Plněné řízky na víně

4 vepřové řízky, 4 plátky šunky, 2 až 3 cibule, 200 g žampionů, 80 g másla, 2 lžíce oleje, 5 lžic bílého vína, 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, petrželová nať, trochu strouhanky

Řízky naklepeme, osolíme a z obou stran opečeme na rozehřátém oleji s polovinou másla.

Opražené řízky vybereme, položíme na ně plátek šunky a naplníme směsí, kterou jsme si připravili následujícím způsobem: ve výpeku zpěníme očištěnou cibuli nakrájeno nadrobno, přidáme očištěné a nakrájené žampiony a dusíme do měkka.

Dochutím solí a pepřem. Přidáme rajčatový protlak a trochu strouhanky. Vzniklou směs rozdělíme na řízky, svineme je, provážeme nití a dáme do hrnce s roztopeným zbylým máslem.

Přikryjeme a za občasného podlévání vínem dusíme nebo pečeme doměkka.

Podáváme s rýží nebo bramborami a zeleninovým salátem.

bílé vínocibulemásloprotlakšunkavepřové řízkyžampiony