Sachr dort z cukety – nejlepší recept
Také máte na své zahrádce velkou úrodu cuket? Po předchozích receptech na cukeťák a cuketové chipsy si dnes připravil náš gurmánský experimentátor tým Verge.cz jeden dezert ke kávě. Cuketový sachr dort – opět ryhlý a snadný na přípravu. Recept pochází od spisovatelky Marie Formáčkové.
Přecijen grilovaná cuketa se přejí, sice je to výborná příloha k masu, ale sladké ke kávě nebo čaji se také hodí. A děti, které se nad cuketou „ofrňují“ si k ní hned najdou cestu 🙂
Ingredience:
- 1 malá cuketa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 čokoláda na vaření
- meruňková marmeláda
- 1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- 7 lžic cukru
Postup je snadný:
Nejprve si cuketu za pomoci škrabky oloupejte a poté ji nastrouhejte na jemném struhadle. K cuketě pak jednoduše přidejte všechny ingredience kromě čokolády a marmelády, tedy prášek do pečiva, kakao, mouku, vejce, cukr a důkladně spolu ingredience promíchejte.
Vezměte dortovou formu a nebo jako Láďa obyčejný hrnec, který vystelte předem namočeným a vyždímaným pečícím papírem. Do vystlané formy či hrnce nalijte těsto.
Formu dejte na 175 stupňů do trouby a za cca 20 minut zkuste, zda je upečeno – klasickým „špejlovým testem“ – zapíchněte do těsta špejli a pokud se těsto nelepí, je dort upečený. Upečený dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Dort opatrně „podkrojte“, aneb horizontálně přeřízněte a promažte marmeládou. Mezitím co čekáte na vychladnutí si připravte čokoládu a poté, co dort namažete marmeládou jej celý pomažte čokoládou a dozdobte dle libosti například nasekanými oříšky – lískové, mandle, atp. Dle chuti a možností.