Čokoládový dort – nejlepší recepty

Čokoládový dort je významnou součástí mnoha slavností a oslav po celém světě. Tato sladká lahůdka láká svou bohatou čokoládovou chutí a dokonalou texturou. Jeho vůně a vzhled přitahují milovníky sladkostí všech věkových skupin. Čokoládový dort je synonymem pro potěšení a neodolatelnou slast.

Čokoládový dort patří mezi nejpopulárnější dezerty na světě a jeho popularita neustále roste. Již od starověku byla čokoláda považována za cennou surovinu, a tak není divu, že se stala nedílnou součástí mnoha sladkých pokrmů.

Čokoládový dort je naprostou lahůdkou pro všechny milovníky čokolády a sladkostí obecně. Jeho bohatá a intenzivní chuť spolu s lákavým vzhledem ho činí dokonalým dezertem pro všechny příležitosti.

TIP: Má-li člověk chuť na sladké, a nezbývá mu čas na pečení, může vyzkoušet nepečený dort.

Shrnutí článku

Čokoládový dort je oblíbený dezert po celém světě, který je nedílnou součástí oslav a láká svou chutí, vůní i vzhledem.

Díky své všestrannosti existuje mnoho variant – od klasických přes nepečené až po zdravé verze.

Konzumace čokoládového dortu navozuje pocit štěstí, protože čokoláda podporuje uvolňování endorfinů.

Kvalitní ingredience a správný postup jsou klíčem k dokonalému dortu, který může být jednoduchý i vícevrstvý s krémem.

Čokoládový dort je symbolem radosti a skvěle se hodí jak na slavnostní příležitosti, tak k běžnému potěšení.

Čokoládové dorty

Jednou z hlavních výhod čokoládového dortu je jeho všestrannost. Existuje nespočet variant a receptů, které umožňují přizpůsobit tento dezert různým chutím a preferencím.

Čokoládový dort může být připraven s mléčnou, hořkou nebo bílou čokoládovou polevou, a lze mu přidat různé přísady jako ořechy, ovoce, karamel nebo šlehačku. To znamená, že každý si může najít svou oblíbenou verzi, která ho potěší.

Další významnou vlastností čokoládového dortu je jeho schopnost vyvolat pocit štěstí a radosti. Čokoláda obsahuje látku nazývanou fenylethylamin, která podporuje uvolňování endorfinů, tzv. hormonů štěstí.

Když si pochutnáte na kousku čokoládového dortu, můžete zažít pocit blaženosti a potěšení. To činí čokoládový dort sladkou dobrotou a také způsobem, jak si dopřát chvíli radosti a odreagovat se od každodenních starostí.

TIP: Vyznavači zdravého životního stylu mohou vyzkoušet zdravý krtkův dort.

Cokoladovy dort
Čokoládový dort můžete ozdobit ovocem.

Recept na čokoládový dort

Při pečení čokoládového dortu je důležité používat kvalitní suroviny. Vybírat kvalitní kakaový prášek a hořkosladkou čokoládu, aby byla chuť co nejbohatší. Pro dokonalý výsledek je také důležité věnovat všemu správný čas a odměřovat ingredience. Na závěr lze dort ozdobit čokoládovou polevou.

Ingredience na čokoládový dort

  • 100 g čokolády
  • 100 g másla
  • 160 g moučkového cukru
  • 7 vajec
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva

Krém:

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g čokolády
  • meruňková marmeláda

Postup na čokoládový dort

  1. Čokoláda se nechá změknout. Máslo se vymíchá s moučkovým cukrem, přidají se žloutky, měkká čokoláda a všechno se spolu vymíchá do pěny.
  2. Z bílků se ušlehá tuhý sníh a spolu s moukou a práškem do pečiva se přidá k vymíchanému těstu. Dortová forma se vymastí, vysype moukou a nalije se do ní těsto.
  3. Těsto se vloží se do předehřáté trouby a upeče se. Mezitím se připraví krém. Do hrnce se dají vejce s moučkovým cukrem, hrnec se vloží do vroucí vody a ušlehá se na sníh, až hmota ztuhne.
  4. Důkladně se vymíchá máslo s rozpuštěnou čokoládou a pomalu se přimíchá k napůl vychladlým vejcím.
  5. Všechno se spolu míchá, až krém celkem vychladne. Upečený dort se nechá vychladnout, potom se rozřeže, potře meruňkovou marmeládou a krémem.
  6. Povrch dortu se potře krémem a ozdobí strouhanou čokoládou.

Čokoládový dort se nejlépe podává dobře vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici, kdy se chutě krásně propojí a krém zpevní. 

Narozeninový čokoládový dort

Čokoládový dort má také své místo ve společenských událostech a oslavách. Je často spojován s narozeninami, svatbami, výročími a dalšími slavnostními příležitostmi. Jeho elegantní vzhled a lahodná chuť dokážou okouzlit hosty a udělat z každé události nezapomenutelný zážitek.

