Vánočka – nejlepší recept

Recept na Vánočku

Udělejte radost vašim známým a připravte pro ně tu nejlahodnější Vánočku, kterou kdy jedli.

ČAS PŘÍPRAVY: 1 hod 25 minut INGREDIENCE:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g rozinek
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 40 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g mandlí
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek

POSTUP

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, kvásek a špetku citronové kůry a muškátového oříšku. Těsto důkladně prohněteme, necháme na teplém místě vykynout a znovu prohněteme. Přidáme podle chuti rozinky, mandle a necháme na 20 minut odpočinout na teplém místě. Z hotového těsta upleteme vánočku, kterou opět můžeme posypat mandlemi. Pečeme prvních 5 minut na 190 °C a následně snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme přibližně 45 minut.