Rajská omáčka – nejlepší recepty, tradiční, od babičky

Rajská omáčka si získala oblibu pro svou sytou chuť a univerzálnost. Její základ tvoří rajčata, ať už čerstvá či ve formě protlaku, doplněná o aromatické koření a jemnou sladkost. Tato omáčka se skvěle hodí k mnoha pokrmům, od klasických knedlíků a masa až po těstoviny a zeleninu.

Existuje však opravdu jen jeden „nejlepší“ recept na rajskou omáčku? Jaký je rozdíl mezi rajskou omáčkou z čerstvých rajčat a tou z protlaku? A jak docílit autentické chuti rajské omáčky od babičky?

Shrnutí obsahu článku

Článek představuje několik variant rajské omáčky: tradiční od babičky (z protlaku), z čerstvých rajčat, luxusní s hovězím masem a s masovými koulemi.

Tradiční rajská omáčka se připravuje z cibule, mouky, rajčatového protlaku (nebo pasírovaných rajčat), hovězího vývaru a koření (bobkový list, nové koření, pepř), vaří se minimálně 30 minut a podává se s hovězím masem a knedlíkem.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat nabízí svěžejší chuť, připravuje se z čerstvých rajčat, cibule, česneku, olivového oleje a bylinek, vaří se minimálně hodinu a hodí se k těstovinám i masu.

Pro všechny varianty je klíčové použití kvalitních surovin a dostatečná doba vaření/dušení pro propojení chutí.

Tradiční rajská omáčka od babičky

Rajská omáčka od babičky představuje kulinářský poklad, který se dědí z generace na generaci. Její sytá, sladkokyselá chuť, provoněná kořením, evokuje vzpomínky na domácí obědy a pohodu. Základem této tradiční omáčky jsou kvalitní suroviny a poctivý postup, který se nese v duchu starých kuchařských knih.

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 velká plechovka drcených rajčat (cca 800g) nebo 1 litr pasírovaných rajčat
  • 500 ml hovězího vývaru (lze nahradit vodou s bujónem)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 lžička cukru (dle chuti)
  • Špetka soli
  • Ocet (dle chuti)

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle nebo oleji dozlatova.
  2. Přidáme mouku a krátce orestujeme, abychom vytvořili světlou jíšku.
  3. Vmícháme drcená nebo pasírovaná rajčata a krátce prohřejeme.
  4. Zalijeme hovězím vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a sůl.
  5. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme pomalu probublávat alespoň 30 minut, ideálně i déle, aby se chutě propojily. Občas promícháme.
  6. Dochutíme cukrem a octem podle potřeby. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vývaru nebo vody.
  7. Před podáváním vyjmeme bobkové listy a kuličky koření.

Tradiční rajská omáčka se nejlépe podává s hovězím masem (například vařeným hovězím zadním) a houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Její sytá chuť skvěle doplňuje i těstoviny nebo kynuté knedlíky.

Tento recept představuje základ, který lze obměňovat podle chuti a dostupných surovin. Důležité je dodržet poctivý postup a nechat omáčku dostatečně provařit, aby se chutě plně rozvinuly. Ideální recept, pokud člověk například neví, co uvařit k večeři.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat

Rajská omáčka připravená z čerstvých, zralých rajčat nabízí intenzivnější a svěžejší chuť než její varianta z protlaku. Využití sezónních surovin dodává omáčce nezaměnitelný charakter a umožňuje plně vychutnat přirozenou sladkost rajčat.

Suroviny

  • 1 kg zralých rajčat (ideálně odrůdy s menším množstvím semínek, např. San Marzano)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • Špetka chilli vloček (dle chuti)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžička cukru (dle chuti)
  • Čerstvé bylinky (bazalka, petrželka) na ozdobu

Postup

  1. Rajčata omyjeme, nařízneme nařízneme do kříže na spodní straně a spaříme je ve vroucí vodě po dobu cca 30 sekund. Poté je zchladíme ve studené vodě a oloupeme slupku.
  2. Oloupaná rajčata rozkrájíme na menší kousky a zbavíme je tvrdých částí u stopky. Větší rajčata můžeme i vypeckovat.
  3. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce orestujeme.
  5. Přidáme nakrájená rajčata, oregano, tymián, chilli vločky, sůl, pepř a cukr.
  6. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku pomalu probublávat alespoň hodinu, ideálně i déle, dokud nezhoustne a chutě se nespojí. Občas promícháme.
  7. Hotovou omáčku můžeme rozmixovat tyčovým mixérem pro jemnější konzistenci, avšak není to nutné.
  8. Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.

Použití čerstvých rajčat zaručuje plnější a přirozenější chuť. Sezónní rajčata jsou navíc levnější a obsahují více vitamínů. Při výběru dáváme přednost zralým, pevným plodům s intenzivní vůní.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat se výborně hodí k těstovinám, masu i zeleninovým pokrmům. Její svěžest skvěle doplňuje například grilované maso nebo pečenou zeleninu.

Rajská omáčka v lehce italském stylu.