Čokoládový dort tak představuje nejen sladkou pochoutku, nýbrž i symbol radosti, oslav a společného sdílení šťastných okamžiků. Čokoládový dort je sladkou odměnou, která dokáže potěšit a rozveselit každého. Jeho bohatá chuť, lákavý vzhled a všestrannost dělají z tohoto dezertu skutečného šampiona mezi sladkými pochoutkami.

Navíc lze připravit snadno a v mžiku, proto se s oblibou považuje za rychlý dort k narozeninám. Bez ohledu na příležitost je čokoládový dort vždy vítaným hostem na stole, připraveným udělat z každé chvíle zážitek plný slasti a radosti.

Čokoládové dorty jsou oblíbené na každé oslavě. Ať už jej upečete, nebo koupíte, vždy bude mít úspěch.

Recept na jednoduchý čokoládový dort

Dekadentní, vláčný, sladký. Čokoládový dort musí být tím nejžádanějším receptem na světě.
Čím je výjimečný čokoládový dort? K přípravě tohoto dokonale čokoládového dortu je potřeba pouze jedna mísa a minimum ingrediencí.

Ingredience na jednoduchý čokoládový dort

  • 220 g hladké mouky
  • 75 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 410 g bílého krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 250 ml mléka
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 250 ml vroucí vody

Máslový krém

  • 120 g másla
  • 65 g neslazeného kakaového prášku
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup na jednoduchý čokoládový dort

  1. Trouba se předehřeje na teplotu 180 °C.
  2. Máslem se lehce vymažou dvě 22 cm kulaté dortové formy. Dno se vyloží pečicím papírem.
  3. Do velké mísy se proseje mouka, kakao, prášek do pečiva, soda a sůl.
  4. Vyšlehá se cukr, poté se přidají vejce, mléko, olej a vanilku. Dobře se to prošlehá, dokud nevzniknou hrudky, asi 30 sekund.
  5. Do těsta se nalije vroucí voda a dobře se vše promíchá. Dortové těsto má řídkou konzistenci.
  6. Těsto se nalije do dortových forem a peče 30-35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Nechá se 10 minut vychladnout, poté se vyklopí na drátěnou mřížku a nechá zcela vychladnout, než se člověk pustí do krému.
  8. Příprava krému. Rozpustí se máslo, poté se zašlehá kakaový prášek. Střídavě se přidává moučkový cukr a mléko a šlehá se do roztíratelné konzistence (v případě potřeby lze přidat malé množství mléka navíc). Vmíchá se vanilka.
  9. Dort se ozdobí krémem podle fantazie.

Tento jednoduchý čokoládový dort se skvěle hodí k odpolední kávě nebo jako slavnostní dezert pro zvláštní příležitosti. Bohatý na čokoládovou chuť s jemně vláčnou drobenkou a nadýchaný s dokonalým množstvím sladkosti. Takhle vypadají čokoládové sny.

Recept na extra čokoládový dort – pařížský dort

Těžko říct, jaký je ten „správný“ recept na pařížský dort, ani jak přesně by měl vypadat, protože i cukrárny se v tomhle docela liší. Tento korpus je klasický kakaový, akorát se do něj přidávají mleté mandle, díky kterým je krásně měkký a nadýchaný.

Ingredience na extra čokoládový dort

  • 6 vajec, odděleně
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 60 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
  • 40 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Pařížský krém

  • 750 ml smetany ke šlehání 33%
  • 150 g nugátové čokolády Ritter Sport nebo Schogetten
  • 150 g hořké čokolády 55-60%

Čokoládová poleva

  • 200 g hořké čokolády 50-60%
  • 180-200 g smetany ke šlehání

Postup na pařížský dort

  1. S přípravou krému je dobré začít den předem. Smetana se dá do hrnce a na mírném ohni se zahřeje. Přidá se nugátová čokoláda a za stálého míchání se nechá rozpustit.
  2. Přivede se k varu a nechá se povařit asi minutu, pak se stáhne z kamen a vmíchá se hořká čokoláda. Ta se již nevaří.
  3. Míchá se do rozpuštění, pak se pomocí tyčového mixéru vymíchá do hladké emulze. Nechá se vychladnout, zakryje se a dá se přes noc do lednice.
  4. Na korpus se předehřeje trouba na 170 °C, dno dortové formy o průměru 23 cm se vyloží pečicím papírem.
  5. V míse se smíchá hladká mouka s kakaem, nechá se stranou. Bílky se vyšlehají s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve se na nižší otáčky šlehají samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak se přisype postupně cukr a šlehání se zvýší na maximum.
  6. V jiné míse se našlehají žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty se lehce spojí – nejdříve se vmíchají mleté mandle, pak prosátá mouka s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec se lehce vmíchá olej.
  7. Těsto se naplní do dortové formy a dá se péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách se teplota sníží na 150 °C, forma se může otočit a peče se dalších 10–15 minut, až je korpus upečený. Zjistí se to nejlépe pomocí špejle.
  8. Korpus se nechá chvilku vychladnout ve formě – většinou během této doby „spadne“ vyboulený vršek do roviny. Pak se ostrým nožem oříznou boky dortu, aby se korpus uvolnil od formy, a překlopí se na chladicí mřížku.
  9. Pokud se nebude hned plnit, po úplném vychladnutí se zabalí do fólie a uloží do chladu.

