Mrkvové karbanátky

4 střední mrkve, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 3 vejce, 1 lžíce másla, ovesné vločky, majoránka, sůl, ghí

Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Do kastrolku si dáme máslo, rozehřejeme, přihodíme nastrouhanou mrkev a podusíme tak, aby mrkev byla „al dente“ a necháme vychladnout. Přisypeme vločky, majoránku, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na drobno a vejce a vše zapracujeme do sebe. Já to šoupla do kuchyňského robota a nechala ho chvíli hňetat. „Těsto“ nechte ustát cca 20 minut, vločky nasáknou šťávu z mrkve, jako alternativa lze použít špaldové nebo pohankové vločky, ale počítejte s tím, že ty tolik nesají. Do těsta můžete také přidat trochu nastrouhaného sýru. Konzistence musí být lepivá ale ne příliš řídká, musí držet pohromadě ve tvaru placiček.

Po uležení vytvarujte karbanátky a uložte si je na plech pokrytý pečícím papírem. Pečte za použití funkce horního horkovzduchu / pečení v troubě vyhřáté na 180°C cca 40 minut, v půlce karbanátky otočte a pečte zbylou dobu.  Jako příloha se skvěle hodí bramborové kaše, případně dip ze zakysané smetany a česneku nebo tzatziki případně okurkový salát.

4 porce

Lenka

česnekcibulemáslomrkevovesné vločkyvejce