Sushi – nejlepší recept

Sushi je japonské pokrm složený z malých kousků lepkavé rýže, které jsou obvykle obalené v mořských řasách a doplněné o různé druhy ryb či zeleniny. Tento tradiční japonský pokrm se stal světově známým a oblíbeným díky svému exotickému vzhledu, zdravým ingrediencím a unikátní kombinaci chuti.

Historie sushi sahá až do 7. století, kdy Japonci začali konzumovat sušené rýžové kuličky, které sloužily jako zdroj energie na dlouhých cestách. Postupem času se začaly přidávat i kousky ryb a dalších mořských plodů, což vedlo k vytvoření moderního sushi, jak ho známe dnes. První sushi restaurace byla otevřena v Japonsku v 19. století, ale popularita tohoto jídla se rozšířila až ve 20. století po celém světě.

Základní ingrediencí sushi je rýže, která je vařená ve vinném octu, cukru a soli a poté vytvarována do malých kuliček. Tato rýže je pak obalena v mořských řasách, které slouží jako ochranná vrstva a zároveň dodávají jídlu charakteristickou chuť.

Nejčastějšími druhy sushi jsou maki, nigiri a sashimi. Maki jsou malé závitky z rýže s náplní uvnitř, často se podávají s kouskem sušené mořské řasy nori. Nigiri je rýže s kouskem syrové ryby nebo mořských plodů na vrchu, doplněný o malé množství wasabi (kořenová pasta) a sójové omáčky. Sashimi je syrová ryba nebo mořský plod, který je krájený na plátky a podává se bez obalení rýží nebo řasami.

Kromě ryb se v sushi můžeme setkat i s různými druhy zeleniny, jako jsou okurky, avokádo nebo ředkvičky, díky čemuž je vhodné pro vegetariány i vegany.

Sushi je nejen chutné, ale také zdravé jídlo. Kromě vyvážené kombinace sacharidů a bílkovin obsahuje i vitamíny, minerály a antioxidanty. Díky tomu, že se ryby podávají syrové, jsou v nich zachovány cenné živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny.

Pro většinu lidí je sushi spojeno s konzumací syrového rybího masa, ale existuje i velké množství alternativních verzí tohoto jídla, které jsou přizpůsobené chutím a potřebám různých zemí. Například v Indii se podávají sushirittos, což jsou velké závitky vyráběné s přídavkem indických koření, nebo v USA se můžete setkat s hamburger sushi, což je směs hamburgeru, rýže a nori řasy.

Sushi se stalo neodmyslitelnou součástí nejen japonské, ale i mezinárodní kuchyně. Díky své vyvážené kombinaci chutí a zdravých ingrediencí se stalo oblíbeným jídlem pro milovníky exotického jídla i zdravého stravování. Také díky svému unikátnímu zpracování a estetickému vzhledu se stalo oblíbeným jídlem i pro ty, kteří mají rádi gastronomické zážitky. Takže pokud ještě nejste fanouškem sushi, vyzkoušejte ho a dejte svému jazyku kousek dobrodružství.

Vyzkoušejte i další druhy sushi a to california sushi nebo smažené sushi!

Pokud si rádi děláte rýži, nezapomeňte vyzkoušet tyto další recepty:

Sushi – recept

Sushi je tradiční japonské jídlo, které se stalo velmi populární po celém světě. Jeho hlavní součástí je rýže smíchaná s rýžovým octem, doplněná rybím nebo zeleninovým náplní a zakončená mořskými řasami. Tento jedinečný pokrm má bohatou historii a tradici a jeho příprava vyžaduje zručnost a preciznost.

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience na sushi

  • 1 lžíce rýžového octa
  • 300 g lososa
  • 250 g sushi rýže
  • lžička soli
  • 2 lžičky wasabi
  • 1 avokádo
  • lžička cukru
  • sójová omáčka
  • sůl
  • balíček řas nori
  • nakládaný zázvor podle potřeby

Postup na sushi

  1. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá. Někdy to trvá déle, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet.
  2. Poté jí dáme ve studené vodě vařit.
  3. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit a poté 20 minut dojít v teple. Celou dobu neodklápíme pokličku.
  4. Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným) a lžičku cukru a soli.
  5. Směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.
  6. Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachystáme wasabi (zelený křen), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) lososa a zralé avokádo.
  7. Nachystáme si sushi řasy (nori).
  8. Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.
  9. Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně (začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý).
  10. Plát položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní okraj ke spodnímu okraji.
  11. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy kromě horního okraje.
  12. Doprostřed rýže podélně položíme lososa a avokádo.
  13. Prstem nabereme trošičku wasabi a poťukáme podél ryby po rýži.
  14. Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř.
  15. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec.
  16. Pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou.
  17. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.
  18. Sushi namáčíme do sójové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Zajímavosti o sushi

Sushi, jídlo považované za jednu z nejznámějších specialit japonské kuchyně, je dnes oblíbené po celém světě. Je známo pro svou jedinečnou chuť, ale také pro svou přípravu, která vyžaduje preciznost a zručnost.

  • Původ sushi se datuje až do 7. století, kdy se jednalo o způsob, jak uchovat ryby. Tehdy se ryby konzervovaly ve slaném nálevu nebo se sušily a poté se podávaly s rýží. Až později byla rýže ochucena octem a používána jako obal pro ryby.
  • Co ale možná nevíte, je to, že sushi se původně podávalo jen jako pouhý nástroj pro konzervování ryb. Samotná konzumace sushi v té době nebyla příliš rozšířená a byla spojena s chudšími vrstvami společnosti.
  • Další zajímavostí je, že sushi se podává v Japonsku hlavně jako snídaně, nikoliv jako hlavní jídlo. Na večeři se zde spíše podávají teplá jídla.
  • Pokud se chceme ponořit do pravého japonského zážitku, je důležité si uvědomit, že v japonské kultuře se sushi podává jednotlivě, nikoliv v sadách nebo jedné velké porci. Je tak zvykem objednávat si po jednom kousku a opakovat až do sytosti.
  • Další zajímavostí je, že sushi se připravuje pouze z čerstvých ryb, které jsou důkladně vybírány a zpracovávány. Většina sushi mistrů má své vlastní dodavatele, kterým důvěřují a kteří jim dodávají nejkvalitnější ryby. Proto je také důležité vybrat si dobré sushi restaurace, kde se dodržují všechny standardy a přísná pravidla pro přípravu této speciality.
  • Sushi také nebylo vždy jen japonským jídlem. Během 19. století se sushi stalo oblíbeným jídlem v Edenu, místním světově proslulém nočním klubu v New Yorku. Sushi tak dostalo svou mezinárodní popularitu a dnes je oblíbené a dostupné po celém světě.
  • Nakonec je třeba zmínit i fakt, že sushi má své vlastní pravidla, která by měl každý návštěvník Japonska znát a dodržovat. Mezi ně patří například to, že sushi se jí rukama a nevidí se v dobrém světle, pokud do něj namáčíme hůlky. Dále je také nevhodné přerušovat přípravu sushi mistra, který své práci věnuje s maximální pozorností a precizností.

Sushi je tedy nejen chutné jídlo, ale také součást japonské kultury a tradice. Jeho příprava vyžaduje zručnost a preciznost a jeho konzumace má svá vlastní pravidla. Je fascinující, jak toto jednoduché jídlo se stalo světově proslulou specialitou. Pokud se vydáte na cestu do Japonska, nezapomeňte si vychutnat pravé japonské sushi a poznat tak tento oblíbený a zajímavý kousek japonské kuchyně.