Tuhé šampony na vlasy – kouzlo přírodní síly

Tuhý šampon je typ šamponu, který je vyroben z pevné tyčinky nebo bloku. Místo tekutiny je tedy v pevném stavu. Jak tuhý šampon na vlasy funguje? A jaké jsou jeho výhody?

Tuhé šampony jsou stále oblíbenější díky svým mnoha výhodám. Jsou šetrnější k životnímu prostředí, protože vytvářejí méně plastového odpadu a nevyžadují obaly.

Tuhé šampony jsou navíc koncentrované, takže vydrží déle než tradiční tekuté šampony. Jsou také vhodnější na cesty, protože se nemusí skladovat v nádobě a lze je nosit v kapse nebo kabelce.

Na trh s přírodní kosmetikou se postupně začínají tuhé šampony vracet, podobně jako klasická tuhá mýdla. Jejich obliba roste zejména u těch, kteří preferují přírodní kosmetiku a současně hledají alternativu ke klasickým šamponům.

Proč klasické šampony z drogerie nesvědčí?

Proč je obecně lepší upřednostnit přírodní šampony před těmi běžnými z drogerie? Složení konvenčních šamponů je totiž zpravidla dokonale vyvážený chemický koktejl, se kterým lze sice docílit na pohled docela hezky vypadajících vlasů, ovšem častým používáním takových šamponů se nakonec získá pravý opak. Proč?

Klasické šampony totiž obsahují látky, které nejenže mohou být pro tělo škodlivé, zároveň vůbec neprospívají dlouhodobé kondici vlasů a ani pokožce hlavy.

Citliví jedinci dokonce běžnou „drogerijní“ vlasovou kosmetiku nemohou používat vůbec, neboť jim způsobuje alergické reakce či kožní problémy.

Jakým látkám v šamponech se raději vyhnout?

V souvislosti s konvenční vlasovou kosmetikou a toxickými látkami v ní obsažených jsou nejčastěji zmiňovány parabeny, silikony, ftaláty, SLS (Sodium lauryl sulfat) a SLES (sodium laureth sulfate).

Silikony

Zlým pánem jsou zejména silikony, které se do šamponů a kondicionérů na vlasy přidávají proto, aby vlasy byly na dotyk hebké, jemné a zároveň objemné. Ano, to silikony dokáží. Jenže jejich hlavní potíž v tom, že silikon vlas obalí neprostupnou vrstvou, doslova zacpe veškeré jeho póry.

Vlas je tak sice chráněn před vnějšími vlivy, zároveň má na sobě bariéru, která jej dusí a nepustí k němu potřebnou výživu. Po určité době tak vlasy začnou nedostatkem živin strádat, vysušují se, přichází o lesk i zdravý vzhled a mohou dokonce začít nadměrně vypadávat.

Pokud z koupelny nadobro zmizí šampony se silikony, bude i tak nějakou chvíli trvat, než se silikony z vlasů vymyjí a vlas bude mít opět svou původní (drsnou, avšak otevřenou) strukturu. Je to běh na dlouhou trať.

SLS a SLES

Další pán na holení, který dokáže na vlaseh napáchat neplechu, je látka známá pod zkratkou SLS (sodium lauryl sulfat) nebo SLES (sodium laureth sulfate). Jedná se o tenzidy, které se do šamponů přidávají proto, aby hezky pěnily.

Bohužel tenzidy jsou zároveň látky dráždivé, navíc při mytí vlasů narušují ochrannou vrstvu pokožky.

Opakovaným používáním šampónů s obsahem SLS nebo SLES se tak pokožka hlavy připravuje o přirozený kožní maz. Jenže tělo je chytré, a maz, který mu chybí, se okamžitě snaží vyprodukovat znovu.

Tím pádem se vlasy neustále dokola mastí a čím častěji se myjí, tím rychleji se budou mastit. Nebo se naopak vlasy více vysušují a začnou se tvořit lupy.

Co je 7 ingrediencí, které v kosmetice nejsou žádoucí? Dobrá zpráva je, že žádná z výše zmiňovaných ingrediencí se v přírodních tuhých šamponech rozhodně nenajde.

Co je tuhý šampon a jaké má složení

Na první pohled vypadá jako kostka klasického tuhého mýdla, navíc se podobně jako mýdlo i vyrábí. Obsahuje minimum vody, proto ta pevná konzistence. Ve složení jsou rostlinné složky, jako jsou esenciální oleje, různé bylinné výluhy či rostlinná másla.

