Chřestová polévka – nejlepší recept

Česká republika je největším producentem chřestu vůbec. Naprostá většina se ho však vyváží, neboť s chřestem neumíme v kuchyních příliš pracovat.

Láďa dnes přináší recept na chtěstovou polévku, která nemusí být vůbec drahá a bude chutná. Připravit chutnou chřestovou polévku jako z top restaurace, ale za pár korun není nic těžkého.

Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 8 stonků chřestu (39 Kč)
  • 1 lžíce hladké mouky (0,50 Kč)
  • 1 lžíce másla (3 Kč)
  • 1 litr vody
  • 0,5 l mléka (16,90 Kč)
  • 1 zeleninový bujón (2,50 Kč)

Na každou porci polévky:

  • 1 vejce (3 Kč)
  • 1 plátek slaniny (2,50 Kč)

Postup příprav polévky:

Omyjte chřest, okrájejte stonky, oloupejte a nařežte je na cca 2cm kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a následně dodejte chřest a vše smíchejte. Samozřejmě osolte a opepřete.

Do hrnce přidejte litr vody, zeleninový bujón a přiveďte k varu. Vařte dokud nebude chřest měkký, zhruba 15 až 20 minut. V mezičase můžete osmahnout na sucho slaninku.

Jakmile chřest změkne, odstavte polévku, vyberte hlavičky, které jsou celistvé a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Chřestovou polévku vraťte na plotnu a přidejte mléko a špetku muškátového oříšku.

Připravte si druhý hrnec, do něho nalijte vodu, přiveďte ji k varu a udělejte zastřené  (ztracené) vejce (vlijte vejce a nechte minutu vařit).

Na talíř nalijte polévku, přidejte ztracené vejce, slaninu a již dříve vyndané hlavičky chřestu.