Svatojánský Karobový Chléb z Cukety a Sladkých Mandlí

Vynikající živý chléb s lahodnou chutí, s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a esenciálných Omega 3 mastných kyselin, kterým je možné nahradit jakékoliv jídlo dne. Chléb má výraznou čokoládovo-ořechovou chuť a díky jablíčku a cuketě je velice šťavnatý, vláčný a lehko strávitelný.

Léčivé účinky Karobového Chleba

Karobový prášek je známý jako zdravější alternativa kakaa, která se získává z plodů rostliny Ceratonia Ciliqua rostoucí ve Středomoří a je známá také jako svatojánský chléb. Karob se vyznačuje podobným bohatstvím minerálů a vitamínů jako kakao, má však jenom poloviční kalorickou hodnotu. Zatímco 100g kakaa obsahuje 14g tuků, 100g karobového prášku jenom necelý gram. 

Karobový prášek obsahuje ale více přirozených cukrů, proto není potřeba ho přislazovat. Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje kofein, methylxanthiny ani theobromin, nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktvitu, a je tedy jeho zdravější variantou. 

V karobu jsou bohatě zastoupeny minerály hořčík, železo a nikl, přičemž obsahuje dokonce trojnásobné množství vápniku než kakao. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin alaninu, prolinu a valinu. Karob zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholersterolu a krevního tlaku, a má silné antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky

Karobový chléb se vyznačuje nejvyšších obsahem vlákniny ze všech chlebů díky vysokému podílu ořechové vlákniny a karobu, který má jeden z nejvyšších obsahů vlákniny ze všech superpotravin (vyšší než pšeničné otruby). 

Vláknina ovlivňuje funkci střev, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění a působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti.

Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů, které se vážou na složky vlákniny a můžou být vyloučeny z těla. Kromě karobu působí léčivě na zažívací potíže i koření zázvor, skořice a muškátový ořech.

Zázvor a skořice mají silné antimikrobiální účinky a pomáhají předcházet chřipce, nachlazení a onemocněním dýchacích cest. Kokosový olej je zdrojem jedinečné kyseliny laurové, která posiluje přirozenou imunitu vůči bakteriím, virům parazitům a plesním.

Vedle prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin obsahují lněná semínka také vysokou koncentraci fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které podporují vylučování škodlivého estrogenu z těla, a proto mají významný preventativní účinek pro rakovinu prsu, a také symptomy menopauzy.

Na přípravu chleba potřebujeme

  • 300g mandlové mouky* 
  • 150g lískovo-oříškové mouky*
  • 150g mandlového másla*
  • 100g karobového prášku (je možné nahradit kakaem)
  • 2 cukety
  • 2 jablká
  • 4 lžíce vlákniny Psyllium
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 50g rozinek
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička stévie
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 50g posekaných lískových oříšků na posypání

*Ořechovou mouku získáme rozmixovaním/namletím suchých ořechů na jemno 

*Mandlové máslo vyrobíme ve výkonném kuchyňském robotu mletím suchých ořechů po dobu 15-20 minut. Přibližně po 10 minutach mletí ořechy začnou uvolňovat přirozené oleje a tvořit máslovou hmotu.

Příprava chleba

Čas přípravy: příprava ořechové mouky 5 minut, výroba ořechového másla 20 minut, příprava těsta 10 minut, sušení chleba 10-12 hodin

Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, mixér, sušička potravin nebo trouba 

Ořechovou mouku získáme namletím ořechů na jemno. Připravíme si také ořechové máslo, které vyrobíme mletím suchých ořechů v kuchyňském robotu po dobu 15-20 minut pokuď ořechy nezačnou tvořit máslovou hmotu.

V kuchyňském robotu smícháme nejdříve cukety a jablká, pak přidáme ořechovou dužinu, ořechové máslo, karobový prášek, Psyllium vlákninu a kokosový olej a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme koření, stéviu, citrónovou šťávu a rozinky. Z těsta zformujeme bochník, posypeme posekanými lískovými ořechy, naznačíme nožem krajíce chleba a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. 

Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení nepoškodí enzymy (vyšší telota je využita na odpaření vody) a umožní vytvořit na chlebu křupavou kůrku.

Po hodině sušení nakrájíme chleba na jednotlivé krajíce a z tácu sušičky odstraníme nepřilnavou vložku. Snížíme teplotu na 105 Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 10-12 hodin do požadované konzistence. Chléb by měl být šťavnatý a vláčný. Po dosušení je dobré chléb konzumovat ihned nebo ho můžeme ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce 3-5 dnů a v mrazničce do 2 měsíců.

Tipy:

  • Jestli chcete chléb s více čokoládovou chutí nebo nemůžete sehnat karobový prášek, můžete karob nahradit kakaovým práškem. Stejně můžete experimentovat s druhy ořechů. Zkusit můžete také namleté vlašské nebo brazilské ořechy.
  • Karobový chléb je vhodný jako plnohodnotná náhrada jídla kdykoliv během dne: vynikající je na snídani i dopolední svačinu, na cesty i výlety, kdy dodá velké množství dlouhotrvající energie, je lehko stravitelný a díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zasytí na několik hodin. Chutná výborně sám osobě, ale je možné ho potřít mandlovým máslem, živou nutellou nebo ovocnou chia marmeládou.
  • V případě, že nevlastníte dehydrátor a nechcete chléb sušit v troubě, je možné chléb upéct klasicky 200 stupňů, doba pečení 45 minut. V tomto případě však musíte počítat, že většina surovin ztratí svou plnou výživovou hodnotu.
  • S dobou sušení můžete experimentovat a připravit tak chléb o konzistenci, kterou máte rádi (kratší doba nechá chléb štavňatý, delší dobou docílíte křupavější chléb), přičemž platí, že čím delší doba sušení, tým delší trvanlivost.