Překyselení organismu – jídelníček na odkyselení organismu

V lidské stravě je stále více kyselin, proto má ve vyspělém světě stále více lidí problém s překyselením organismu. Jak by měl vypadat jídelníček pro odkyselení organismu?

Obsah článku

Kyseliny a zásady

Jak poznat překyselení organismu?

Jak napravit překyselení organismu?

Jak odkyselovat organismus?

Jídelníček pro odkyselení organismu

Kyseliny a zásady

Krev si musí udržet určité PH pro zachování lidského života. PH je míra kyselosti nebo zásaditosti roztoku, která se vyjadřuje na stupnici od 0 do 14.

Čím nižší je PH, tím je roztok kyselější, a čím vyšší je PH, tím je roztok zásaditější. Neutrální PH je 7, což je PH čisté vody. Krev má PH kolem 7,4, což je mírně zásadité. Pokud se PH krve změní o více než 0,1, může to mít vážné následky pro zdraví.

Pro úplné zdraví je třeba mít správné PH v organismu. V dnešní době přijímáme pomocí potravin zejména kyseliny. Kyselé potraviny jsou například maso, mléčné výrobky, pečivo, sladkosti, káva, alkohol, nebo zpracované potraviny. Zásadité potraviny jedí lidé stále méně a méně. Mezi typické zásadité potraviny patří zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, semínka, nebo bylinky.

Jak poznat překyselení organismu?

Překyselení organismu o sobě často dává vědět horším trávením. Kyselé prostředí mají rády kvasinky, a proto se pak ve střevech lépe rozmnožují. Kvasinky produkují toxiny, které zatěžují játra, ledviny, a imunitní systém.

K překyselení přispívá i užívání různých léků, jako jsou antibiotika, analgetika, nebo antikoncepce. Mezi příznaky může patřit nadýmání, plynatost, dlouhodobá zácpa, průjmy, krkání, ale také bolesti hlavy, kloubů, svalů, únava, podrážděnost, nespavost, akné, ekzémy, nebo záněty.

Jak napravit překyselení organismu?

K překyselení organismu nedochází ze dne na den, je to postupný proces, kdy se tělo stále více a více okyseluje. Proto je třeba změnit životní styl a stravovací návyky, aby se tělo mohlo zbavit nadbytečných kyselin a obnovit rovnováhu.

Je třeba jíst hodně potravin se zásadami, mít dostatek minerálů, jako jsou vápník, hořčík, draslík, nebo sodík, alespoň 5x týdně se věnovat rychlé chůzi, správně a hluboce dýchat a pít dostatek čisté vody. Voda pomáhá odplavovat toxiny z těla a hydratovat buňky. Doporučuje se pít alespoň 2 litry vody denně, nejlépe s přídavkem citronové šťávy, která má paradoxně zásaditý účinek.

Jak odkyselovat organismus?

Při odkyselování těla je třeba postupovat postupně a trpělivě. Není možné odkyselit tělo během jednoho dne nebo týdne. Je to dlouhodobý proces, který vyžaduje pravidelnost a disciplínu.

Doporučuje se využívat probiotika a prebiotika pro obnovení kvality střevní mikroflóry ve vašich střevech. Probiotika jsou živé bakterie, které podporují zdravé trávení a imunitu. Prebiotika jsou vláknina, která slouží jako potrava pro probiotika.

Musí se také dodržovat speciální jídelníček, který obsahuje alespoň 80 % zásaditých potravin a maximálně 20 % kyselých potravin.

Mezi zásadité potraviny patří například:

  • Zelenina: špenát, brokolice, mrkev, řepa, zelí, salát, okurka, celer, avokádo, česnek, cibule, petržel, kopr, bazalka, a další.
  • Ovoce: banán, jablko, hruška, pomeranč, citron, limetka, grapefruit, ananas, kiwi, mango, papája, meloun, meruňka, broskev, nektarinka, švestka, třešeň, borůvka, malina, jahoda, a další.
  • Luštěniny: čočka, hrách, fazole, sója, tofu, tempeh, a další.
  • Ořechy a semínka: mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu ořechy, pistácie, slunečnicová semínka, dýňová semínka, sezamová semínka, chia semínka, lněná semínka, a další.
  • Bylinky a koření: máta, meduňka, heřmánek, levandule, zázvor, kurkuma, skořice, hřebíček, kardamom, a další.

Mezi kyselé potraviny patří například:

  • Maso: hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, rybí, mořské plody, a další.
  • Mléčné výrobky: mléko, sýr, jogurt, máslo, smetana, a další.
  • Pečivo: chléb, rohlíky, housky, bagety, croissanty, koláče, buchty, a další.
  • Sladkosti: čokoláda, bonbóny, žvýkačky, sušenky, dorty, zmrzlina, a další.
  • Nápoje: káva, černý čaj, zelený čaj, energetické nápoje, alkohol, slazené nápoje, a další.
  • Zpracované potraviny: konzervy, polotovary, hotová jídla, chipsy, krekry, a další.

Jídelníček pro odkyselení organismu

Pro odkyselení organismu je důležité dodržovat správný jídelníček, který obsahuje hodně zásaditých potravin a málo kyselinotvorných potravin.

Příklad jídelníčku na odkyselení organismu na jeden den:

  • Snídaně: Ovesná kaše s banánem, mandlemi a medem. K tomu sklenice vody s citronovou šťávou.
  • Svačina: Jablko a hrst vlašských ořechů.
  • Oběd: Zeleninová polévka s luštěninami a celozrnným chlebem. K tomu salát z listové zeleniny, okurek, rajčat, avokáda a olivového oleje.
  • Svačina: Smoothie z ananasu, kiwi, špenátu a kokosové vody.
  • Večeře: Pečený losos s bramborovou kaší a brokolicí. K tomu sklenice zeleného čaje.
  • Před spaním: Šálek bylinkového čaje s medem.

Tento jídelníček pomůže snížit kyselost organismu a dodat potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty. Je důležité si uvědomit, že každý organismus je jedinečný a může vyžadovat individuální přístup. Proto je vhodné konzultovat změny ve stravě s odborníkem na výživu nebo lékařem