Špenát – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
30 minut
INGREDIENCE:
- 1 kg špenátu
- 5 dkg másla
- 1/2 cibule
- 1 dkg hladké mouky
- 1 žloutek
- 1/8 l mléka
- sůl
POSTUP
Čistě obraný a opraný špenát krátce povaříme v dostatečném množství vody, a když jsou listy měkké, scedíme a vodu dáme zvlášť. Špenát posekáme.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, podlijeme vodou ze špenátu a přidáme špenátový protlak. Podušený špenát zjemníme mlékem, popřípadě žloutkem. Můžeme přidat i stroužek česneku.
Připravujeme-li zmrazený špenát, připravíme si cibulovou jíšku, do které přidáme zmrazený blok a po chvíli jej nožem rozkrájíme na více dílů, aby se lépe prohříval a mícháme.
Špenát dusíme jen 4-6 minut.
Můžeme jej podávat s vařeným vejcem či masem. Jako přílohu je možné použít brambor či bramborové knedlíky.