Zaire-Emery – francouzský Billingham. Seznamte se s budoucí hvězdou

Warren Zaire-Emery, 17letý záložník PSG, už debutoval za francouzský národní tým. Na tiskové konferenci probíral tlak národního týmu, svou roli v pařížském klubu i vztah s Thierry Henrym. Mladý talent dokonce vtipkoval, že své první povolání do národního týmu nemohl pořádně oslavit, protože musel udělat domácí úkol.

Je opravdu talentovaný

Zaire-Emery je považován za špičkový talent díky své všestrannosti, pracovní morálce a schopnosti hrát na pozicích od defenzivního záložníka až po útočného záložníka. Byl srovnáván s Judem Bellinghamem, ačkoliv je Francouz mladší, techničtější a menší. Oba hráči by mohli být klíčovými postavami při posunu svých týmů na další úroveň.

PSG je známé svou akademií, ale často se zdráhá dát šanci mladým hráčům a raději kupuje hvězdy. Bývalý trenér Christophe Galtier však v minulé sezóně začal využívat Zaire-Emery a dal mu 26 zápasů v Ligue 1 a start proti Bayernu v Lize mistrů. Mladý talent nepředváděl vždy perfektní výkony, ale občas předváděl mistrovskou hru ve středu pole, což zaznamenal na mostbet online.

Progres Zaire-Emery pokračoval i v této sezóně. Připsal si asistenci u prvního gólu PSG v utkání a poté si připsal další asistenci v zápase Ligy mistrů proti Milánu. Francouz umí být plnohodnotným útočným záložníkem, ale nejraději operuje na centru, získává míče, rozvíjí útoky a kryje obránce. Luis Enrique mu říká „diamant“.

Naděje pro celou Francii

Bylo jen otázkou času, kdy Zaire-Emery debutoval za Francii. Zářil v mládežnických týmech, zejména na Euru U-17, a poté se stal kapitánem a klíčovým hráčem mládežnického týmu pod Henrym. Thierry byl jedním z prvních, kdo navrhl uvažovat o mladém talentu do hlavního týmu.

Zaire-Emery by mohl být pro Francii tím, čím je Bellingham pro Anglii – zkušeným a nebojácným záložníkem, který může posunout tým na další úroveň. „Trikolóry“ mají v poslední době agresivní, ale nepříliš obratný střed pole, kterému prostě chybí talent absolventa PSG.

Didier Deschamps se nebojí dát šanci mladým lidem – Camavinga i Zaire-Emery pod ním debutovali. Poslední jmenovaný dokonce v prvním zápase skóroval, ale zranil se. Jedna věc je však hrát dobře v přátelském utkání a jiná je stát se důležitou součástí týmu. Southgate například neriskoval umístění Bellinghama na Euro 2020, i když mohl být připraven.

Konkurence ve francouzské reprezentaci je velmi vysoká, zejména ve středu pole. Griezmann a Tchouameni jsou na startu, o třetí místo bojují Camavinga a Rabiot. Je to Adrien, kdo je považován za hlavního konkurenta Zaire-Emeryho, protože ne vždy jedná efektivně. Mladý talent je již dostatečně silný na to, aby mohl bojovat o místo v sestavě, ale hodně bude záležet na Deschampsově sebevědomí.

Warren Zaire-Emery je každopádně budoucností francouzského národního týmu a jedním z nejzářivějších mladých talentů světového fotbalu. Pokud bude pokračovat v tomto tempu, může se brzy stát nepostradatelnou postavou uprostřed pole „tříbarevný“. Možná to bude on, kdo pomůže Deschampsovu týmu dobýt Euro 2024 a obhájit titul na mistrovství světa 2026.