Slavnostní dort s ovocem

8 vajec, 200 g jemného krystalového cukru, 200 g mletých mandlí nebo ořechů, 200 g meruňkového džemu, 1 lžíci brandy (koňaku, likéru), 200 g bílé čokolády, 5 lžic šlehačkové smetany, 2 lžíce zlatého sirupu nebo rozvařené griláže, maliny nebo jiné ovoce na ozdobu

Vejce rozdělíme, 3 necháme celé. Z cukru odebereme asi 3 lžíce, ostatní cukr přidáme k 5 žloutkům a vyšleháme do pěny. Postupně přidáme i 3 celé vejce a šleháme dále. Přimícháme mleté mandle nebo ořechy, a tuhý sníh vyšlehaný z 5 bílků a 3 lžic cukru.

Těsto dáme do vymaštěné dortové formy a při mírné teplotě pečeme v troubě cca 45 – 55 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Meruňkový džem vymícháme se lžíci koňaku, a pokud je hustý, přidáme ještě lžíci vody.

Džem natřeme na korpus. Šlehačku se sirupem a s polámanou čokoládou zahřejeme až po bod varu a hned odtáhneme. Zchladíme, dobře vyšleháme a nanesme na korpus. Odložíme do lednice ztuhnout a před podáváním ho dozdobíme čerstvým ovocem.

bílá čokoládacukrmandlemeruňkový džemšlehačkavejce