Domácí kečup – nejlepší recept

Domácí kečup

Dáváte si do jídla či k příloze kečup? Určitě víte, že jsou na trhu dobré, ale i špatné kečupy, které obsahují nemalé množství chemických konzervantů. Dnes si proto vyzkoušíme recept na lahodný domácí kečup, který bude 100% přírodní.

Výhodou domácího kečupu je stejně jako u kompotů a jiných zavařenin skutečnost, že sami víte, co jste do něj dali a můžete si sami vybrat kvalitní kousky ovoce a zeleniny – v našem případě samozřejmě rajčat.

Domácí kečup

Pro mnoho lidí je těžké představit si improvizované vaření nebo talíř hranolek bez rajčatového kečupu. Ale i když se kečup kupovaný v obchodě stal základním kořením v kuchyních po celém světě, mnohé možná překvapí, že si mohou doma snadno vyrobit vlastní lahodný rajčatový kečup bez konzervačních látek.

Používání domácího kečupu vám umožní vychutnat si čerstvější verzi tohoto oblíbeného koření a mít pod kontrolou ingredience a chutě, které se do jeho výroby dostávají. Můžete si tak přizpůsobit sladkost a pálivost hotového výrobku. Samozřejmě není nic lepšího než přidat trochu domácího kečupu, který dodá každému jídlu extra chuťový šmrnc.

Pro výrobu domácího kečupu lze použít čerstvá i konzervovaná rajčata.

Ve své nejjednodušší podobě je kečup kombinací rajčat, cukru, octa a některých druhů koření. Můžete se inspirovat tradičními recepty nebo být kreativní a přidat příchutě, jako je kmín, hořčice nebo dokonce chipotle. Možnosti jsou prakticky neomezené!

Jednou ze skvělých věcí na přípravě domácího kečupu je, že můžete použít čerstvá nebo konzervovaná rajčata, podle toho, kolik máte času a zda ho použijete hned. Pokud se rozhodnete pro konzervovaná rajčata, nezapomeňte se poohlédnout po těch bez přidaného cukru, protože mnoho značek je slazených, aby zaujaly spotřebitele.

Ingredience

  • 6 šálků nakrájených, oloupaných a jadřinců zbavených rajčat
  • 1/2 šálku bílého octa
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička suché hořčice
  • 1/2 čajové lžičky papriky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
Kečup se hodí k hranolkám, burgerům, ale i na šneky z listového těsta.

Postup

  1. Vložte rajčata do hrnce na středně vysokou teplotu. Za stálého míchání vařte asi 10 minut, dokud všechna rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.
  2. K rajčatům přidejte ocet, cukr, sůl, pepř, hořčici, papriku a česnek. Směs přiveďte k varu a poté ji stáhněte na minimum.
  3. Rajčatovou směs vařte 25-30 minut, občas zamíchejte, aby se nepřipálila nebo nepřipálila.
  4. Odstavte pánev z ohně a obsah přelijte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Mixujte, dokud směs nebude hladká.
  5. Kečupovou směs přeceďte přes jemné síto, abyste odstranili přebytečné kousky nebo semínka.
  6. Kečup vraťte zpět do hrnce a zahřívejte na středně nízké teplotě. Za občasného míchání vařte dalších 10-15 minut.
  7. Ochutnejte a upravte koření podle chuti. V případě potřeby můžete vždy přidat více cukru nebo soli.
  8. Jakmile kečup dosáhne požadované konzistence, stáhněte jej z ohně a přelijte do čisté sklenice nebo nádoby. Kečup vydrží v chladničce až 1 měsíc.

Užijte si svůj domácí kečup! Můžete si ho vychutnat ke všem svým oblíbeným pokrmům, od burgerů přes hranolky, šneky z listového těsta až po domácí pizzu. Domácí kečup je skvělým způsobem, jak jídlo ozvláštnit, a zábavným projektem pro celou rodinu.

Výroba vlastního kečupu vám umožní přizpůsobit si ho podle svých představ a vytvořit si jedinečnou chuť. Můžete si také být jisti, že používáte čerstvé suroviny a vyhnete se zbytečným konzervantům, cukru nebo jiným přísadám, které se vyskytují u značek zakoupených v obchodě. Vyzkoušejte tedy domácí kečup, až budete příště potřebovat koření – stojí to za to!