Rybízový dort
750 g červeného rybízu, 250 g másla, 175 g moučkového cukru, špetka soli, kůra z 1 citronu, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g rybízového nebo malinového rosolu, pečící papír
Rybíz umyjeme a dáme okapat. Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme špetku soli a citronovou kůru.
Postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Nakonec přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Vše zpracujeme na hladké těsto. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno formy uložíme okapaný rybíz a pomocí stěrky rozetřeme těsto a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 60 minut.
Upečený dort opatrně vyklopíme. Zahřejeme rosol a lžící v tenké vrstvě potřeme povrch rybízu. Poté necháme dort vychladnout.
Dort nakrájíme na 16 kousků a podáváme s vanilkovou šlehačkou.