Langoše – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 15 minut
INGREDIENCE:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 250–300 ml mléka
- špetka soli
- 1 kostka cukru
- olej na smažení
- na ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla, marmeláda apod.
POSTUP:
Spojíme lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100 ml mléka. Dáme vzejít kvásek. Jakmile se dělají velké bubliny, můžeme pokračovat.
K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko i mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Jakmile při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky máme hotovo. Pak ho poprašíme moukou a dáme mu přibližně půlhodinku na vykynutí.
Z těsta tvarujeme malé bochánky a necháme je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, a ty vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách. Hotové langoše ochutíme podle chuti česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly či marmeládou.