Zeleninový salát – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
30 minut
INGREDIENCE:
- 50 g mrkve
- 25 dkg celeru a petržele
- 1 větší kedluben
- 10 dkg jablek
Na zalití:
- šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžíce octa
- 3 lžíce vody
- sůl
- pepř
- 4 lžíce oleje nebo 2 dkg másla
Na ozdobení:
- 1 hlávkový salát nebo 5 ředkviček
POSTUP
Očištěnou kořenovou zeleninu a oloupané kedlubny nastrouháme na struhadle na jemné nudličky. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a vše dáme do mísy.
V hrníčku si dobře ušleháme citrónovou šťávu nebo vinný ocet, vodu, sůl, cukr, bílý tlučený pepř, olivový olej nebo máslo a rychle přivedeme k varu.
Vařící směsí prolijeme zeleninu s jablkem, promícháme a dáme vychladnout.
Mísu vyložíme očištěným hlávkovým salátem a promíchaný salát na něj upravíme, ozdobíme nakrájenou mrkví a podáváme.
V létě zdobíme salát ředkvičkou.