Vaječná tlačenka – nejlepší recept

Vaječná tlačenka

Přinášíme recept, který přijde vhod na Velikonoce. Sice jsou ještě daleko, ale proč si neukázat jeden z receptů, jak využít vajíčka vařená natvrdo. Tím receptem je vaječná tlačenka.

Klíčem ke skvělé tlačence je výběr kvalitních surovin, proto se připravte na chuť tohoto receptu na aspik se šunkou, vejci natvrdo, sterilovanou zeleninou a majonézou.

Vaječná tlačenka

Tlačenka je tradiční pokrm ze střední a východní Evropy. Jedná se o studený masový pokrm připravovaný ze šunky, vajec uvařených natvrdo, sterilované zeleniny, jako je mrkev a hrášek, a majonézy.

Hlavní ingrediencí používanou při přípravě vaječné tlačenky je aspik, vejce a vařená šunka. Šunka se tradičně vaří, dokud maso neopadá od kosti, a odkládá se do misky, aby vychladla. Po vychladnutí se šunka nakrájí na malé kostičky a lehce se ohřeje na pánvi s máslem na mírném ohni. Spolu se šunkou se na pánev přidá také několik vajec uvařených natvrdo. Poté se do směsi přidá sterilovaná zelenina, například mrkev a hrášek. Nakonec se přidá majonéza, aby se vše spojilo.

Ingredience

  • 2 šálky želatiny
  • 6 šálků studené vody
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 340 g vařené šunky nakrájené na kostičky
  • 5 vajec natvrdo, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 4 sterilované druhy zeleniny (mrkev atd.), nakrájené na kousky
  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce připraveného křenu
  • čerstvý kopr na ozdobu
Kombinace sladkých a slaných chutí dělá z tlačenky jedinečný a lahodný pokrm.

Postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte želatinu, studenou vodu, ocet, cukr a sůl. Směs nechte 5 minut rozpouštět na mírném ohni.
  2. Do želatinové směsi přidejte šunku, vejce a zeleninu a promíchejte, dokud se dobře nerozdělí. 3. Přeneste aspik do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm, přikryjte jej plastovou fólií a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny nebo přes noc.
  3. Odstraňte z aspiku plastovou fólii a rovnoměrně ho potřete majonézou. Posypte křenem a ozdobte čerstvým koprem. Nakrájejte na plátky a podávejte vychlazené.

Aspik se šunkou, vejci natvrdo, sterilovanou zeleninou a majonézou bude díky své krásné úpravě a chuti jistě hitem. Zbytky šunky využijete při přípravě domácí pizzy, pizza šneků, šneků z listového těsta nebo kuřecí rolády se šunkou a sýrem.