Rajčatová polévka se smetanou

Rajcatova polevka se smetanou

Rajčatová polévka se smetanou je jedním z klenotů české kuchyně. Tato lahodná polévka je plná bohatých a vyvážených chutí, které spojují čerstvá rajčata, hovězí kosti, červené víno a typickou směs koření. Je to oblíbený pokrm, který zahřeje duši i tělo, a představuje jedinečnou kombinaci tradičních ingrediencí, které jsou tak typické pro českou kuchyni.

Rajčatová polévka se smetanou patří podobně jako rajská omáčka mezi jednu z nejoblíbenějších polévek v české kuchyni. Její výrazná chuť a hřejivá konzistence ji dělají ideální volbou pro chladné dny či jako zahřívající předkrm. Tato polévka získává svou výjimečnost díky použití čerstvých rajčat, hovězích kostí, červeného vína a tradiční směsi koření, které dodávají jídlu jedinečnou vůni a příjemnou pikantnost.

Hlavní složkou rajčatové polévky se smetanou jsou samozřejmě rajčata. Je nejlepší použít zralá, šťavnatá rajčata, která jsou plná slunečního záření a svěžesti. Pro přípravu této polévky se často používají také hovězí kosti, které dodávají vývaru bohatou a hlubokou chuť.

Kosti se vaří spolu s rajčaty, červeným vínem a výběrem aromatických bylinek a koření, jako je petržel, celer, bobkový list, pepř a sůl. Tato směs koření přidává polévce charakteristickou chuť, kterou lze snadno identifikovat jako českou specialitu.

Po dlouhém vaření se rajčata rozpadají a smísí se s ostatními přísadami, vytvářejíce bohatou a krémovou konzistenci polévky. Poté je polévka slijeme a přecedíme, abychom získali hladkou a jemnou texturu. Konečným dotekem je přidání špetky smetany, která polévce dodá jemný a lehce nasládlý odstín. Smetana zároveň krásně vyvažuje pikantnost koření a dodává polévce krémovou bohatost, která ji činí neodolatelnou.

Rajcatova polevka se smetanou
K rajské polévce můžete podávat třeba opečené pečivo.

Ingredience

  • ½ kg rajčat
  • 20 g cibule
  • 5 zrnek černého koření
  • 1 zrnko nového koření
  • Trochu citronové kůry
  • Sůl
  • 150 g hovězích kostí na polévku
  • 49 g másla
  • 40 g mouky
  • 2 lžíce červeného vína
  • Ocet podle chuti
  • 15 g cukru
  • 2 lžíce sladké smetany

Postup přípravy

  1. Očištěné, pokrájené rajčata, dáme do hrnce, přidáme na ně rozkrájenou cibuli, celé černé koření, nové koření, citronovou kůru, sůl, zalejeme polévkou z kostí anebo jen vodou a pod pokličkou udusíme do měkka.
  2. Zvlášť si připravíme z másla a mouky žlutou zásmažku (jíšku), rozředíme ji polévkou anebo vodou, přidáme podušené, prolisované rajčata, trochu octu, cukru a potom polévku dobře povaříme.
  3. Před podáváním zavaříme do polévky makarony anebo zvlášť udušenou rýži a zlepšíme ji červeným vínem a sladkou smetanou.

Rajčatová polévka se smetanou se podává nejčastěji s čerstvou bylinkou posypanou na povrchu, jako je například petržel nebo bazalka. Je vhodná jako samostatné jídlo, ale také jako součást tradiční českého oběda. Polévku lze podávat s křupavým chlebem nebo grilovanými sýrovými toustovými trojúhelníčky, které příjemně doplňují její bohatou chuť.

Rajčatová polévka se smetanou je ikonickým příkladem českého kulinářského umění. Je to kombinace čerstvých rajčat, hovězích kostí, červeného vína a tradiční směsi koření, která vytváří harmonii chutí a aromat, jež si každý může vychutnat. Tato polévka je nejen chutná, ale také zahřívá duši i tělo a připomíná nám bohatou kulturní tradici české kuchyně.