Sestavení dortu

Sestavení je jednoduché. Korpus se dvakrát vodorovně prořízne, vzniknou tak tři pláty. Čokoládový krém se vyšlehá při nižších otáčkách na pevný krém.

První plát korpusu se položí na tác, pokape rumem (čokoládovým nebo vaječným likérem) a nanese se asi třetina krému. Přiklopí se druhým plátem a postup se opakuje. Poté se celý dort pomaže zbylou třetinou krému a dá se chladit do lednice.

Poté se připraví čokoládová poleva. Smetanu se zahřeje, vsype se čokoláda a vymíchá se do hladké emulze. Za občasného míchání se nechá poleva vychladnout a mírně zhoustnout. Dort se položí na mřížku a rovnoměrně se celý polije.

Pokud se vám nechce sestavovat klasický kulatý dort, upečte korpus na plechu a rozkrájejte na řezy.

Recept na čokoládový korpus

Jedná se o bohatý a vláčný čokoládový dort z jedné mísy. Příprava těsta zabere jen několik minut. Potřete jej oblíbeným dortovým krémem.

Ingredience na čokoládový korpus

  • 2 hrnky bílého cukru
  • 1 a ¾ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek vroucí vody

Postup na čokoládový korpus

  1. Trouba se předehřeje na 175 °C. Dvě kulaté formy se vymažou a vysypou moukou.
  2. Ve velké míse se smíchá cukr, mouka, kakao, prášek do pečiva, jedlá soda a sůl.
  3. Přidají se vejce, mléko, olej a vanilka, směs se míchá 2 minuty při střední rychlosti mixéru.
  4. Jako poslední se vmíchá vroucí voda. Těsto bude řídké.
  5. Těsto se rovnoměrně nalije do připravených forem.
  6. Peče se 30 až 35 minut v předehřáté troubě, dokud není koláč zkontrolován párátkem. Ve formách se nechá 10 minut chladnout, poté se vyjme na drátěnou mřížku a nechá se zcela vychladnout.

Tento čokoládový korpus je skvělým základem pro všechny dorty i jednoduché nedělní mlsání. Díky své vláčnosti a intenzivní chuti vynikne s jakýmkoliv krémem – hodí se k ovocným i čokoládovým náplním. Korpus lze připravit i den předem, zabalit do potravinové fólie a nechat v chladu, aby se lépe krájel a plnil.

Recept na zdobení na čokoládový dort

Snadná čokoládová poleva je ta nejlepší poleva na dorty, zejména na narozeninové cupcakes. Je jednoduchá na přípravu a tak krémová.

Ingredience na zdobení na čokoládový dort

  • 230 g změklého másla
  • 45 g prosátého kakaového prášku
  • 600 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 3 lžíce mléka

Postup na čokoládovou pařížskou polevu

  1. Ve velké míse se vyšlehá máslo a kakao dohladka. Vmíchá se vanilka a moučkový cukr.
  2. Pomalu se přilévá mléko, dokud poleva nedosáhne požadované konzistence.
  3. Strany se oškrábou a znovu se to šlehá, dokud nebude lehká, nadýchaná a hladká, asi 1-2 minuty.
  4. Poleva stačí na 1 kulatý vrstvený dort nebo 24 košíčků.

Tato čokoládová poleva dodá dortu bohatou chuť a krásný vzhled. Díky své krémové konzistenci se snadno roztírá i nanáší zdobicí špičkou. Skvěle drží tvar, a proto je ideální jak na elegantní dorty, tak na hravé cupcakes. Pokud zbyde, lze ji uchovat v lednici a později znovu vyšlehat.

Čokoládovou pařížskou polevu můžete využít i na ozdobení oblíbených cupcakes.

Čokoládový dort byl poprvé vytvořen v Anglii v 19. století. Seriózní pekaři začali obměňovat základní recepty na dorty s jemnou čokoládou, která představovala zvláštní pochoutku.

Tento nový dezert si rychle získal oblibu mezi bohatými lidmi a brzy se rozšířil po celém světě. Postupem času byly vyvinuty různé verze čokoládového dortu, které vyhovovaly různým chutím i extra čokoládový dort, který je plný čokolády.

Čokoládový dort je pochoutka, kterou ocení opravdu každý, a jeho pečení může být zábavné i obohacující. Nezapomeňte si vybrat ty nejlepší ingredience a věnovat v kuchyni dostatek času a odměnou vám bude lahodný čokoládový dort, který si mnozí oblíbili.