Vánoční puding

90 g housky, 1/16 l mléka, 80 g másla, 60 g cukru, 4 žloutky, vanilka, citronová kůra, 40 g naložené pomerančové kůry, 40 g sušeného hrozna, 40 g datlí, 40 g fíky, sníh se 4 bílků, 60 g strouhaných loupaných mandlí, 20 g másla a 20 g strouhané housky na formu, 1/8 l malinové šťávy

Bílou strouhanou housku navlhčíme mlékem. Mezitím umícháme v misce do pěny máslo, přidáme cukr, žloutky, vanilku, citrónovou kůru a 25 minut mícháme. Do vymíchané hmoty přidáme mlékem navlhčenou housku, pomerančovou kůru, sušeného hrozna malagy (sušené přezrálé hrozno), datle, fíky, všechno nadrobno pokrájené, a nakonec tuhý sníh z bílků a loupané, strouhané mandle. Pudingovou formu vy třeme syrovým máslem, vysypeme strouhanou houskou, nalejeme do ní těsto a 1 hodinu vaříme puding v páře. Uvařený puding vyklopíme a podáváme k němu malinovou šťávu nebo vínovou pěnu.

Originál recept Sandtnerová-Kniha kuchárských predpisov a rozpočtov (1950)

datlefíkyhouskaloupané mandlemalinová šťávamáslomlékovejce