Česneková polévka – nejlepší recept

Česneková polévka je snadný a chutný způsob, jak si vychutnat tuto aromatickou a aromatickou bylinu. Tuto uklidňující a lahodnou polévku si můžete vychutnat po celý rok jako lehké jídlo, svačinu nebo přílohu. Vyžaduje jen málo ingrediencí, málo času na přípravu a žádné složité techniky vaření.

Hlavní chuť česnekové polévky tvoří česnek, proto použijte co nejčerstvější stroužky, které najdete. Pro nejlepší chuť se snažte používat čerstvý česnek, nikoliv česnekový prášek nebo česnekovou sůl. Chcete-li vyvážit výraznou česnekovou chuť, zvažte přidání několika bylinek, například oregana, bazalky nebo rozmarýnu. Chuť zvýrazní špetka mletého černého pepře a mořské soli.

Česneková polévka je poměrně univerzální a lze ji podávat teplou i studenou. Zbytky polévky lze snadno ohřát a podávat druhý den k obědu nebo večeři. V kombinaci se zeleným salátem a křupavým chlebem je tato zdravá polévka skvělým jídlem.

Pokud hledáte chutný způsob, jak využít přebytečný česnek, vyzkoušejte česnekovou polévku. Tento jednoduchý a chutný základní recept si můžete přizpůsobit podle své chuti a připravit si z něj snadné a příjemné jídlo. Díky své intenzivní chuti a uklidňující struktuře se česneková polévka jistě stane oblíbenou.

Pokud máte rádi polévky, podívejte se i na další recepty:

Česneková polévka – recept

Pokud hledáte zajímavou polévku do své sbírky receptů, česneková polévka rozhodně stojí za zvážení. Její exotická chuť, zdraví prospěšné účinky a snadná příprava z ní dělají skvělou volbu pro každou příležitost. Nebojte se tedy vyzkoušet něco nového – nikdy nevíte, kdy se pokrm, jako je česneková polévka, může stát vaším novým oblíbeným.

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience na česnekovou polévku

  • 400 g brambor
  • sůl
  • 1 l vody
  • 1/4 l mléka nebo sladké smetany
  • 30 g másla
  • 4-5 stroužků česneku
  • kousek masoxu
  • petrželka

Postup na česnekovou polévku

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Zalijeme je osolenou vodou a uvaříme doměkka.
  3. Vodu z brambor slijeme a schováme.
  4. Brambory rozšťoucháme a umícháme z nich s horkým mlékem jemnou kaši.
  5. Zředíme ji odvarem z brambor.
  6. Přidáme kousek čerstvého másla , masox, utřený česnek a drobně nasekanou petrželku.
  7. Můžeme servírovat s osmaženým chlebem a strouhaným sýrem.

Zajímavosti o česnekové polévce

Česneková polévka je oblíbeným pokrmem po celém světě a v mnoha zemích se připravuje podle tradičních receptů. Tato lahodná polévka je plná chuti a výživných látek, takže se hodí k jakémukoli jídlu. Věděli jste ale, že o česnekové polévce existuje několik zajímavých faktů?

  • Původně čínští osadníci na konci 16. století přivezli česnekovou polévku do Severní Ameriky. Číňané totiž česnekovou polévku kromě kulinářského využití používali i k zahnání nemocí. Díky tomu si polévku oblíbili i původní obyvatelé Ameriky, kteří ji používali k léčbě nachlazení, chřipky a dalších sezónních onemocnění. Předpokládá se také, že česnekovou polévku si oblíbili jak první osadníci, tak původní obyvatelé Ameriky, protože se snadno připravovala a dala se dlouho skladovat.
  • česneková polévka má léčivé účinky. Česnek byl poprvé použit k léčebným účelům již před tisíci lety a mnoho kultur pevně věří v jeho schopnost pomáhat při léčbě drobných onemocnění, jako je například běžné nachlazení. Je to díky jejím antibakteriálním vlastnostem, které údajně pomáhají tělu vytvořit si imunitu proti virům nachlazení a chřipky. Česnek je navíc plný antioxidantů a dalších důležitých vitaminů a minerálů, které mu dodávají řadu dalších zdravotních výhod. Například údajně pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, snižovat hladinu cholesterolu a celkově zlepšovat zdraví srdce. Díky těmto znalostem se další používání česneku v každodenních receptech proměňuje tuto chutnou ingredienci v pokrm podporující zdraví.
  • Další zajímavostí česnekové polévky je její kombinace s cibulí. Ačkoli spousta receptů vyžaduje česnek jako hlavní ingredienci, jednou z nejoblíbenějších kombinací je česnek a cibule. Tato kombinace může polévce dodat na chuti a přidat jí sladký nádech, což je dokonalá protiváha k silnému úderu česneku.
  • Čím je však česneková polévka tak výjimečná? Odpověď spočívá v rozmanitosti dostupných chutí. V závislosti na použitých kořeních, jako jsou bylinky, kořeněné směsi a dokonce i další zelenina, mohou být chuťové kombinace česnekové polévky nekonečně rozmanité. Můžete také přidat kuřecí vývar, smetanu a bylinky, které polévce dodají další chuť. Díky tomu je česneková polévka ideální volbou pro jídlo z jednoho hrnce nebo jako jednoduchá příloha.
  • Česneková polévka je nejen skvělá pro vaše zdraví, ale je také neuvěřitelně chutná. Kombinace chutí česneku, zeleniny a bylinek dělá z tohoto pokrmu fantastický způsob, jak si jídlo dochutit. Je ideální jako příloha k hlavnímu chodu nebo může být sama o sobě sytým a chutným jídlem.
  • V neposlední řadě může být česneková polévka skvělým pokrmem k vyzkoušení pro ty, kteří se obávají silné cibule. Kuchaři, kteří s touto ingrediencí teprve začínají, mohou při přípravě polévky vyzkoušet malé množství česneku, aby si osvojili jeho chuť a případně se inspirovali novými pokrmy nebo způsoby vaření.

Ať už hledáte zajímavou přílohu, ozdravné jídlo nebo chuťově zajímavý způsob experimentování s česnekem, česneková polévka je ideální volbou. Díky množství dostupných receptů a jednoduché přípravě si budete moci česnekovou polévku vychutnat naplno během chvilky.