Šunka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2 hod
24 hodin uležet
INGREDIENCE:
- 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.),
- 2 lžičky pragandy (rychlosůl)
- cca 1dl vody
POSTUP
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do robotu na hnětení (zapneme), pomaličku přisypeme pragandu a postupně přilíváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další drobek).
Připravíme si formu (šunkovar) do které jsme si mezitím vložili igelitový sáček a až se kolem kousků masa vytvoří takové „blátíčko“, naplníme formu onou „hmotou“, kterou po uzavření dáme cca na 24 hodin do ledničky. Druhý den formu vaříme postupným zvyšováním teploty na 75´C. Od této doby vaříme zhruba 90 minut, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí zhruba od 75´C do 80´C.
Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tím jakoby šokem zchladíme. Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.
Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.