Zelná polévka – nejlepší recept

Zelná polévka je chutné a zdravé jídlo, které je známé již po staletí. Je to pokrm, který je rozšířený v mnoha částech světa, od Spojených států po Evropu, Asii a další země.

Příprava zelné polévky je neuvěřitelně snadná a vyžaduje jen velmi málo ingrediencí. Potřebujete pouze zelí, několik druhů zeleniny, bylinky a vývar. Zelenina, kterou můžete do polévky použít, může sahat od cibule a česneku až po mrkev a papriku. Můžete také přidat některá další dochucovadla, například tymián, oregano a bobkový list.

Jakmile máte ingredience připravené, jednoduše je společně povaříte ve velkém hrnci nebo holandské troubě, dokud zelenina nezměkne a zelí nezvadne. V závislosti na použitých surovinách může být polévka aromatická a uklidňující nebo lehká a svěží.

Krása této polévky spočívá v tom, že je neuvěřitelně zdravá a výživná. Zelí je bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, které jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných účinků, jako je lepší trávení a snížení zánětů. Kromě toho má zelí nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, takže je skvělým doplňkem každého jídelníčku.

Zelná polévka je skvělým jídlem pro větší počet lidí, protože s ní lze nasytit mnoho lidí s minimálním úsilím. Je to také vynikající způsob, jak využít zbytky zeleniny nebo vývaru, které máte v lednici.

Ať už hledáte výživné jídlo nebo uklidňující polévku, zelná polévka je ideální volbou. Díky svým jednoduchým ingrediencím a výživným účinkům se jistě stane oblíbenou ve vaší domácnosti.

Vyzkoušejte i další výborné polévky:

Můžete si také připravit další pokrmy ze zelí:

Zelná polévka – recept

Zelná polévka je snadný a chutný pokrm, který si můžete vychutnat po celý rok. Je dokonalým příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit chutné a výživné jídlo. Nejenže je to skvělý způsob, jak získat denní dávku zeleniny, ale je to také finančně nenáročný pokrm, který dokáže nasytit dav lidí.

Čas přípravy:

  • 45 minut

Ingredience na zelnou polévku

  • 250 g červeného hlávkového zelí
  • sůl
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • trochu muškátového květu
  • 1/8 litru mléka
  • 1 žloutek
  • 750 ml vody

Postup na zelnou polévku

  1. Omyté zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vroucí vodou a uvaříme ve slané vodě do měkka.
  2. Odvar scedíme, zahustíme máslovou jíškou a vše dobře povaříme.
  3. Do polévky přidáme zelí a v mléce rozšlehaný žloutek.
  4. Polévku dochutíme muškátovým květem a solí.

Zajímavosti o zelné polévce

Zelná polévka je oblíbený pokrm, který je známý již po staletí. Je jednoduchá na přípravu a překvapivě výživná. Tato polévka je skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Zde je několik zajímavostí o této lahodné polévce:

  • Za prvé, zelná polévka je skvělým zdrojem vlákniny. Jeden šálek vařeného zelí poskytuje asi 2,5 g vlákniny. Díky tomu je to skvělý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny. Vláknina pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví trávicího traktu.
  • Za druhé, zelí je plné vitamínů a minerálů. Zelí je dobrým zdrojem vitaminu C, draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Pravidelná konzumace zelí může pomoci podpořit zdravý imunitní systém a snížit riziko některých onemocnění.
  • Za třetí, zelná polévka je nízkokalorická. Jeden šálek vařeného zelí obsahuje pouze 26 kalorií. To z ní činí skvělou volbu pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.
  • Za čtvrté, zelná polévka je neuvěřitelně univerzální. Můžete do ní přidávat různé přísady, například zeleninu, fazole, koření a bylinky. Díky tomu si polévku snadno přizpůsobíte svým chutím.
  • A konečně, zelná polévka je skvělý způsob, jak do svého jídelníčku dostat více zeleniny. Zelí patří mezi brukvovitou zeleninu, což znamená, že má protirakovinné účinky. Pravidelná konzumace zelí může pomoci snížit riziko vzniku některých typů rakoviny.

Zelná polévka je jednoduchý a výživný pokrm, který jistě zachutná každému. Až budete mít příště chuť na něco zdravého a chutného, zkuste si uvařit hrnec zelné polévky.