Ranní káva – co dokáže a kdo by se jí měl vyhnout?

Káva je široce konzumována po celém světě a mnozí ji používají k zahájení dne. Lidé spoléhají na kávu jako na nezbytnou součást jejich ranní rutiny. Co je na ranní kávě tak zvláštního a proč je tak oblíbená? Kdo by se měl kávě vyhnout?

Ať už jde o klasického turka, latte, silné espresso nebo povzbuzující americano, každý má jiné preference, co se kávy týče.

Základní druhy kávy jsou:

  • Ristretto
  • Espresso
  • Lungo
  • Doppio
  • Americano
  • Cappucino
  • Macchiato
  • Café latte machiato
  • Caffé latte

Jednotlivé druhy kávy se liší poměrem kávy a vody, nebo také poměrem kávy a mléka. Při výběru záleží na osobních preferencích a vlastní chuti. Někdo má radši pořádný šálek silné kávy, jiný dává přednost jemnější chuti s mléčnou pěnou. Pro mnoho lidí je ranní káva nezbytnou součástí dne.

Proč je káva tak oblíbená a co způsobuje?

Oblíbenost kávy se částečně vysvětluje v jejích povzbuzujících účincích. Káva obsahuje kofein, přírodní stimulant, který se nachází v nejsurovější formě v listech, semenech a plodech některých rostlin.

Když člověk pije kávu, kofein působí tak, že blokuje určité chemické receptory spojené s únavou, což pomáhá zvyšovat bdělost a koncentraci. Zároveň také zvýší dopamin v mozku – neurotransmiter zodpovědný za vytváření pocitů potěšení a pohody.

Nejen, že to dělá z kávy vynikající nástroj, který pomáhá zahnat ospalost a únavu, nýbrž může také pomoci poskytnout celkově pozitivní zážitek spojený s jejím užíváním.

Při konzumaci kávy se kofein vstřebává do krevního řečiště přes tenké střevo a poté je rychle distribuován do mozku a dalších orgánů. Během metabolického procesu se kofein váže na inhibiční neurotransmiter zvaný adenosin, blokuje jeho příjem a zabraňuje tomu, aby vyvolával pocity ospalosti.

Kromě toho může káva také zvýšit hladinu adrenalinu, jinak známého jako epinefrin. To má za následek stimulační účinek, jako je zvýšená srdeční frekvence a průtok krve, což vyvolává energizující a bdělý pocit.

Přestože má káva mnoho výhod, ne každý by ji měl konzumovat. Lidé, kteří mají vleklé zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak nebo citlivost na kofein, by měli zvážit, zda je pro ně káva tou správnou volbou.

Opatrné by měly být také těhotné ženy, protože účinky kávy na vyvíjející se plod jsou stále nejasné. Pro těhotné, které bez kávy nemohou být, je řešením bezkofeinová káva v těhotenství.

Kromě toho by si jedinci s predispozicí ke zneužívání návykových látek nebo lidé s duševním onemocněním, jako je úzkost, měli být vědomi možnosti, že káva může zhoršit jejich příznaky.

Káva získává konečnou úpravu pražením, které vytváří typické kávové aroma.

Odkud káva pochází?

Ranní káva se stala nedílnou součástí každého dne mnoha lidí a nahradila šálky čaje nebo jiných nápojů. Odkud pochází káva?

Káva je široce oblíbený nápoj po celém světě, který pochází z aromatické rostliny patřící do čeledi Rubiaceae. Tato rostlina, běžně označovaná jako „kávový keř“, pochází ze Střední a Jižní Ameriky a také z východní Afriky.

Předpokládá se, že káva byla objevena v Etiopii pastevcem koz v 9. století a od té doby se pěstuje a praží v mnoha z nejteplejších podnebích na celém světě.

Dnes se káva pěstuje v 73 zemích, a Brazílie a Kolumbie jsou na prvním místě v produkci ze zemí, odkud káva pochází.

Zrna používaná k výrobě kávy jsou ve skutečnosti plody kávového keře, který obsahuje dvě zrna na „bobuli“. Poté, co jsou zrna sklizena, jsou sušena, zpracována a pražena, což vytváří klasickou chuť, kterou si milovníci kávy vychutnávají.

Kávová zrna přicházejí v různých formách, včetně některých z nejpopulárnějších značek dne, jako je Arabica, Robusta, Liberica a Excelsa.

Jak připravit kávu doma?

Většina milovníků kávy si kávu obvykle koupí v nedalekém obchodě nebo v kavárně. To je výhodné pro ty, kteří se nacházejí v ranním shonu, leč je to mnohem dražší než jiné způsoby získávání kávy. Navzdory většímu pohodlí předem připravené kávy stále existují finančně efektivnější způsoby, jak si vychutnat kávu, aniž by se člověk musel uchýlit k drahým kavárnám.

Prvním návrhem pro ty, kteří chtějí ušetřit peníze na ranní kávě, by bylo investovat do mlýnku na zrna. Ruční mletí kávových zrn je mnohem levnější než nákup mleté kávy v obchodě nebo kavárně.

Ručně mletá kávová zrna mají navíc tendenci mít mnohem čerstvější chuť než předmletá, což znamená, že ze zakoupených zrn získá člověk mnohem chutnější šálek kávy.

Pro ještě pohodlnější způsob přípravy kávy je na trhu mnoho druhů kávovarů. Je to dražší záležitost než mlýnek na kávu, nicméně nabízí mnoho možností. Lze připravit více druhů káv včetně bezkofeinové kávy v těhotenství.

Kávovary poskytují pohodlí při přípravě kávy pouhým stisknutím tlačítka. Dnešní stroje jsou elegantní, moderní a fungují různými způsoby. Lze najít kapslový kávovar, automatický kávovar, pákový a další.

Kávovar je skvělým řešením, jak mít kávu jako z kavárny kdykoliv z pohodlí domova.

Kávovar na kapsle používá k přípravě kávy předem uzavřené kapsle mleté kávy, což je ideální pro rušné domácnosti, které nechtějí zdlouhavé odměřování. Mezi nejznámější kávovar z této kategorie patří Dolce Gusto.

Automatický kávovar funguje tak, že ze zásobníku kávy namele množství, které je na daný typ kávy potřeba a připraví nápoj pouhým stiskem tlačítka včetně pěny.

Mezi výhody kávovarů patří pohodlí a rozmanitost stylů. Kromě toho může být kvalita vyrobené kávy mnohem vyšší než při ruční přípravě.

Na druhou stranu mezi nevýhody patří cena a pro někoho to může být také údržba kávovaru. Odvápnění Dolce gusto nicméně zabere pár minut, stejně tak jako odvápnění automatického kávovaru.

Je třeba se pravidelně starat o každý přístroj na kávu, aby byla káva co nejchutnější a kávovar vydržel dlouhá léta. Odvápnění Dolce gusto je jen malá daň za to, že může mít člověk kávu kdykoliv si vzpomene.