Je zima – jak prohřát organismus tím správným čajem

S nastávajícím sychravým podzimním a zimním obdobím začíná být opět aktuální otázka, jak se elegantně vypořádat s chladem a také jak účinně povzbudit naši imunitu v boji proti virózám. Hrnek horkého čaje, teplá deka, romantika plápolajícího krbu nebo svíčky ke studeným dnům prostě neodmyslitelně patří.

Jednou z největších výhod čaje je, že bez ohledu na to, zda je venku horko nebo zima, existuje možnost, která je pro danou situaci ideální. Jak všichni víme, čaj je synonymem pro teplo, pohodlí a výživu. Dát si v zimě šálek čaje tak může být jako dát si hřejivé objetí.

Množství živin v čaji navíc pomáhá očistit mysl, tělo i duši. V chladném počasí je vaše tělo náchylnější k nemocem, pravidelný šálek čaje vám proto může pomoci udržet si zdraví v mnoha ohledech!

S šálkem čaje proti zimě i depresi

Abychom byli celou zimu fit a v pohodě, je důležité posílit celkovou obranyschopnost organismu. Z hlediska čínské medicíny se jedná zejména o posílení tzv. vnitřního tepla. Naprosto přirozená cesta, jak organismus vnitřně zahřát, je právě prostřednictvím čajů.

Víte ale, jaké druhy čajů zvolit, aby se nám nachlazení či chřipka obloukem vyhýbaly?

Jakmile se rozloučíme s posledními teplými a slunečnými dny, měli bychom postupně upustit i od čajů, které nás ochlazují. Mezi takové řadíme čaje ledové a čaje zelené. Ty jsou pro léto naprosto perfektní, ale v zimě by našemu organismu udělaly spíše medvědí službu.

Na podzim a v zimě vybavte svou kuchyň čaji zahřívacími, které uvolňuji vnitřní teplo. A jaké to jsou? Určitě všechny kvalitní tmavé a černé čaje, čaje červené, polozelené a pak také různé druhy čajů bylinných a nebo zahřívacího koření.

Tmavé čaje a černé čaje – energetický nakopávač

Tmavé čaje patří mezi takové, u kterých byl po první fermentaci a usušení tento proces částečně zopakován. Najdeme je výhradně v čajové produkci Číny, kde se již více jak 2000 let používá v medicíně a léčení, tak i k běžnému popíjení.

Klasické černé čaje zná každý. Domovem černých čajů je zejména Indie, Srí Lanka a Keňa. V našich končinách jsou velmi oblíbené.

Černý čaj s medem a citrónem nebo hořký černý čaj je klasikou. Černé čaje se řadí mezi energetické bomby v zimním období. Díky teinu nás dokáží perfektně nabudit, a proto je pijeme hlavně po ránu, abychom si dobře nastartovali den.

Domorodci v Asii tyto čaje běžně míchají s citrusy a někdy také mlékem či solí. V našich končinách nejsme na přidávání čaje do mléka příliš zvyklí, proto si můžeme vystačit pouze čajem čistým nebo ochuceným právě citrusy, díky kterým do sebe dostaneme i něco málo vitaminu C.

Výhodou tmavých čajů je, že patří mezi doslovná energetická vzpružovadla. Kvalitní tmavý čaj povzbudí organismus, posiluje náš metabolismus a je výborný také proti nachlazení.

Mezi oblíbené tmavé čaje patří například i u nás běžně dostupný, dvakrát fermentovaný čaj Pu-Erh.

Černý čaj jako prevence chřipky

Není pochyb o tom, že černý čaj je v zimě tou nejlepší volbou, protože je teplý a pomáhá zahřát a vyživit náš žaludek. Kromě toho má černý čaj účinky na osvěžení mysli a zmírnění únavy, podporuje také vylučování slin a má močopudný účinek. Zároveň černý čaj obsahuje hojně bílkovin a cukru, což zlepšuje naši odolnost vůči chladu a prospívá našemu trávicímu systému.

Studie zjistily, že černý čaj může v zimě snížit výskyt mrtvice a srdečních onemocnění. Staří lidé, kteří mají kardiovaskulární nebo cerebrovaskulární onemocnění, by tedy měli pít černý čaj, aby se v zimě zahřáli a předešli těmto onemocněním.

Navíc pití černého čaje nebo jeho používání jako kloktadla pomáhá předcházet chřipce a posilovat imunitu organismu. Zároveň černý čaj jako fermentovaný čaj málo dráždí, a proto je velmi vhodný pro lidi s méně silným žaludkem.

Červené čaje – povzbudí mozek a zaženou depresi

Červený čaj se v Číně říká čaji, který Evropané označují jako černý. Od klasického černého čaje se ale ten červený liší výrobou i kvalitou.

