Léčivé šťávy na každý den

lecive-stavy

Kromě 3 základních SUPER džusů, vám přináším také inspiraci pro 7 dalších jednoduchých ovocno-zeleninových šťáv z velice dostupných surovin především během zimního období.

dzusy-1559958

Základní kořenová zeleninová šťáva (mrkev, celer, červená řepa,  jablko, zázvor)

Na 250ml potřebujeme:

  • 4 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší červenou řepu
  • 1cm zázvorového kořene
  • podle chuti můžeme přidat:
  • 1-2 jablka na přislazení
  • 1/2 citrónu
  • můžeme také přidat kostky ledu nebo naředit vodou

Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme

Léčivé účinky:

Vynikající tradiční kombinace kořenové zeleniny a řapíkatého celeru s okamžitým čistícím efektem pro krev a posilujícím účinkem pro imunitní systém. Beta-karotén v mrkvi aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci vůči poškození DNA v důsledku oxidačního stresu.

Červená řepa je významným přírodním prostředkem navozujícím přirozenou očistu jater. Je bohatá na látky betakyanidy, které potlačují růst nádoru a pomáhají předcházet jeho metastázování.

Celer pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, posiluje funkci ledvin a jeho vysoký obsah alkalických minerálů má zklidňující účinek na nervový systém.

Zázvor je vyhledávaným lékem pro své pozitivní účinky na trávicí trakt (zmírňuje nevolnost, potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest, působí protizánětlivě, stimuluje krevní oběh, prohřeje celé tělo a má relaxační účinky.

Sladká karotková šťáva (mrkev, fenykl, pomeranč)

Na 250ml potřebujeme:

  • 3 mrkve
  • 2 fenykly
  • 1-2 pomeranče

Můžeme přidat kostky ledu nebo naředit vodou.
Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme.

Léčivé účinky:

Lahodná a velice sladká šťáva oblíbená i u dětí, která díky vysokému obsahu beta-karoténu a vitamínu C posílí váš imunitní systém v jakémkoliv období. Vitamín C a beta-karotén v pomeranči a mrkvi aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci poškození DNA v důsledku oxidačního stresu. 

V těle je konvertovaný na vitamín A, který je důležitý také pro zrak a zdraví kůže. Histidin a vysoká hladina železa ve fenyklu pomáhají předcházet anémii.

Fenykl je známý především kvůli vysokému obsahu silic, které způsobují uvolnění hladké svaloviny a úspěšně odstraňují nadýmání, pomáhají také uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí dezinfekčně.

Špenátovo-ananásová šťáva pro posílení imunity a zlepšení zraku (špenát, ananas, mrkev, zázvor)

Na 250ml potřebujeme:

  • 150g špenátu
  • 150g ananasu
  • 2 mrkve
  • zázvor

Můžeme přidat kostky ledu nebo naředit vodou.

Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme.

Léčivé účinky:

Tato výborně chutnající zelená šťáva kombinující špenát a ananas je fantastickým způsobem, jakým přidat do vaší stravy nebo stravy vašich dětí velké množství špenátu. Špenát patří mezi druhy zeleniny, které vážou velké množství chemikálií a těžkých kovů, proto používejte kvůli jeho velké spotřebě ve štávě co nejlepší bio kvalitu. 

Vysoká hladina železa ve špenátu v kombinaci s chlorofylem podporují tvorbu červených krvinek a okysličení celého organismu. Špenát je dále bohatý na Vitamín K (důležitý pro zdravé kosti), kyselinu listovou (důležitou pro zdravý vývoj plodu a snížení rizika aterosklerózy) a vitamín A (důležitý pro zdravou imunitu, zrak a kůži).

Ananás je kromě vysokého množství vitamínu C, bohatý na enzym bromelain se silnými protizánětlivými účinkami, který pomáhá trávit bílkoviny a také předcházet alergických reakcím. Ananas má také prokázané ochranné účinky vůči makulární degeneraci a poškození zraku.

Očišťující citrusovo-zeleninová šťáva (Římský salát, Čekanka, Okurka, Fenykel, Pomeranč, Grep, Petrželová nať, Koriandrová nať)

Na 250ml potřebujeme:

  • 150g římského salátu
  • 1 čekanka
  • 1/2 okurky
  • 1/2 fenyklu
  • 1/2 pomeranče
  • 1 grapefruit
  • petrželová ňať

Můžeme přidat kostky ledu nebo naředit vodou.

Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme.

Léčivé účinky:

Tato chuťově i nutričně kompletní šťáva se vyznačuje významnými detoxikačními účinky na játra. Detoxikační účinek šťávy můžete podpořit zařazením zeleného čaje a čerstvého granátové jablka jako dopolední svačinu. Zelený čaj a granátové jablko jsou známé jako spuštěče enzymů 2. fázy detoxikace, během které zneškodňují nebezpečné volné radikály a pomáhají navázat škodlivé substance na látky rozpustné ve vodě a vyloučit je z těla.

