Jak správně vybrat náušnice pro děti? Důležité je vhodné zapínání i materiál

Chcete nechat vašemu děťátku propíchnout ouška nebo byste rádi obdarovali odrostlejší slečnu nějakými pěknými náušnicemi, které jí nějakou dobu vydrží? V tomto článku vám dáme praktické rady, jak vybrat ty správné náušnice pro děti podle věku a na co se při výběru zaměřit.

Vhodný čas na propíchnutí uší

Mnoho rodičů bude zajímat, kdy je ten nejlepší čas na propíchnutí uší u dětí. Někteří pediatři nabízejí nastřelení náušnic již od 3 měsíců. Takto malé miminko ještě nemá strach z návštěvy doktora, a tak lze předpokládat hladší průběh procedury, než by tomu bylo později. Zároveň má již vyvinutější ušní lalůčky, a tak lze lépe zajistit symetrii obou dírek. Provizorní nastřelené náušnice je možné po celkovém zhojení vyměnit za jiné, vámi vybrané.

Jaké vlastnosti jsou u dětských náušnic důležité?

  • Velikost. Náušnice by měly odpovídat velikosti ušního lalůčku, any dítěti perfektně padly. Hledejte proto vždy ve speciální kategorii dětských náušnic. Ty by měly být lehké, aby nezatížily dětské ouško.
  • Materiál. Některé kovy jsou pro citlivou dětskou kůži vhodnější než jiné. Ideální jsou 14k zlaté náušnice, které jsou odolné proti deformacím a je u nich menší riziko alergií než u stříbra nebo bižuterie. Speciálně oblíbený materiál pro dětské náušnice je růžové zlato. Pro ty, kteří preferují neutrálnější odstín, budou vhodnou barvu náušnice z bílého zlata. Levnější alternativou je pak chirurgická ocel.
  • Bezpečnost. Děti jsou neustále v pohybu. Aby se náušnice dítěti nezatrhla nebo neztratila, vybírejte bezpečnostní zapínání a hladký povrch, u kterého nehrozí zranění dítěte.

První náušnice pro miminka

Pro nejmenší děti jsou určené náušnice se zapínáním na brizuru. Brizura je mechanismus, který zajišťuje, že náušnice zůstanou bezpečně upevněny na uchu. Skládá se ze dvou částí: jeden kroužek, který se zasouvá do druhého kroužku a uzavírá se na něm. Další výhodou brizury je pohodlné nošení. Zadní část náušnice je hladká, a tak o náušnicích miminko ani neví. Náušnice s brizurou jsou určené pro nejmenší děti a tomu odpovídá i jejich velikost. Obvykle vydrží zhruba do tří let, pak je nutné poohlédnout se po jiném typu náušnic.

Náušnice pro malou slečnu

Nástup do školky můžete oslavit třeba i pořízením nových stylových náušnic. Pro dívky zhruba od tří let máte na výběr klasický patent, nebo klasické peckové náušnice se šroubovacím zapínáním, kterému se také říká balónek. Ten je pro děti zcela jistě vhodnější volbou než klasická puzeta, která nedrží tak spolehlivě na místě. Mezi oblíbené styly patří také náušnice kruhy, které jsou jak elegantní, tak i praktickou volbou pro děti všech věkových kategorií.

Inspirace přírodou i nadčasový minimalismus

Holčičky určitě ocení, když je vtáhnete do rozhodovacího procesu, a vyberou si tak náušnice přesně podle svého vkusu. Mezi nejoblíbenější motivy patří berušky, motýlci, ptáčci, případně kytičky nebo ovoce. Dívkám také velmi sluší náušnice s drahými kameny, které rozzáří obličej. Safír, topaz, smaragd nebo diamant zajistí trvanlivost vaší investice. Vsadit můžete také na jednoduché geometrické motivy. V ateliéru KLENOTA si také můžete vybrat minimalistické tvary srdíčka, hvězdy nebo kapky. Takové náušnice navíc může nosit žena v každém věku. Holčičky se tak mohou sladit s maminkou.

Jak se starat o náušnice a propíchnutá ouška

Nošení náušnic u dětí má svá specifika. Zatímco u dospělých se velmi doporučuje náušnice na noc sundávat, u malých dětí se počítá s tím, že náušnice nosí ve dne i v noci. Přesto je dobré alespoň jednou týdně, třeba před mytím vlasů dítěti uši zkontrolovat, náušničky sundat, umýt je ve vlažné mýdlové vodě, a očistit i oblast ušních dírek od případných nečistot a usazenin. Minimalizujete tak riziko zanícení a zarůstání náušnic.