Zeleninový salát – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

30 minut

INGREDIENCE:

  • 50 g mrkve
  • 25 dkg celeru a petržele
  • 1 větší kedluben
  • 10 dkg jablek

Na zalití:

  • šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžíce octa
  • 3 lžíce vody
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce oleje nebo 2 dkg másla

Na ozdobení:

  • 1 hlávkový salát nebo 5 ředkviček

POSTUP

Očištěnou kořenovou zeleninu a oloupané kedlubny nastrouháme na struhadle na jemné nudličky. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a vše dáme do mísy.

V hrníčku si dobře ušleháme citrónovou šťávu nebo vinný ocet, vodu, sůl, cukr, bílý tlučený pepř, olivový olej nebo máslo a rychle přivedeme k varu.

Vařící směsí prolijeme zeleninu s jablkem, promícháme a dáme vychladnout.

Mísu vyložíme očištěným hlávkovým salátem a promíchaný salát na něj upravíme, ozdobíme nakrájenou mrkví a podáváme.

V létě zdobíme salát ředkvičkou.