Grapefruit pomáhá při hubnutí a pro svůj vysoký obsah kyseliny salicylové je jedným z nejcennějších přírodních prostředků na rozpuštění usazeného vápniku v kloubech způsobujícího osteoartrózu. 

Fenykl je známý především kvůli vysokému obsahu silic, které způsobují uvolnění hladké svaloviny a úspěšně odstraňují nadýmání, dále pomáhají také uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí dezinfekčně. 

Celer pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, posiluje funkci ledvin a jeho vysoký obsah alkalických minerálů má zklidňující účinek na nervový systém. 

Petrželová a koriandrová nať pomáhají uvolnit těžké kovy ze tkání do krevního oběhu, proto v případě, že se snažíte zbavit i těžkých kovů, doporučuji také zařadit alespoň 20 minut před vypitím šťávy Aloe Vera gel, který rozšiřuje krevní kapiláry a pomůže živinám ze šťávy dostat se do mezibuněčných prostor, a také jako výživový doplněk chlorellu, která je známá svou schopnosti navázat těžké kovy vyplavené do krevního oběhu a vyloučit je z těla.

Zelená šťáva pro zdravá střeva (Hlávkový salát, Celer, Zelí, Mrkev, Zázvor, Zelená hruška, Zelené jablko)

Na 250ml potřebujeme:

  • 1/2 hlávkového salátu
  • Půl svazku celeru
  • 150g bíleho zelí
  • 2 mrkve
  • 1 zelená hruška
  • 1 zelené jablko, zázvor

Můžeme přidat kurkumu na zýšení protizánětlivého účinku na střevní stěny.
Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme.

Léčivé účinky:

Tato vynikající zeleninová šťáva se osvědčila jako výborná prevence, ale i prostředek ke zmírnění chronických zánětu v tenkém i tlustém střevě.

Šťáva ze zelí je silně protirakovinová: látky v ní obsažené, tzv. isokyanáty zrychlují rozklad škodlivého estrogenu zodpovědného za rakovinu prsu nebo prostaty, a spomalují růst rakovinových buněk u dalších typů rakoviny. Zelí slouží také jako výborný čistič střevního prostředí. Spojení síry s chlórem je účinné při čištění sliznic zažívacího ústrojí.

Plynatost po pití šťávy je následek uvolnění zahnívajících odpadových látek ve střevech a je přirozeným procesem střevní očisty. Syrová šťáva z karotky smíchaná se syrovou šťávou ze zelí je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který pomáhá při zánětu dásní, vedoucím k paradontóze.

Ananasovo-zeleninová šťáva pro lepší zažívání (Římsky salát, Celer, Fenykl, Ananas, Máta)

Na 250ml potřebujeme:

  • 1 římsky salát
  • 1 fenykl
  • 1 svazek celeru
  • 150g ananasu
  • Máta

Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme.

Léčivé účinky:

Tato velice sladce a lahodně chutnající světle zelená šťáva podporuje trávení a zmírňuje zažívací potíže. Fenykl je známý především kvůli vysokému obsahu silic, které způsobují uvolnění hladké svaloviny a úspěšně odstraňují nadýmání, dále pomáhají také uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí dezinfekčně. 

Celer pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, posiluje funkci ledvin a jeho vysoký obsah alkalických minerálů má zklidňující účinek na nervový systém. 

Ananás je kromě vysokého množství vitamínu C bohatý na enzym bromelain se silnými protizánětlivými účinkami, který pomáhá trávit bílkoviny a také předcházet alergických reakcím.

Čerstvá máta povzbuzuje chuť k jídlu, je velmi vhodným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení. Má uklidňující účinky na náš metabolismus, pomáhá proti bolestem trávicího traktu, a podporuje tvorbu žluči, která je důležitá pro trávení tuků.

Zelená šťáva pro zdravé nehty, vlasy, dásně i zklidnění nervového systému (Mrkev, Celer, Okurka, Špenát, Grep a Jablko)

Na 250ml potřebujeme:

  • 3 mrkve
  • 150g špenátu
  • Půl svazku celeru
  • 1 okurka
  • Půl grapefruitu
  • 1 červené jablko
  • Muškátový ořech
  • Koriandr

Můžeme přidat kurkumu na zýšení protizánětlivého účinku na střevní stěny.

Po odšťavnění ihned vypijeme nalačno, skladujeme v ledničke do 24 hodin, nebo zmrazíme.

Léčivé účinky

Kombinace špenátu, karotky a okurky je pro svůj vysoký obsah křemíku a síry osvědčeným receptem pro růst vlasů a zdravé nehty. Vysoký obsah draslíku v okurke harmonizuje vysoký i nízky krevní tlak a poskytuje první pomoc při zánětech dásní.

Kombinace špenátové, celerové a karotkové šťávy má pro svůj vysoký obsah železa, draslíku a hořčíku zklidňující účinky na nervový systém. Koření muškátový oříšek a koriandr působí také proti depresím a úzkosti.