Jak se vyhnout chřipce a nachlazení v mrazivém počasí

Mrazivé zimní dny mohou být krásné, ale s sebou nesou také zvýšené riziko toho, že nastydnete nebo onemocníte. Nízké teploty a suchý vzduch mohou oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k virům. Ačkoliv úplné vyhnutí se nemocem není možné, existují opatření, která mohou snížit riziko nákazy. Zde je několik tipů, jak se vyhnout chřipce a nachlazení v mrazivém počasí.

Vybírejte vhodné oblečení

Až si budete vybírat oblečení, v němž druhý den vyrazíte do práce nebo ven, myslete na to, že byste měli oblečení vybírat také podle počasí. V zimním období je potřeba si oblékat více vrstev, díky čemuž si udržíte tělesnou teplotu.

Podívat se můžete také po svetrech nebo zimních bundách. Všechny kousky vhodné i na zimu si můžete prohlédnout na About You a při nakupování využít About You slevu v podobě About You slevového kódu nebo kuponu. Nezapomeňte také na klobouk a rukavice, protože přes hlavu a ruce se tělo může snadno ochladit.

Dbejte o své zdraví

Tou nejlepší prevencí proti různým nemocem je správná výživa vašeho těla. Nemusíte nutně brát mnoho doplňků stravy. Stačí, když do jídelníčku zařadíte vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Riziko nákazy sníží vitamín C či zinek. Každý den byste měli sníst dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a další zdravé potraviny.

Jestliže by pouze ovoce nestačilo k doplnění potřebných vitamínů nebo neradi jíte tyto potraviny, můžete si na e-shopu Lekárna.cz pořídit s Lékárna.cz slevou různé vitamíny a minerály ve formě doplňků stravy.

Dostatek kvalitního spánku

Někteří lidé žijí tím způsobem, že chodí pozdě spát a poté se vzbudí velice brzy. Jelikož se jim v hlavě začne přehrávat, co vše musí stihnout, vstanou dříve a pustí se rovnou do práce. Tento nedostatek spánku se později projeví na každém člověku a jedním z příznaků může být i snížená imunita.

Dbejte proto na dostatek spánku, spěte alespoň 7 až 8 hodin denně a pokud vám nejde často usnout, sáhněte po čajích, které obsahují meduňku, levanduli, třezalku nebo kozlík lékařský. Tyto rostliny pomáhají s nespavostí. Na e-shopu BENU Lékárna seženete i volně prodejné léky, jenž pomáhají s usínaním. Tyto doplňky stravy si můžete pořídit levněji, když v nákupním košíku uplatníte BENU slevový kód.

Dodržujte správnou hygienu a vyhnete se chřipce

Lidé se během dne dotýkají různých předmětů, jako je například telefon, klika nebo zábradlí. Právě na těchto místech se nachází mnoho bakterií a virů, které u vás mohou způsobit chřipku. Viry, které způsobují chřipku se nejčastěji šíří dotykem, a proto byste si měli pravidelně umývat ruce.

Pokud jste na místě, kde to nejde, sáhněte po dezinfekčním gelu. Jestliže si všimnete, že je ve vašem okolí nemocná osoba, pokuste se jí na nějakou dobu vyhýbat. Minimalizování kontaktu sníží riziko nákazy.

Pravidelně větrejte prostor, v němž se nacházíte

Lidé během zimy zapomínají na to, že by měli pravidelně větrat. Kvůli nevyvětrané místnosti se u některých osob snižuje pracovní nasazení a někteří lidé se dokonce nemohou soustředit. Zároveň se zvyšuje riziko, že se nakazíte chřipkou nebo jiným onemocněním, protože v uzavřeném prostoru může vir zasáhnout více osob.

Ke zdravé stravě přidejte i fyzickou aktivitu

Pravidelná fyzická aktivita podporuje oběh krve a zlepšuje imunitu. I když je venku chladno, snažte se najít možnosti cvičení, ať už je to venku nebo ve sportovním zařízení.

S dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete výrazně snížit riziko chřipky a nachlazení v mrazivém počasí. Pamatujte si, že prevence je klíčovým prvkem udržení zdraví, ačkoliv úplné vyhnutí se nemocem není vždy možné.

Zdroj foto: Pixabay