6 zelených, volně dostupných rostlin pro předjarní detox

Jak nejlépe pomoci tělu překonat počínající jarní únavu? Dopřejte mu hodně slunce, čerstvého vzduchu a hlavně pořádnou „živou“ stravu plnou vitaminů a minerálů, které náš organismus po dlouhé zimě už tolik potřebuje. Nemusíte vůbec sahat po drahých doplňcích stravy. Pokud byla mírná zima, můžete si už v březnové přírodě nasbírat první zelené rostliny plné chlorofylu a výživných látek a zpestřit jimi svůj jarní jídelníček.

Mladé zelené rostliny podpoří dodají tělu nejen spoustu vitaminů, minerálů a živin, ale zároveň v organismu působí zásaditě a povzbudí detoxikační procesy těla (neboli vylučování škodlivých látek). Navíc se jedná o účinné a levné řešení, které vás nic nestojí. Maximálně trochu toho úsilí dívat se na procházce venku lépe kolem sebe, co kde roste.

Pomáhejte tělu zbavit se škodlivin

Při detoxikaci je potřeba podpořit právě ty orgány, které se nejvíce podílí na vylučování jedů z organismu. Jedná se v prvé řadě o lymfatický systém (lymfa funguje jako hlavní filtr na škodliviny), játra (pomáhají lymfě čistit krev a zbavovat ji jedů) a ledviny (poslední filtr, močí odchází vyloučené odpadní látky ven z těla).

Pokud budeme tělo dlouhodobě zatěžovat nevhodným jídlem – polotovary, „prázdné“ kalorie, cukry, tuky, příliš masitá strava, alkohol a málo živin a „živé stravy“, pak se tyto orgány oslabují, nepracují, jak mají, a my to na své zdravotní kondici brzy poznáme. Od „mírných“ příznaků, jako je únava, rozladěnost, kruhy pod očima, špatná pleť či nadýmání, nás nezdravý životní styl může dovést až k závažnějším nemocem.

Mimochodem, podle některých zdrojů může už 3denní krátkodobý půst, při kterém si dopřejeme pouze zeleninová nebo ovocná smoothie a „zelené“ šťávy, nastartuje naši imunitu.

Proč a jak je dobré provádět pravidelnou detoxikaci organismu?

Že je to jen příšerný plevel? Jak pro koho. Zahradník, sotva je uvidí, už sahá po herbicidu a nejraději by je okamžitě umlátil lopatou navěky, to je pravda. Ovšem milovníci zdravých zelených smoothies na jejich sílu nedají dopustit a těší se, až si je na jaře budou moci natrhat.

Při sběru bylin a rostlin samozřejmě platí pravidlo – trhat ve vhodné lokalitě, tedy ne ve městě, kolem chemicky ošetřených polí, u silnic či tam, kde se třeba často venčí psi.

1) Kopřiva

Čerstvé lístky kopřivy patří mezi první silné byliny, které si na jaře můžeme nasbírat. Kopřivu najdeme všude. Mladé jarní kopřivy se nebojte přihodit do ovocného či zeleninového smoothie. Nebo si jen tak společně s dalšími rostlinami (pampeliška, bršlice) umixujte s trochou vody a dejte si hned po ránu povzbuzujícího zeleného „panáka“.

Najdeme ji jako součást bylinných detoxikačních čajů. Však už naše babičky říkávaly, že kopřivový čaj čistí krev. Čistý kopřivový čaj tedy můžeme použít nejen na zahnání žízně, ale také jako součást pitného režimu při detoxikaci.

Mimo to kopřiva je vhodná také při nechutenství, protože povzbuzuje vylučování trávicích šťáv. Zlepšuje i činnost střev, pomáhá při zácpě, a dokonce i při cukrovce, neboť snižuje množství cukru v krvi.

Jelikož je to ale velmi silná rostlina, neměli bychom ji v rámci detoxikační kúry užívat déle než 14 dnů v kuse.

2) Pampeliška

Pampeliška je velmi výživná léčivka a využít se dá celá rostlina. Kořen, listy i květy. Březen a dubem (a pak podzim) je ideální období, kdy můžeme vyrývat ze země kořen. Později na jaře pak můžeme natrhat mladé listy a z květů vyrobit sirup či pampeliškový med.

