Domácí kečup – nejlepší recept
Dáváte si do jídla či k příloze kečup? Určitě víte, že jsou an trhu dobré, ale i špatné kečupy, které obsahují nemalé množství chemických konzervantů a jiných, jak říká Roman Vaněk „malých pomocníčků“.
Dnes vyzkoušíme recept na lahodný domácí kečup, který bude 100% přírodní. Výhodou domácího kečupu je stejně jako u kompotů a jiných zavařenin skutečnost, že sami víte, co jste do něj dali a můžete si sami vybrat kvalitní kousky ovoce a zeleniny – v našem případě samozřejmě rajčat 🙂
A jak tomu je u našich receptů zvykem, levněji než v obchodě.
Budete potřebovat:
- 11 vyzrálých rajčat (35 Kč)
- 5 jablek (20 Kč)
- 3 velké cibule (10 Kč)
- 1 lžíce soli
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžíce skořice
- 1 bobkový list
- 1 hrnek cukru (5 Kč)
- 1/2 hrnku octa (2 Kč)
Postup je snadný!
Nejprve očístíme rajčata a cibuli a nakrájíme je na kostičky. Poté oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme je též. Až budete mít nakrájenou zeleninu i jablka, dejte je do hrnce, přidejte zbylé ingredience a nechte vařit.
Po cca jedné a 3/4 hodině vaření směs rozmixujte a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte a hotový domácí kečup nalijte do vyhřátých a sterilizovaných sklenic, které poté otočte dnem vzhůru jako když jsme dělali domácí jahodovou marmeládu a nechte vychladnout.