Sachr dort z cukety – nejlepší recept

Také máte na své zahrádce velkou úrodu cuket? Po předchozích receptech na cukeťák a cuketové chipsy si dnes připravil náš gurmánský experimentátor tým Verge.cz jeden dezert ke kávě. Cuketový sachr dort – opět ryhlý a snadný na přípravu. Recept pochází od spisovatelky Marie Formáčkové.

Přecijen grilovaná cuketa se přejí, sice je to výborná příloha k masu, ale sladké ke kávě nebo čaji se také hodí. A děti, které se nad cuketou „ofrňují“ si k ní hned najdou cestu 🙂

Ingredience:

  • 1 malá cuketa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 čokoláda na vaření
  • meruňková marmeláda
  • 1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 7 lžic cukru

Postup je snadný:

Nejprve si cuketu za pomoci škrabky oloupejte a poté ji nastrouhejte na jemném struhadle. K cuketě pak jednoduše přidejte všechny ingredience kromě čokolády a marmelády, tedy prášek do pečiva, kakao, mouku, vejce, cukr a důkladně spolu ingredience promíchejte.

Vezměte dortovou formu a nebo jako Láďa obyčejný hrnec, který vystelte předem namočeným a vyždímaným pečícím papírem. Do vystlané formy či hrnce nalijte těsto.

Formu dejte na 175 stupňů do trouby a za cca 20 minut zkuste, zda je upečeno – klasickým „špejlovým testem“ – zapíchněte do těsta špejli a pokud se těsto nelepí, je dort upečený. Upečený dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Dort opatrně „podkrojte“, aneb horizontálně přeřízněte a promažte marmeládou. Mezitím co čekáte na vychladnutí si připravte čokoládu a poté, co dort namažete marmeládou jej celý pomažte čokoládou a dozdobte dle libosti například nasekanými oříšky – lískové, mandle, atp. Dle chuti a možností.