Šaty pro každý styl: Objevte nevšední střihy i materiály

Nechybí vám v šatníku něco? Sezóna letních šatů se nezadržitelně blíží. Pokud stále hledáte ideální střih nebo materiál, ještě není pozdě. Pojďme se podívat na základní modely a jejich kombinace. A vězte, že pro každou z vás existují jedny dokonalé letní šaty.

Abyste nemusely hledat v buticích hory doly černý les, je dobré mít ještě před nákupem alespoň základní představu o tom, jaké šaty vůbec hledáte. A tu představu získáte díky několika základním parametrům, od kterých se odpíchnete. Jaké dámské šaty pro vás budou ty pravé? 

Ideální střihy pro každého? Existují!

Pro každou z vás existují vhodné šaty. Nejlepší jsou ty, ve kterých se cítíte komfortně a pohodlně. Nebojte se vybírat takové střihy, které vás bude těšit nosit, stejně jako barvy či vzory, které budou vyjadřovat váš styl a osobnost. Nebo třeba každodenní náladu. Ležérní, romantické nebo boho šaty dokáží pozvednout i na duchu. Záleží, kým se dnes cítíte být.

Co by mělo být klíčové pro výběr, je volnost pohybu: Šaty by vás nikde neměly tlačit či škrtit a neměly by vás omezovat v běžných denních aktivitách. Je také dobré mít na paměti různé příležitosti, pro které šaty vybíráte. Do práce respektujte daný dress-code, pokud vaše pracoviště nějaký má. Pro volnočasové aktivity můžete být kreativnější. Nebojte se experimentovat s různými materiály i doplňky, které vašemu outfitu dodají šmrnc. 

Jaký materiál je pro letní šaty nejvhodnější? 

Když už se bavíme o létě, je potřeba zaměřit se také na vhodný materiál letních šatů. Ten je totiž nejen půl úspěchu, ale také pohodlí. Díky vhodně zvolenému materiálu vám nebude tolik vedro a šaty budou příjemné a pohodlné pro každodenní nošení. 

Oblíbené letní šaty jsou ušité nejčastastěji z bavlny. Ta je ideálním materiálem, protože je prodyšná a příjemná na dotyk. Nechá vaši pokožku dýchat. 

Dalším oblíbeným materiálem posledních let je len nebo obecně přímesi lnu. Jsou sice mačkavější, což může být jejich drobná nevýhoda, zároveň jsou ale prodyšné, nebude vám v nich vedro a na pokožce jsou velmi příjemné.

Mezi syntetická vlákna můžeme jmenovat viskózu či polyester, což jsou rovněž velmi časté materiály pro výrobu šatů. Ideální vlastnosti bavlny a elastanu v sobě snoubí právě viskóza. V chladnějších dnech zase unosíte šaty z polyesteru, který rychle schne a lépe se přizpůsobí postavě.

TIP: Třou se vám při chůzi v šatech stehna o sebe? Žádné strachy, nejste samy. Stačí si vzít pod šaty kalhotky s nohavičkou, které vám zajistí ochranu při každém kroku.

Nechte se okouzlit letními trendy střihy 

Košilové šaty jsou ideální variantou do města i do práce. Padnou všem postavám, krásně zvýrazní pas a můžete je nosit klasicky jako šaty, nebo jako vrchní vrstvu ke kalhotám či legínám. Vybírat můžete i dle oblíbené délky šatů midi, mini a maxi.

Balonové šaty jsou trendem letošní sezóny. Bývají kratšího střihu a spodní okraj sukně bývá užší a nabíraný. Sukně tak vytváří tak efekt nafouknutého balónu. Opticky trochu přidávají na objemu, nicméně jsou pohodlné, vzdušné a zvládnete v nich i horké letní dny.

Šaty áčkového tvaru se zavděčí prakticky všem. Pro tento střih je typický přiléhavější vrchní částí šatů a rozšiřující se sukní do tvaru písmena „A“, která krásně zvýrazní váš pas. Áčkové šaty jsou nadčasové: Rozhodně se nejedná jen o záležitost jedné sezóny.