Špenát – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

30 minut

INGREDIENCE:

  • 1 kg špenátu
  • 5 dkg másla
  • 1/2 cibule
  • 1 dkg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1/8 l mléka
  • sůl

POSTUP

Čistě obraný a opraný špenát krátce povaříme v dostatečném množství vody, a když jsou listy měkké, scedíme a vodu dáme zvlášť. Špenát posekáme.

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, podlijeme vodou ze špenátu a přidáme špenátový protlak. Podušený špenát zjemníme mlékem, popřípadě žloutkem. Můžeme přidat i stroužek česneku.

Připravujeme-li zmrazený špenát, připravíme si cibulovou jíšku, do které přidáme zmrazený blok a po chvíli jej nožem rozkrájíme na více dílů, aby se lépe prohříval a mícháme.

Špenát dusíme jen 4-6 minut.

Můžeme jej podávat s vařeným vejcem či masem. Jako přílohu je možné použít brambor či bramborové knedlíky.