafelem.
Tento pokrm nabízí mnoho možností variací. Důležité je dbát na kvalitní suroviny a poctivou přípravu, abychom dosáhli co nejlepší chuti. Zajímavým tipem a další variantou jsou také plněné papriky s rajskou omáčkou.

Jak na nejlepší rajskou omáčku
Tento článek představil několik variant přípravy rajské omáčky, od tradiční receptury od babičky, přes svěží verzi z čerstvých rajčat, až po luxusní variantu s hovězím masem a vydatnou verzi s masovými koulemi. Každý recept nabízí jedinečný chuťový zážitek a uspokojí různé preference.
Klíčem k úspěchu u všech variant je použití kvalitních surovin. U tradiční verze je důležité nechat omáčku dostatečně provařit, aby se chutě propojily. Při přípravě z čerstvých rajčat je zásadní výběr zralých a šťavnatých plodů. Lze použít i domácí zavařená rajčata.
Luxusní verze s hovězím masem vyžaduje delší dobu dušení, avšak výsledek v podobě jemného masa a bohaté omáčky stojí za to. A konečně, rajská s masovými koulemi nabízí syté a chutné jídlo, které ocení celá rodina.
Recepty na rajskou omáčku se mohou lišit v detailech, nicméně základní principy zůstávají stejné. Experimentování s kořením a dochucováním je vítáno a umožňuje každému vytvořit si svou vlastní „nejlepší“ rajskou omáčku.