Svíčková s brusinkami

400 hovězí svíčkové, 40 g uzené slaniny, 40 g masti, 40 g cibule, 100 g míchané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, kedlubna), 1 bobkový list, sůl, pepř, 200 ml kyselé smetany, 20 g hladké mouky 1 lžička hořčice, 100 ml brusinkového kompotu i se šťávou, cukr, ocet

Hovězí svíčkovou umyjeme a našpikujeme uzenou slaninou. Na horké masti ji zprudka opečeme ze všech stran.

Maso vyjmeme. Do výpeku přidáme nadrobno posekanou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a trochu opražíme.

Přidáme maso, osolíme a podlijeme horkou vodou. Přikryté pomalu udusíme do měkka. Maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

V kyselé smetaně rozmícháme mouku, nalijeme do šťávy, přidáme hořčici, necháme sevřít a prolisujeme.

Do hotové omáčky přidáme brusinkový kompot i se šťávou, trochu cukru, octu, zamícháme a nalijeme na pokrájené maso.

Podáváme s knedlíkem.

cibulecukrhořčicehovězí masomastocetslaninasmetana