Kuřecí roláda – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 35 minut

INGREDIENCE:

  • 1 vykostěné kuře
  • 200 g kuřecích jater
  • 100 g žampionů
  • 1 malá cibule
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 g másla
  • 2 starší rohlíky
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 2 vejce
  • tymián
  • sůl
  • bílí pepř

POSTUP

Vykostěné kuře rozprostřeme na pečící papír nebo alobal, kde jej osolíme a opepříme. Rohlík nakrájíme na kostičky a pokropíme kuřecím vývarem. Na másle si orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme játra nakrájená na větší kousky a opékáme je, dokud se nezatáhnou. Potom přidáme žampiony, opečeme, přidáme tymián, sůl a pepř.

Žloutky zpěníme s máslem a solí, z bílků vyšleháme sníh. Vše smícháme dohromady s rohlíkem a játry se žampiony.

Vytvořenou směs rozprostřeme na maso, přidáme snítky tymiánu a pomocí papíru či alobalu zavineme. Pevně utáhneme okraje, a nemusíme tedy roládu zašívat.

Do mělkého pekáčku dáme vodu, pokud máme k dispozici položíme do něj nerezovou mřížku, na kterou položíme roládu a dáme péct do trouby rozpálené na 160 stupňů asi na hodinu.

Roládu necháme po vyjmutí z trouby odpočinout, poté ji rozbalíme, šťávu slijeme do pekáčku.

Náplň do rolády může být jakkoliv obměňována dle vaší chuti. Je možné roládu naplnit například míchanými vajíčky se zeleninou, uzeninou apod.