Jablečný kompot – nejlepší recept

Jablečný kompot

Hledáte zdravý, chutný a jednoduchý dezert, který připravíte během několika minut? Nehledejte nic jiného než jablečný kompot.

Tento sladký a uklidňující pokrm se připravuje jen z několika málo ingrediencí a je neuvěřitelně univerzální. Můžete ho podávat jako polevu na nejlepší palačinky nebo domácí zmrzlinu. Zde je snadný recept na výrobu domácího lahodného jablečného kompotu.

Jablečný kompot

Pokud hledáte chutný a snadno připravitelný dezert, který vás určitě potěší, zkuste si připravit domácí jablečný kompot. Jablečný kompot je klasický dezert, který je sladký a uklidňující. Lze ho podávat teplý i studený a je to skvělý způsob, jak co nejlépe využít sezónní jablka.

Druhy jablek

Při přípravě jablečného kompotu je důležité vybrat správný druh jablek. Pro přípravu kompotu jsou nejlepší sladká jablka, jako jsou Honeycrisp, Golden Delicious nebo Braeburn. Tato jablka mají skvělou rovnováhu sladké a trpké chuti, což je pro kompot ideální. Při vaření drží tvar a navíc dodají pokrmu příjemnou křupavost.

Ingredience

  • 4 velká jablka, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • ½ šálku vody
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Začněte rozehřátím másla ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě.
  2. Přidejte jablka a míchejte, dokud se v másle neobalí.
  3. Přidejte med, skořici a vodu a míchejte, dokud se vše nespojí.
  4. Snižte teplotu na minimum a vařte 10-15 minut, nebo dokud jablka nezměknou a směs nezhoustne.
  5. Podle potřeby podávejte teplé nebo vychlazené.
Kompot můžete skladovat v chladničce až 4 dny.

TIP: Pokud chcete kompot ještě více osladit, můžete přidat lžíci hnědého cukru.

Jablečný kompot lze podávat téměř k čemukoli. Výborně se hodí jako příloha k palačinkám, francouzským toastům nebo vaflím. Lze ho také podávat se zmrzlinou nebo pudinkem a připravit tak krásný a lehký dezert. Jablečný kompot si můžete vychutnat i samostatně jako svačinu nebo jako zálivku na jogurt či ovesnou kaši.

Pro tento recept můžete použít jakýkoli druh jablek, včetně kyselých odrůd, jako je Granny Smith, nebo sladkých odrůd, jako je Honeycrisp. Do kompotu můžete přidat i další koření, například muškátový oříšek nebo hřebíček, abyste získali další chuť.