Listy můžete umixovat ve smoothie nebo použít do salátu. Pampeliškový kořen má podle některých studií nezanedbatelné protizánětlivé účinky, můžete z něj vyrobit odvar nebo tinkturu.

Konzumace pampelišky povzbudí naše trávení, povzbuzuje tok žluči, působí močopudně a pomáhá také při zánětech močových cest či ledvinových kamenech. Také podobně jako kopřiva snižuje hladinu cukru v krvi.

3) Bršlice

Bršlice kozí noha se mnohým vryla do paměti jako úporný plevel, kterého se na zahradě jen těžko zbavuje. Je ale škoda, že její blahodárné účinky jsou v posledních letech trochu opomíjeny. A někdo možná dodnes o bršlici ani neslyšel a netuší, že v tomhle obyčejném plevelu se skrývá tolik jarní síly.

Největší síla bršlice se skrývá v jejích oddencích, které naši předkové často sbírali a sušili. Používali ji zejména proti dně, neboť bršlice pomáhá tělu zbavit se usazené soli v kloubech. Tím zmírňuje bolesti. Bršlice také podporuje trávení, působí močopudně, protizánětlivě a pomáhá tělu při detoxikaci.

Listy bršlice se dají skvěle použít jako součást zeleného smoothie nebo salátů. S množstvím to ale nepřehánějte. Bohatě postačí pár lístků. Nadměrná konzumace by mohla způsobit nevolnost a podráždění ledvin.

4) Medvědí česnek

O tom se snad ani není třeba rozepisovat, poněvadž tato rostlina zažívá v posledních letech doslova mediální boom, kvůli kterému chudáka rostlinu doslova plundrují komerční sběrači. Z medvědího česneku je zkrátka superstar mezi jarními rostlinami.

Zdravotní účinky jsou široké. Rozdrcené listy v sobě obsahují různé silice, velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B1 a B2, a hlavně látku jménem allicin, která se dá považovat za přírodní antibiotikum. Tělu pomáhá při nachlazení, chřipce, dýchacích potížích a nemocech způsobených bakteriemi (stafylokok, streptokok). V neposlední řadě povzbuzuje činnost jater a čistí tělo od toxinů.

Sbíráme jeho listy a do doby, než rostlina začne kvést. Protože potom už začíná ztrácet svou „sílu“. Mladé listy medvědího česneku jsou výborné do salátů nebo jen tak na čerstvém chlebu s máslem. Můžete si také vyrobit výborné pesto na tousty či těstoviny, které vám v lednici vydrží i pár týdnů, pokud ho tedy dobře zalejete olejem nebo nesníte okamžitě, protože bude neskutečně dobré.

5) Naklíčená řeřicha

Řeřichu si můžeme sami vypěstovat i v tom nejmenším bytě a dopřát si tak čerstvou dávku živin i v zimě, kdy jinak venku nic neroste. Stačí vám k tomu její semínka, která nasypete na vlhkou vatu nebo navlhčené papírové utěrky. Pak už stačí jen pravidelně „zalévat“ a za pár dnů můžete začít sklízet zelené výhonky.

Semínka potřebují neustálé vlhko, aby vyklíčila. Takže jediné, co je potřeba mít na paměti je, že semínka vám nesmí zaschnout. Řeřicha se vyznačuje mírně nahořklou chutí a obsahuje spoustu cenných vitaminů (C, A řada vitaminů B a vitamin E a K), minerálů (sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, jód) i vlákniny.

Lístečky řeřichy si můžete přidávat do salátů, do smoothies, jako ozdobu zeleninové polévky nebo na namazaný chléb.

6) Naklíčená vojtěška (alfalfa)

Tolici vojtěšku můžete znát pod lidovým názvem lucerka nebo pod mezinárodním označením alfalfa. Její semínka se dají běžně koupit v obchodě a můžeme je nechat vyklíčit podobně jako řeřichu.

Vojtěška obsahuje mnoho vitaminů, minerálních látek a také hodně betakarotenu. Už po pár dnech klíčení můžete začít odstřihávat zelené lístky a konzumovat jen tak, na chlebu, ve smoothie či v salátu.

Rostlin a bylin, které nám pomáhají s detoxikací, je samozřejmě více. O těch dalších si můžete přečíst v článku Zelené potraviny pro účinnou očistu organismu.

