Vánočka – nejlepší recept
Recept na Vánočku
Udělejte radost vašim známým a připravte pro ně tu nejlahodnější Vánočku, kterou kdy jedli.
ČAS PŘÍPRAVY: 1 hod 25 minut INGREDIENCE:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučka
- 50 g rozinek
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- 40 g droždí
- 200 ml mléka
- 100 g oleje
- 250 g hladké mouky
- 30 g mandlí
- citronová kůra
- muškátový oříšek
POSTUP
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, kvásek a špetku citronové kůry a muškátového oříšku. Těsto důkladně prohněteme, necháme na teplém místě vykynout a znovu prohněteme. Přidáme podle chuti rozinky, mandle a necháme na 20 minut odpočinout na teplém místě. Z hotového těsta upleteme vánočku, kterou opět můžeme posypat mandlemi. Pečeme prvních 5 minut na 190 °C a následně snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme přibližně 45 minut.