Langoše – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 15 minut

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 250–300 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 kostka cukru
  • olej na smažení
  • na ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla, marmeláda apod.


POSTUP:

Spojíme lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100 ml mléka. Dáme vzejít kvásek. Jakmile se dělají velké bubliny, můžeme pokračovat.

K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko i mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Jakmile při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky máme hotovo. Pak ho poprašíme moukou a dáme mu přibližně půlhodinku na vykynutí.

Z těsta tvarujeme malé bochánky a necháme je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, a ty vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách. Hotové langoše ochutíme podle chuti česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly či marmeládou.