Chřestová polévka – nejlepší recept
Česká republika je největším producentem chřestu vůbec. Naprostá většina se ho však vyváží, neboť s chřestem neumíme v kuchyních příliš pracovat.
Láďa dnes přináší recept na chtěstovou polévku, která nemusí být vůbec drahá a bude chutná. Připravit chutnou chřestovou polévku jako z top restaurace, ale za pár korun není nic těžkého.
Budete potřebovat tyto ingredience:
- 8 stonků chřestu (39 Kč)
- 1 lžíce hladké mouky (0,50 Kč)
- 1 lžíce másla (3 Kč)
- 1 litr vody
- 0,5 l mléka (16,90 Kč)
- 1 zeleninový bujón (2,50 Kč)
Na každou porci polévky:
- 1 vejce (3 Kč)
- 1 plátek slaniny (2,50 Kč)
Postup příprav polévky:
Omyjte chřest, okrájejte stonky, oloupejte a nařežte je na cca 2cm kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a následně dodejte chřest a vše smíchejte. Samozřejmě osolte a opepřete.
Do hrnce přidejte litr vody, zeleninový bujón a přiveďte k varu. Vařte dokud nebude chřest měkký, zhruba 15 až 20 minut. V mezičase můžete osmahnout na sucho slaninku.
Jakmile chřest změkne, odstavte polévku, vyberte hlavičky, které jsou celistvé a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Chřestovou polévku vraťte na plotnu a přidejte mléko a špetku muškátového oříšku.
Připravte si druhý hrnec, do něho nalijte vodu, přiveďte ji k varu a udělejte zastřené (ztracené) vejce (vlijte vejce a nechte minutu vařit).
Na talíř nalijte polévku, přidejte ztracené vejce, slaninu a již dříve vyndané hlavičky chřestu.