Uzená polévka – nejlepší recept

Uzená polévka je pro mnoho lidí uklidňující zimní pochoutkou, která je vzpomínkou na léta, kdy se zahřívali u misky slaného vývaru, křehkých kousků uzeného masa a zeleniny. Je bohaté a chutné a působí staromódně a domácky, což zahřeje duši v chladných a pochmurných dnech.

Tradiční uzená polévka se připravuje z uzeného hovězího nebo vepřového masa, obvykle ve formě plátků uzeného lahůdkového masa. Ty se kombinují s cibulí, celerem, mrkví, bramborami a různými dalšími druhy zeleniny nebo i luštěninami, jako jsou fazole nebo dělený hrách. Koření, jako je česnek, nové koření a bobkový list, dodává vývaru ještě více chuti. Polévka se vaří, dokud zelenina nezměkne a vývar není plný chuti.

Tato polévka je přirozeně bezlepková, takže je ideální volbou pro osoby s dietními omezeními, ale zároveň je dostatečně vydatná, aby potěšila i všežravce. Navíc je to jeden z těch receptů, které vybízejí k experimentování. Pokud základní ingredience zůstanou stejné, lze do polévky přidat kapustu, houby nebo dokonce kukuřici, které dodají další vrstvu chuti a výživy, aniž by to bylo na úkor chuti.

Ačkoli si uzenou polévku nejlépe vychutnáte za chladného počasí, je to skvělý pokrm kdykoli během roku. Je to snadné jídlo na každý týden, které se dobře mrazí, a díky tomu si můžete během chvilky připravit chutnou večeři. Recept je navíc velmi levný na přípravu, a protože obsahuje minimum ingrediencí, je to ideální jídlo pro dny, kdy prostě nemáte čas nakupovat.

Uzená polévka je stará klasika, která jistě potěší celou rodinu. Nejenže je to chutný a uklidňující způsob, jak se zahřát během chladného počasí, ale je také rychlá na přípravu, finančně nenáročná a zdravá. Až budete mít příště chuť na něco známého, ale zároveň sytého, vezměte si uzené maso a vyzkoušejte horkou polévku.

Vyzkoušejte i další výborné recepty na polévky:

Uzená polévka – recept

Uzená polévka je druh polévky, kterou si pro její uklidňující a pikantní chuť oblíbilo mnoho lidí na celém světě. Tento chutný pokrm se často připravuje z uzeného masa, zeleniny a vývaru.

Čas přípravy

  • 1 hodina 15 minut

Ingredience na uzenou polévku

  • 900-1 350 g uzeného masa
  • 1-2 šálky krup
  • 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2-3 řapíky celeru, nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6-8 šálků zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 1 velká brambora nakrájená na kostky
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky nasekané nadrobno

Postup na uzenou polévku

  1. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  2. Do hrnce přidejte uzené maso, mrkev, cibuli, celer a česnek.
  3. Dusíme, dokud zelenina nezměkne, asi 8 minut.
  4. Do hrnce přidejte kroupy, vývar, černý pepř, sůl a bobkový list.
  5. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  6. Polévku vařte asi 30 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
  7. Přidejte do hrnce brambory a vařte dalších 15 minut.
  8. Vyhoďte bobkový list a vmíchejte nasekanou čerstvou petrželku.
  9. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  10. Polévku podávejte horkou s oblíbeným chlebem.

Zajímavosti o uzené polévce

Uzená polévka je druh polévky, který je známý již od starověku. Je oblíbená v zemích, jako je Polsko, Rusko, Maďarsko a další středoevropské a východoevropské regiony. Jak již název napovídá, uzené maso je hlavní složkou tohoto tradičního pokrmu.

  • Předpokládá, že polévku z uzeného masa vymysleli židovští přistěhovalci z východní Evropy v době rozkvětu jidiš kultury ve Spojených státech. Do polévky se obvykle používaly uzeniny jako hovězí bůček, pastrami a hovězí maso, které byly mezi Židy běžné. Protože si na tomto pokrmu dodnes pochutnává mnoho lidí po celém světě, je považován za důkaz kulturního vlivu židovských přistěhovalců.
  • Uzená polévka není jen chutným pokrmem, ale může být i prospěšná. Uzení masa dodává polévce výraznou chuť, ale také jí dodává některé důležité vitaminy a minerály. Kouř obsahuje zinek, který pomáhá posilovat imunitní systém, a další minerály, jako je vápník, draslík a hořčík.
  • Uzená polévka lze připravit mnoha různými způsoby. Lze ji podávat se zeleninou, nudlemi, obilovinami, vejci nebo dokonce s macesovými kuličkami. Mnoho kuchařů se rozhodlo přidat zakysanou smetanu, křen nebo jiné koření pro lepší chuť. Někteří dokonce připravují pokrm s pivem nebo vínem.
  • Uzené maso si lidé vychutnávají již po staletí. Zajímavostí je, že termín „udírna“ se poprvé objevil koncem 19. století a původně označoval místo, kde se maso upravovalo kouřem. Tato tradiční technika uzení původně spočívala v sušení pokrmů na otevřeném ohni a později se vyvinula v uzení pomocí speciálních komor. Tento styl vaření byl běžnou praxí v mnoha zemích střední a východní Evropy.

Dnes je uzené maso stále hojně využíváno a je klíčovou složkou mnoha tradičních receptů, například uzené polévky. Lahodná kouřová chuť masa v kombinaci se silným a aromatickým vývarem dělá z této polévky skutečně uklidňující a chutné jídlo.