Afirmace a inspirační karty pro šťastnější a spokojenější život

Chcete prožívat šťastný a spokojený život? Potom jednoduše pěstujte radostné myšlenky. Protože realitu si tvoříme ve své hlavě. Na to už přišli autoři různých motivačních bestsellerů typu Tajemství apod. Skutečně ale v životě platí heslo Jaké máme myšlenky, takový máme život?

Platí. Nevěříte? Máte pocit, že síla myšlenky se v dnešní době plné módní esoteriky a new age zbytečně přeceňuje? Přece kdyby vše bylo tak jednoduché a každý si mohl přát, co chce, a vesmír by mu hned jeho přání splnil, tak by svět vypadal úplně jinak nebo ne?

Zřejmě ano, ovšem to by všichni lidé museli v prvé řadě změnit své myšlení.

Pokud si vezmeme na pomoc něco málo z neurovědy a poznatků o tom, jak funguje lidský mozek, zjistíme, že si správným či špatným myšlením svůj život opravdu ovlivňujeme. Bez legrace.

Na co myslíme, tím se stáváme

Mozek věří představám. Pokud mozku podsuneme nějakou myšlenku, přijde s ní ruku v ruce i představa. Každá představa pak vyvolá v mozku adekvátní biochemickou reakci, která dále ovlivní veškeré pochody v našem těle.

A to, v jaké kondici bude naše tělo a duše (psychika), se odrazí na našem celkovém sebevědomí, chování a vystupování.

Důležité je vědět, že mozek nefunguje v režimu minulost/budoucnost, pro mozek je pouze tady a teď. Mozku je tedy jedno, jestli to, co si právě představujete, se už někdy skutečně odehrálo, nebo je to jen vaše fantazie. Tělesná a emociální reakce bude stejná.

Takže když myslíte na něco pěkného, mozek dá impuls k produkci hormonu štěstí. Například. A vám bude dobře. Budete spokojení, tím pádem si budete víc věřit, troufnete si na dobytí svých cílů a bude se vám dařit.

Jestliže ale mozku neustále nutíme myšlenky na tragické události, neštěstí, neúspěch apod., dostaví se bohužel i představa takového neúspěchu. A pak logicky místo pocitů štěstí zažije naše tělo tak akorát stres a napětí.

Pokud v negativních myšlenkách žijeme pořád, zaděláváme si sami na zdravotní potíže.  Naše sebevědomí  klesne do bodu nula, cítíme se neschopní a nepoužitelní a dostáváme se do začarovaného kruhu negativních myšlenek a bolesti těla i duše. Dostat se z tohoto stavu není snadné.

Když už teď víme, jak je kvalitní potrava pro náš mozek důležitá, proč si nevytvořit lepší život tak, že začneme přemýšlet i mluvit konstruktivně?

Jak na to aneb klíč na šťastné myšlení

Soustřeďte se na své každodenní myšlenky a afirmujte. Dávejte pozor, na co myslíte, a směřujte vaše dominantní myšlenky konstruktivním směrem.

Afirmaci si můžete představit jako jakékoli pozitivní sdělení, kterým lze měnit naše zatuhlé myšlení. Afirmace nám pomáhají konstruktivně myslet a přetvářet život v příjemnější realitu. Slovo samotné pochází z latinského affirmo – tvrdit, ujišťovat. V doslovném překladu tedy afirmace znamená tvrzení, že něco je pravda.

Rada „mysli pozitivně“ je velmi pěkná a jednoduchá, nicméně samotná realizace již nějaké to úsilí stojí. A ano, udržet si optimistické myšlení může být někdy hodně těžké.

Zachovat si zdravou a pozitivní mysl v době, kdy nám zrovna není hej, nemusí být právě snadné. V takových případech nám mohou skvěle pomoci právě různé afirmace či inspirační karty.

Co jsou to inspirační karty?

Inspirační, někdy se můžete setkat také s pojmem afirmační či motivační karty, jsou většinou bohatě ilustrované karty, které nám přináší krátká motivační (afirmační sdělení).

Afirmace je na kartě vždy uvedena v přítomném čase. Tato sdělení si nahlas nebo v duchu čteme a opakujeme, čímž postupně přeprogramujeme mozek tak, aby všechny nové myšlenky a představy považoval za realitu.

Tímto způsobem krůček po krůčku otáčíme kurz své životní pouti požadovaným směrem. Probouzíme v sobě sílu ke změně a posilujeme si sebevědomí a odvahu ke změnám.

K čemu nám budou inspirační karty dobré?

K natrénování změny svého myšlení. K probuzení optimismu a zdravé životní energie. K povzbuzení našeho sebevědomí a nalezení odvahy k cestě za svými cíli. Inspirační karty vám prostě pomohou kdykoli budete mít chuť změnit své myšlení.

Jsou skvělé také v případě,  pokud s nácvikem pozitivního myšlení teprve začínáte a nebo se právě nacházíte v nelehké životní situaci, kdy je velmi těžké přesvědčit sám sebe, že je vše úžasné a zalité sluncem.

Inspirační karty tak mohou posloužit jako perfektní pomůcka k trénování vlastního konstruktivního myšlení i jako praktický doplněk k různým motivačním knihám a rozvoji osobnosti.

Jak inspirační karty používat?