Zajímavosti o detoxu

Detox je důležitým termínem ve světě wellness a zdravého životního stylu. Mnoho lidí se rozhodne pro detoxikační programy za účelem zbavení se toxinů a zlepšení svého celkového zdraví. Ale co konkrétně detoxifikace znamená a jaké jsou některé zajímavé fakty spojené s touto praktikou?

Co je detox

Detoxifikace je proces, kterým se tělo zbavuje toxinů a škodlivých látek. Většina z nich je metabolizována a vylučována přirozenými cestami těla, jako jsou močení, pot a výkaly. Existuje několik různých metod detoxu, včetně konzumace specifických potravin, nápojů, bylinných přípravků nebo dokonce cvičení.

Na start detoxu

Často se detoxikační programy začínají s „detoxikačním“ jídlem, které pomáhá stimulovat trávicí systém a podporuje eliminaci odpadních látek. Tyto jídla jsou obvykle bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, které napomáhají tělu v jeho detoxikačních procesech.

Detox na pokožce

Detox může mít také příznivé účinky na pokožku. Když se tělo zbavuje toxinů, zlepšuje se krevní oběh, což může vést ke zdravějšímu a zářivějšímu vzhledu pokožky. Některé detoxikační procesy, jako například používání různých olejů a péče o pleť, mohou pomoci odstranit toxiny z pokožky a podpořit tak její obnovu.

Detox na emocionální úrovni

Detox nemusí být omezen jen na fyzické tělo. Může mít také příznivé účinky na psychické a emocionální blaho. Například meditace a jóga jsou často součástí detoxikačních programů a pomáhají uvolnit stres a napětí, které se mohou hromadit v těle.

Detox a hladina energie

Mnoho lidí hlásí nárůst energie a zlepšení celkové vitality po absolvování detoxikačního programu. To může být dáno tím, že tělo je zbaveno nadbytečných toxinů, které mohou zabraňovat přirozenému toku energie.

Detox a váha

Mnoho lidí se rozhodne pro detox z důvodu snížení hmotnosti. Přirozená eliminace toxinů a škodlivých látek z těla může pomoci odbourat nadbytečný tuk a zlepšit metabolický proces. Nicméně, je důležité si uvědomit, že efekt detoxu na snižování váhy není trvalý a dlouhodobé změny ve stravovacích návyků a životním stylu jsou nezbytné pro udržení zdravé hmotnosti.

Detox a hydratace

Při detoxikačních programech je důležité dostatečně pít vodu. Hydratace je klíčová pro správnou funkci těla a eliminaci toxických látek. Pití dostatečného množství vody během detoxu může napomoci odstranění odpadních látek a udržení optimálního stavu hydratace.

Detox a dlouhodobé změny

Je důležité si uvědomit, že detox není pouze jednorázová událost, ale spíše proces, který by měl být součástí udržitelného a vyváženého životního stylu. Pro dosažení trvalých výsledků je nutné provádět pravidelnou detoxikaci a soustředit se na dlouhodobé změny stravovacích a životních návyků.

Detox a vliv na léky

Pokud užíváte jakékoli léky, je důležité se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu před zahájením detoxikačního programu. Některé detoxikační metody mohou ovlivnit účinnost a vstřebávání léků, a proto je důležité mít na paměti tuto informaci v úvahu.

Detox a individuální přístup

Každý člověk je jedinečný a co funguje pro jednoho nemusí fungovat pro druhého. Je důležité najít detoxikační program, který odpovídá vašim individuálním potřebám a zdravotnímu stavu. Poraďte se s odborníkem na výživu nebo lékařem, abyste získali správné vedení a doporučení pro vaši specifickou situaci.

Detox je fascinujícím procesem, který může mít pozitivní vliv na naše zdraví a pohodu. Pro mnoho lidí je to cesta ke zlepšení celkového životního stylu a získání nové vitality. Bude však vždy důležité zkonzultovat vhodný přístup s odborníkem na výživu nebo lékařem, abyste zvolili bezpečný a účinný detoxikační program. Nezapomeňte také, že detox by měl být součástí udržitelných změn ve stravovacích a životních návycích, které poskytují dlouhodobé zdraví a blahobyt.