Rajčatový džem – nejlepší recept

Rajčatový džem

Tým Verge.cz se pustil do receptů z rajčat. Nejprve tu byl recept na rajčatový kečup, potom netradiční rajčatovou hořčici a dnes máme recept na rajčatový džem. Recept je opět mírně netradiční, není příliš známý, ale je velmi chutný.

Rajčatová marmeláda je chutné a všestranné koření, kterým lze jedinečným způsobem ozvláštnit vše od toastů až po tacos (recept). Pokud jste si někdy chtěli doma vyrobit vlastní rajčatový džem, tento jednoduchý recept je ideálním začátkem. S několika jednoduchými ingrediencemi a minimálním úsilím budete schopni během chvilky připravit lahodnou dávku domácího rajčatového džemu.

Rajčatový džem

Rajčatový džem je oblíbeným kořením již po staletí a je snadné pochopit proč. Na rozdíl od rajčatové marmelády, která má trpkou chuť a kousky rajčat, je rajčatový džem husté a sladké koření s hladkou strukturou a sytě karmínovým odstínem.

Rajčatový džem je univerzální koření, které lze použít do nejrůznějších pokrmů. Skvěle se hodí k dodání sladké a pikantní chuti burgerům, sendvičům a wrapům. Je také vynikající, když se přidá do receptů na saláty nebo se podává jako dip ke krekrům a chlebu. Pro zvýšení chuti zkuste rajčatový džem přidat do polévek, dušených pokrmů a omáček.

Příprava rajčatového džemu

Domácí rajčatový džem je skvělý způsob, jak využít přebytek zralých rajčat. Je to také ideální způsob, jak uchovat rajčata, abyste si je mohli vychutnávat po celý rok. Na rozdíl od jiných džemů a želé nevyžaduje rajčatový džem žádné speciální přísady ani vybavení, i když kuchyňský robot může proces usnadnit. Základními ingrediencemi jsou jednoduše rajčata, cukr, ocet, skořice a hřebíček. V závislosti na požadované chuti lze přidat další koření, bylinky a zeleninu.

Ingredience

  • 1 kg nakrájených rajčat
  • 2 šálky cukru
  • 1/2 šálku bílého octa
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Postup

  1. Nakrájená rajčata vložte do velkého hrnce na střední teplotu a přiveďte k varu. Přidejte cukr, ocet, skořici a hřebíček. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  2. Snižte teplotu na minimum a nechte směs za občasného míchání 45 minut vařit.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou a nechte směs 15 minut vařit za častého míchání. Poté opět snižte teplotu na nízkou a za občasného míchání vařte dalších 15 minut.
  4. Odstavte pánev z ohně a nechte směs vychladnout.
  5. Směs přendejte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
  6. Džem přelijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete.
  7. Džem uchovávejte v chladničce po dobu až jednoho měsíce.
Rajčatovým džem se skvěle hodí k sendvičům.

Výroba domácího rajčatového džemu je skvělý způsob, jak uchovat letní úrodu a vychutnat si chuť zralých rajčat po celý rok. Díky své sladké, pikantní chuti a všestrannému využití se rajčatový džem jistě stane oblíbeným kořením ve vaší kuchyni.

Vychutnejte si lahodný domácí rajčatový džem na toastech, krekrech nebo slaných muffinech. Můžete ho také použít jako zálivku na hamburgery, tacos nebo sendviče s grilovaným sýrem nebo jako koření na kuřecí či vepřové maso. Využijte svou fantazii a buďte s tímto chutným džemem kreativní!