Medová marináda – nejlepší recept

Medová marináda je jednoduchý a chutný způsob, jak pozvednout grilované nebo pečené maso, ryby a zeleninu na vyšší úroveň. Medová marináda nejenže dodá pokrmům jemnou sladkost, ale slouží také jako přírodní změkčovadlo, které pomáhá rozkládat vlákna masa nebo ryb, což má za následek křehčí a šťavnatější sousta.

Vyrábí se z kombinace medu, oleje a nějaké kyselé složky, jako je ocet nebo citronová šťáva. Tato marináda se používá ke zjemnění a ochucení masa, drůbeže, ryb (třeba mahi mahi – recept lze nalézt online) a zeleniny před grilováním, pečením nebo restováním.

Příprava medové marinády je neuvěřitelně jednoduchá. Začněte tím, že smícháte několik lžic medu s trochou oleje, octa, soli, pepře a dalších požadovaných koření nebo bylinek. Poté pomocí metličky nebo vidličky ingredience promíchejte, dokud se důkladně nespojí.

Vložte požadované maso, rybu nebo zeleninu do mělké misky a zalijte je medovou marinádou. Misku přikryjte plastovou fólií nebo pokličkou a nechte ji v chladničce alespoň hodinu, případně i přes noc.

Až přijde čas vaření, vyjměte pokrm z chladničky a nechte ho dosáhnout pokojové teploty. Předehřejte troubu nebo gril a poté pokrm připravte podle potřeby. Medová marináda pomůže jídlu při vaření dodat krásnou zlatohnědou barvu a chuť.

Kromě jednoduché medové marinády můžete vyzkoušet spoustu variant, jak si chuť přizpůsobit. Zkuste přidat česnek, citrusovou šťávu, sójovou omáčku, hořčici nebo bylinky, například rozmarýn nebo tymián.

Můžete také experimentovat s různými druhy medu, například jetelovým, vojtěškovým nebo medem z divokých květin. Možnosti jsou neomezené.

Medová marináda je jednoduchý, ale chutný způsob, jak dodat chuť jakémukoli druhu masa. Snadno se připravuje a lze ji upravit pomocí vašich oblíbených ingrediencí. Vyzkoušejte ji a určitě budete mít vynikající jídlo.

Vyzkoušejte také další recept marináda na kuřecí maso nebo kuřecí prsa v jogurtové garam masala marinádě.

Medová marináda – recept

Ať už vaříte cokoli, medová marináda je lahodný a snadný způsob, jak dodat jakémukoli pokrmu chuť a křehkost. Ať už grilujete steak nebo pečete zeleninu, medová marináda jistě posune vaše jídlo na vyšší úroveň.

Čas přípravy

  • 1 hod 30 minut

Ingredience na medovou marinádu

  • 60 ml medu
  • 1 cibule nakrájená velice nadrobno
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky
  • 2 rozmačkané stroužky česneku

Postup na medovou marinádu

  1. Všechny suroviny smícháme nebo je můžeme také rozmixovat v mixéru.
  2. Hotovou marinádou potřeme maso a necháme v lednici minimálně hodinu i déle.
  3. Tato marináda se skvěle hodí i na ryby.

Zajímavosti o medové marinádě

Med je oblíbenou volbou do marinád, protože pomáhá zjemnit a ochutit potraviny. Věděli jste ale, že o medových marinádách existují zajímavá fakta, která možná nevíte? Přinášíme vám přehled některých zajímavostí o medových marinádách.

Medová marináda má mnoho zajímavých informací. Zde je několik z nich, které jste možná nevěděli:

  • Předpokládá se, že medová marináda vznikla ve starém Egyptě. Egypťané používali med ke konzervaci masa divokých zvířat a k dodání chuti.
  • Med je také antibakteriální. To znamená, že může pomoci zničit všechny škodlivé bakterie, které mohou být v potravinách přítomny. Díky tomu je med skvělou volbou pro marinování a skladování potravin, které mohou být náchylné ke zkáze.
  • Med je rovněž skvělým zdrojem antioxidantů. Je plný polyfenolů, což jsou sloučeniny, které pomáhají chránit před nemocemi a stárnutím. Při použití v marinádě tyto sloučeniny pomáhají chránit potraviny před oxidací.
  • Medová marináda je přírodní křehčící prostředek. Enzymy obsažené v medu pomáhají rozkládat bílkoviny v mase a činí ho křehčím.
  • Medová marináda také pomáhá zadržovat vlhkost, čímž udržuje maso šťavnaté a chutné.
  • Medovou marinádu lze použít také k ochucení zeleniny. Stejně jako u masa pomáhá med zeleninu zjemnit a uzamknout v ní chuť.
  • Medová marináda je skvělým způsobem, jak přidat sladkost slaným pokrmům. Sladkost medu vyvažuje ostatní chutě v marinádě a dodává pokrmu jedinečnou chuť.

To jsou jen některé ze zajímavých informací o medových marinádách. Jak vidíte, med je skvělou volbou pro marinování a uchovávání potravin.

Nejenže jim dodává chuť a křehkost, ale nabízí také řadu zdravotních výhod. Až tedy budete příště hledat marinádu, zvažte použití medu.