Hlavní výhodou tuhých šamponů je jejich „čisté“ složení bez syntetických látek, ropných derivátů, minerálních olejů či konzervantů.

Šetrně a efektivně vlasy umyjí a očistí vlasy i pokožku hlavy, aniž by ji podráždily.

Jak tuhý šampon používat

Použití je naprosto jednoduché. Stačí trochu šamponu rozetřít v rukou podobně jako mýdlo a nanést na mokré vlasy tak, aby se vytvořila pěna. Následně se vlasy opláchnou a případně se proces ještě zopakuje.

Nakonec stačí vlasy ošetřit kondicionérem, nebo kyselým oplachem (viz níže), aby se struktura vlasu uzavřela a uhladila.

Výhody tuhých šamponů

Tuhé šampony jsou prospěšné pro zdraví vlasů. Obvykle jsou vyrobeny z přírodních, vyživujících složek, jako jsou esenciální oleje, které mohou pomoci vlasy vyživit a hydratovat. Výhody tuhých šamponů jsou následující:

  • Jsou čistě přírodní, tj. bez škodlivé chemie – neobsahují parabeny, silikony, SLS apod.
  • Díky obsahu přírodních látek a esenciálních olejů neničí vlasy, naopak je vyživují
  • Šetrně myjí vlasy i pokožku hlavy
  • Hezky pění (nikdy to však nebude tak, jak to umí “chemické“ šampony se SLS)
  • Nevysušují pokožku a nenarušují produkci kožního mazu
  • Jakmile si vlasy na tuhý šampon zvyknou, budou se méně mastit a nevypadají splihle
  • Nejsou baleny do plastových obalů, využívají se přírodní materiály (papír, lepenka, které se v přírodě rychleji rozloží)
  • Snadno se s nimi pracuje
  • Kompaktní rozměry – cestovním zavazadle nezaberou moc místa
  • Ideální pro cestovatele -lze si je přibalit i do příručního zavazadla do letadla (není to tekutina, takže odpadá starost, zda se člověk vejde do maximálního povoleného limitu 1 l tekutin v příručním zavazadle)
  • Vyrábějí se jak dámské, tak pánské tuhé šampony, takže si vybere každý

Nevýhody tuhých šamponů

Každá mince má dvě strany. I tuhé šampony. A nebylo by fér, kdyby se vyjmenovaly jenom výhody. Tak jako je to ostatně i s každou jinou kosmetikou, ne každý výrobek sedne každému.

Tedy to, že jednomu tuhé šampony vyhovují, neznamená, že budou vyhovovat všem.

Určitou nevýhodou, kterou lze zaznamenat, zejména pokud s tuhými šampony člověk začíná, je pocit, že nefungují, jak mají.

Jde o to, že pokud jsou vlasy dlouhodobě zvyklé na ošetření běžným šamponem s obsahem silikonů, bude jim trvat delší dobu, než si na tuhý šampon zvyknou. Tohle přehodné období může trvat i několik týdnů, tj. několik umytí hlavy.

Tuhý šampon má zásadité pH. To se projevuje tím, že povrch vlasů se zdrsní – vlasové póry se otevřou, což je potřeba. Než si vlasy na tuhý šampon zvyknou, mohou být jakoby „lepkavé“, zplihlé, nebo u někoho mohou naopak krepatět.

Proto se po umytí doporučuje ještě oplach octovou vodou nebo jiný kyselý oplach, který má naopak kyselé pH a pomáhá strukturu vlasu uhladit.

Mělo by se vydržet alespoň 10 umytí, poté by si už vlasy měly na novou kosmetiku zvyknout. Silikony budou již vymyté a do vlasů tak začnou pronikat výživné látky z šamponu. Vrátí se jim lesk a neměly by se nadměrně mastit. Naopak budou vyživené a zdravé.

Jak na kyselý oplach?

Rozmíchají se 2 – 3 lžíce vinného nebo jablečného octa či citronové šťávy cca v 0,5 litru vody. Citronovou šťávu lze v případě, že po ruce nic lepšího není, nahradit i kyselinou citronovou.

Pokud si na tuhé šampony vlasy zvyknou, člověk už na ně nedá dopustit. A pokud se přece jen náhodou tuhé šampony favoritem nestanou, není třeba je hned vyhazovat do koše.

Když už si s nimi nebudou rozumět vlasy, tak pokožka určitě. Klidně je tedy lze upotřebit jako luxusní a voňavé tělové mýdlo.