Karamelové řezy
8 vajec, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, ¾ hrnku pomletých ořechů, 1 prášek do pečiva, ½ balíčku lískových oříšků
Krém: 1 ¼ hrnku krystalového cukru, 1 smetana na šlehání, 250 g másla
Vejce vymícháme s cukrem dopěny, přidáme pomleté ořechy, přesetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zamícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který postupně přidáváme do směsi. Těsto vylijeme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a pomalu upečeme.
Upečený plát necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Krystalový cukr necháme za stálého míchání na mírném ohni roztopit a karamelizovat, pokud nezíská bledohnědou barvu.
Karamel zalijeme převařenou horkou smetanou, odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí, kým nevznikne kaše.
Když vychladne, pomalu ji přidáváme do změknutého másla a důkladně spolu promícháme.
Vzniklým krémem natřeme vychladlý plát a vrch posypeme nahrubo posekanými a nasucho opraženými lískovými oříšky.