Luxusní rajská omáčka s hovězím masem

Tato verze rajské omáčky povyšuje klasické jídlo na kulinářský zážitek. Klíčem je použití kvalitního hovězího masa a vybraných ingrediencí, které dodají omáčce hloubku a komplexnost chuti. Je ideální volbou pro slavnostní příležitosti.

Suroviny

  • 1 kg hovězího masa (např. hovězí líčka, kližka nebo ořez)
  • 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 petržel, nakrájená na kolečka
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka (400g) kvalitních loupaných rajčat
  • 200 ml červeného vína (např. Cabernet Sauvignon nebo Merlot)
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Kousek másla na zjemnění

Postup

  1. Hovězí maso opečeme ze všech stran na olivovém oleji v hrnci, dokud se nezatáhne. Vyjmeme z hrnce a odložíme stranou.
  2. Ve stejném hrnci orestujeme cibuli, mrkev, petržel a celer dozlatova.
  3. Přidáme rajčata, červené víno a necháme krátce zredukovat.
  4. Vrátíme maso do hrnce, zalijeme hovězím vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, tymián, cukr a sůl.
  5. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen na minimum, přiklopíme a dusíme alespoň 3 hodiny, dokud maso není zcela měkké.
  6. Maso vyjmeme z omáčky a natrháme na menší kousky.
  7. Omáčku propasírujeme přes síto, abychom odstranili kousky zeleniny a koření.
  8. Omáčku vrátíme do hrnce, přidáme natrhané maso a krátce prohřejeme. Na závěr můžeme zjemnit kouskem másla.

Luxusní rajská s hovězím se skvěle hodí k bramborové kaši, polentě nebo domácím těstovinám. Dlouhé dušení a kvalitní suroviny zaručí bohatou a intenzivní chuť, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Rajská omáčka s masovými koulemi

Spojení rajské omáčky a masových koulí je oblíbenou klasikou, která potěší malé i velké strávníky. Šťavnaté masové kuličky v syté omáčce tvoří harmonickou kombinaci chutí. Tato verze nabízí detailní postup přípravy obou komponentů a tipy pro dokonalý výsledek.

Suroviny na masové koule

  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového, případně kuřecí nebo krůtí)
  • 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Suroviny na rajskou omáčku: (viz recept na Tradiční rajskou omáčku od babičky nebo Rajskou omáčku z čerstvých rajčat – dle preference)

Postup – masové koule

V míse smícháme mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, majoránku, papriku, sůl a pepř. Důkladně promícháme. Z masové směsi tvarujeme menší kuličky o průměru cca 3-4 cm. Kuličky můžeme buď opéct na pánvi na troše oleje dozlatova, nebo je upéct v troubě na pekáči vyloženém pečicím papírem při 180 °C po dobu cca 15-20 minut.

Postup – dokončení

Připravíme si rajskou omáčku podle jednoho z předchozích receptů. Upečené nebo opečené masové kuličky vložíme do hotové rajské omáčky a krátce prohřejeme.

Tipy a variace:

  • Dochucení masových koulí: Pro výraznější chuť můžeme do masové směsi přidat i trochu strouhaného parmazánu nebo bylinky, jako je petrželka či tymián.
  • Variace s masem: Kromě směsi hovězího a vepřového masa lze použít i mleté kuřecí, krůtí nebo jehněčí maso. Každý druh masa dodá pokrmu specifickou chuť.
  • Servírování: Rajská omáčka s masovými koulemi se tradičně podává s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo bramborovou kaší. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.
  • Vegetariánská / vegan verze: Rajskou omáčku lze také podávat například s falafelem.

Tento pokrm nabízí mnoho možností variací. Důležité je dbát na kvalitní suroviny a poctivou přípravu, abychom dosáhli co nejlepší chuti. Zajímavým tipem a další variantou jsou také plněné papriky s rajskou omáčkou.

Jedna z nejoblíbenějších variant rajské omáčky je ta s masovými koulemi.

Jak na nejlepší rajskou omáčku

Tento článek představil několik variant přípravy rajské omáčky, od tradiční receptury od babičky, přes svěží verzi z čerstvých rajčat, až po luxusní variantu s hovězím masem a vydatnou verzi s masovými koulemi. Každý recept nabízí jedinečný chuťový zážitek a uspokojí různé preference.

Klíčem k úspěchu u všech variant je použití kvalitních surovin. U tradiční verze je důležité nechat omáčku dostatečně provařit, aby se chutě propojily. Při přípravě z čerstvých rajčat je zásadní výběr zralých a šťavnatých plodů. Lze použít i domácí zavařená rajčata.

Luxusní verze s hovězím masem vyžaduje delší dobu dušení, avšak výsledek v podobě jemného masa a bohaté omáčky stojí za to. A konečně, rajská s masovými koulemi nabízí syté a chutné jídlo, které ocení celá rodina.

Recepty na rajskou omáčku se mohou lišit v detailech, nicméně základní principy zůstávají stejné. Experimentování s kořením a dochucováním je vítáno a umožňuje každému vytvořit si svou vlastní „nejlepší“ rajskou omáčku.