Vše záleží jen na vás. Pro práci s kartami neexistuje žádné pravidlo. Ale začínat je dobré vždy pozvolna. Žádný z nás nemá šanci kontrolovat každou svou myšlenku, to je prostě nemožné.

Můžete klidně pracovat tak, že si z balíčku vytáhnete vždy jednu kartu, která vás nejvíc oslovila a její sdělení pak mít na očích celý den třeba na kancelářském stole. A tím si vždy připomenout, jaký je váš cíl a proč to vše děláte.

Není nutné každý den trénovat a opakovat jinou afirmaci. Dělejte tak, jak cítíte. Jestliže právě řešíte nějakou životní situaci, může vám stačit jedna, dvě afirmace z inspiračních karet a na ty se soustřeďte dlouhodoběji.

Někomu může vyhovovat udělat si svůj vlastní rituál s kartami a používat karty ke každodenní motivaci. Klidně hned ráno po probuzení vytáhnout jednu kartu, abyste si správně nastartovali den.

Vybírat můžete z velkého počtu inspiračních karet s různou tématikou. Velmi oblíbené jsou například motivační karty Čtyři dohody doprovázející populární Ruizovu knihu, motivační texty od Louise Hay či svět plný fantazie od Doreen Virtue, kdy si můžete v klidu zameditovat s Léčivými vílami či Kouzelnými jednorožci.

Mohou inspirační karty používat i děti?

Určitě. Děti jsou navíc k těmto věcem mnohem vnímavější než dospělí a co je pro dospělé často nepochopitelné, přijímají děti s přirozeností sobě vlastní.

Vašim dětem se budou líbit hravé karty Děti světla. Tento balíček karet vám poslouží k tomu, abyste pomohli dětem získat „světelnou“ povahu a povědomí o sounáležitosti s ostatními.

Pro děti i dospělé zase vytvořila česká autorka Zdenka Jordánová krásné inspirační karty plné motivační poezie pod názvem Byl jednou jeden svět.

Inspirační karty jsou tu jednoduše pro každého hledajícího a rozhodně nejsou žádná slepá ulička, ale naopak výborný pomocník na cestě vašeho duchovního rozvoje.

Zkoušejte, hrajte si, nechte na sebe slova z afirmací působit. Vizualizujte a buďte trpěliví. Uvidíte, že změny se dostaví.

Inspirační karty – zajímavosti

Inspirační karty jsou oblíbeným a účinným způsobem, jak získat motivaci a zůstat inspirovaný. Ať už máte balíček karet na stole, nebo nosíte kapesní verzi, tyto karty vám pomohou udržet soustředění a správnou cestu k dosažení vašich cílů. Zde je několik zajímavých faktů o inspiračních kartách, které jste možná nevěděli.

  • Myšlenka inspiračních karet vznikla v době velké hospodářské krize. Ve 30. letech 20. století se mnoho lidí snažilo najít motivaci k dalšímu úsilí. Objevily se inspirační karty, které vznikly proto, aby se lidé měli na co soustředit a zůstali pozitivní.
  • První inspirační karty byly vyrobeny ze dřeva a na jedné straně měly vytištěnou pozitivní frázi nebo výrok. Karty se měly nosit v kapse a číst, kdykoli se člověk cítil sklíčený nebo potřeboval povzbudit.
  • Dnes se inspirativní karty vyrábějí ve všech tvarech a velikostech. Od kapesních karet až po větší balíčky karet – každý si v oblasti inspiračních karet najde to své.
  • Můžete si také vytvořit vlastní inspirační karty. Potřebujete pouze kus papíru, několik fixů nebo barevných tužek a pozitivní větu nebo vzkaz. Kartičky pak můžete zalaminovat a nosit je s sebou.

Inspirační kartičky jsou skvělým způsobem, jak si udržet motivaci a soustředění na své cíle. Ať už si balíček karet zakoupíte, nebo si vyrobíte vlastní, mít po ruce několik inspiračních karet vám může pomoci udržet se na cestě a dosáhnout úspěchu.

Inspirační karty ve světě

Inspirační kartičky existují již po staletí, přičemž některé z prvních příkladů pocházejí již ze 16. století. Tyto karty se často používaly jako prostředek k šíření inspirativních poselství a sloužily jako připomínka, že je třeba zůstat pozitivní a motivovaný.

Některé z těchto karet byly vytvořeny vlivnými osobnostmi té doby, mnohé z nich však předávali i obyčejní lidé, kteří se chtěli podělit o svá pozitivní poselství s ostatními.

Dnes jsou inspirační karty k dispozici po celém světě. Vyrábějí se v různých velikostech a stylech, přičemž některé z nich jsou opatřeny krásnými kresbami a ilustracemi. Mnohé z těchto karet jsou nyní k dispozici online, což vám umožní snadno najít ideální kartu pro vaše potřeby. Inspirační karty najdete také v mnoha obchodech, což vám umožní najít ideální kartu odpovídající vašemu rozpočtu.

Inspirační karty jsou skvělým způsobem, jak začít svůj den správnou nohou. Mohou sloužit jako připomínka, abyste zůstali soustředění, motivovaní a pozitivní. Jsou také vynikajícím způsobem, jak šířit pozitivitu a povzbuzení mezi své okolí. Tím, že věnujete čas výběru dokonalé karty, si můžete být jisti, že svému okolí posíláte správné poselství.