Domácí paštika – nejlepší recept

Domácí paštika

Chtěli byste si doma udělat paštiku? Nemusí to být vůbec těžké. Podle tohoto receptu připravíte domácí paštiku během půl hodiny.

Každý má rád chutné předkrmy na večeři a paštika z kuřecích jater je ideálním doplňkem. Ačkoli se může zdát, že její příprava od nuly je náročná, ve skutečnosti je to docela snadné. Navíc můžete vyrobit větší dávku, než jakou koupíte v obchodě, čímž zajistíte, že si všichni pochutnají na lahodném pohoštění.

Domácí paštika

Paštika je klasický francouzský předkrm, který se vyrábí z jater, která jsou pyré nebo jemně nasekaná, aby vznikla krémová, roztíratelná paštika. V závislosti na vašich preferencích můžete paštiku upravit podle vlastních chutí přidáním bylinek a koření, které jí dodají jedinečnou chuť. Nejenže se jedná o lahodný doplněk každého setkání, ale její výroba je také poměrně jednoduchá.

Ať už jednoduše milujete chuť paštiky nebo chcete zapůsobit na své přátele či rodinu domácím pokrmem, nic se nevyrovná domácí paštice z kuřecích jater. Krémový, aromatický a požitkářský pokrm se bude jistě vyjímat na každé tabuli s uzeninami nebo na lahodné obědové pomazánce. Nejenže si strávníci vychutnají lahodnou chuť pokrmu, ale také si užijí nezaměnitelné uspokojení z domácího jídla.

Domácí paštiku můžete obohatit slaninou, cibulí, bylinkami nebo vínem.

Příprava paštiky z kuřecích jater je překvapivě snadná a jistě vás potěší, že vše, co potřebujete, je několik jednoduchých ingrediencí, které již pravděpodobně máte ve své kuchyňské skříňce. Pokrm se skládá z ingrediencí, jako je máslo, bylinky a také česnek a kuřecí játra.

Pokrm si můžete dokonce přizpůsobit podle své chuti přidáním dalších ingrediencí, jako je slanina, víno, cibule, další bylinky nebo dokonce houby. Všechny tyto ingredience se pak spojí a vytvoří bohatou strukturu a pikantně sladkou chuť, kterou si každý může vychutnat.

Ingredience

  • 1 kousek másla
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 lžíce brandy
  • 2 libry kuřecích jater
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
  • 1 šálek husté smetany
  • sůl a pepř podle chuti
Paštika se skvěle hodí jako předkrm.

Postup

  1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je, dokud nezprůsvitní.
  2. Přidejte brandy a kuřecí játra a vařte asi 10 minut, dokud nejsou játra propečená.
  3. Pánev stáhněte z ohně a nechte mírně vychladnout. Obsah pánve opatrně přelijte do kuchyňského robotu. Přidejte lístky tymiánu a hustou smetanu.
  4. Směs zpracovávejte, dokud nevznikne hladká pasta. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  5. Paštiku přendejte do servírovací mísy a před podáváním ji nechte zcela vychladnout.

TIP: Ze zbylých jater můžete připravit játrovou omáčku, játrový guláš nebo smažená kuřecí játra. Ke smaženým játrům se hodí americké brambory nebo třeba batátové hranolky.

Tato paštika je vynikajícím doplňkem každé večeře. Skvěle se hodí jako předkrm. Díky své jemné struktuře a bohaté chuti bude domácí paštika jistě hitem vašeho příštího setkání. Ať už ji budete podávat s krekry, chlebem nebo zeleninou, není pochyb o tom, že vaši hosté budou tímto lahodným francouzským předkrmem příjemně překvapeni.

Tento recept je také skvělým způsobem, jak využít zbytky jater, které máte. Až tedy budete příště hledat nový způsob, jak ozvláštnit svou pomazánku, proč nevyzkoušet domácí paštiku z kuřecích jater?