Paella – k nedělnímu obědu – recept

Strávili jste letošní dovolenou ve Španělsku a stýská se Vám po místních specialitách? Nezoufejte, také nyní na podzim si můžete pochutnat na španělských pokrmech. Postačí Vám navštívit webové stránky španělských receptů a připravit si některý z nich. Pochoutkou, která odmyslitelně ke Španělsku náleží, je paella.

Paella představuje pokrm, který je připraven obvykle z rýže. Kořeny paelly sahají do španělského města Valencie. Mnohdy je však tento pokrm mylně považován za mezinárodní jídlo Španělska. V českých končinách bychom paellu mohli připodobnit rizotu či kari. Na rozdíl od rizota paella obsahuje plody moře, zeleninu a koření.

Rozhodnete-li se ve Španělsku objednat si v restauraci paellu, pak na Vás dýchne neodolatelná vůně moře. Nejen však vůně je specifická, ale také pánev, na níž je paella připravována. Jedná se o speciální nízkou rovnou pánev s uchy zvané paellera. Typická valenciánská paella obsahuje olivový olej, snítka pravého šafránu, kuřecí i králičí maso, rajčata, bílé i červené fazole, snítka rozmarýnu a rýži na pallu.

U receptů na paellu nenajdete pouze nutné ingredience, ale také podrobný popis s fotografiemi, který Vám umožní cítit se při přípravě sebejistě. Paellu lze připravit také z mořských plodů. Jako dezert můžete k nedělnímu obědu Vašim hostům připravit puding z mléka a rýže.