Kvalitní červené čaje pocházející z Číny, Koreje, Turecka, se skvěle hodí jako nápoj právě v zimním a podzimním období. Červené čaje navíc obsahují velké množství, tj. asi 4 % teinu, což je mnohem více, než mají ostatní druhy, a proto lépe povzbudí činnost mozku.

Červené čaje vynikají také silnou chutí a mají výborné antidepresivní účinky. Tím, že nás celkově nabudí, také zesilují náš pracovní nebo sportovní výkon.

Modrozelené čaje

Modrozelené či také polozelené čaje nebo oolongy se řadí mezi částečně oxidované čaje. Jejich domovinou je většinou jižní Čína nebo Tchaj-wan. Tvoří přechod mezi čaji zelenými, černými a červenými. V jižní Číně se často pijí i s citrusovými plody, aby se zesílil účinek proti nachlazení.

Zelený čaj pomáhá odstraňovat nadměrné vnitřní teplo

V zimě je suché a chladné podnebí, lidé jedí hodně mastných a kořeněných jídel, což vede k nadměrnému vnitřnímu horku a zácpě, bolestem v ústech a dalším následkům. Jaký čaj nám za těchto podmínek může pomoci s těmito nepříjemnými problémy?

Zelený čaj je nefermentovaný a studený, takže má velký účinek na odstranění vnitřního horka a pomáhá produkovat sliny a hasit žízeň. Zelený čaj navíc pomáhá urychlit hojení mírných žaludečních vředů. Pokud byste tedy mohli snadno získat nadměrné vnitřní teplo nebo pokud pijete alkohol a kouříte, zelený čaj by pro vás mohl být skvělou volbou.

Kromě toho je zelený čaj užitečný při hubnutí, ale není vhodný pro lidi se slabým žaludkem, protože zelený čaj je nefermentovaný a dráždí trávicí systém.

Okořeňte si život i čaj

Zesílit samotný zahřívací efekt čaje lze i tím, že do nálevu přidáte různé koření. Nejčastější typy koření, které se dávají do čajů, jsou skořice, zázvor, vanilka, hřebíček nebo šafrán. Čaje ochucené tímto kořením opět můžete pít čisté, nebo je vyladit medem či mlékem. Dá se také připravit nápoj jenom výluhem ze samotného koření, ale to už pak nehovoříme o čaji jako takovém.

Každé ze jmenovaných koření se pyšní určitými blahodárnými účinky, díky kterým stojí za to je zařadit do naší bylinkové apotéky:

  • Hřebíček – působí na svěží dech, je protizánětlivý. Často se používá i na čištění zubů a na podporu hojení případných zánětů zubů.
  • Vanilka – krásně voní, proto je skvělý relaxant. Dodává nám pohodu.
  • Zázvor – silně prohřívá. Proto se dává do čajových směsí určených na nachlazení.
  • Skořice – nejen že voní, ale také čistí organismus.
  • Šafrán – krásně voní, takže nás harmonizuje a působí proti depresím.

Při přípravě těchto typů koření v samostatném nápoji anebo smíchané s čajem je důležité vědět, že jemně mleté práškové koření není potřeba vařit. Stačí jen zalít horkou vodou jako čajové lístky. Zatímco celé kousky např. skořice, hřebíčku, celý vanilkový lusk, je lepší déle povařit, aby se uvolnila chuť.

Léčivé kořeny pro zahřátí

Z kořenů, které se nedávají do čaje, ale často se ve východní medicíně používají, jsou u nás rozšířené hlavně kurkuma a ženšen.

Kurkuma i ženšen patří k levným, dostupným a účinným zázrakům domácí lékárny. Mají zahřívací účinky, podporují metabolismus, jsou antibakteriální, uvolňují dýchání a zvyšují naši pracovní aktivitu.

Čarovný ženšen

Ženšen je samostatnou kapitolou mezi posilujícími léčivými kořeny. Tento kořen pochází z Číny a z Koreje a je opředen mnoha legendami a také prokazatelnými zdravotními účinky.

Všechny typy ženšenů lze užívat celý rok, ale hlavním konzumačním obdobím je podzim a zima. Ženšen používáme na silné prohřívání, na rekonvalescenci po nemocech nebo i po dlouhodobých pobytech v nemocnici i po operacích.

Je výborný také pro posílení sexuality a sexuálních funkcí, zvedá tlak a výrazně podporuje sportovní a pracovní výkony. Oblibu našel rovněž u žen, které trpí na studené ruce a nohy. Odvar z ženšene pomáhá rozproudit krev a zahnat zimomřivost.

S dávkováním opatrně

Jen pozor, citliví jedinci se mohou teinovými nápoji nebo posilujícími výluhy z kořenů i předávkovat. Nic se nemá přehánět, ani užívání čajů a bylin.

Předávkování se může projevit jako mírná nespavost. Pokud by se vám tedy stalo, že po šálku černého čaje nemůžete usnout, vyhněte se jeho konzumaci ve večerních hodinách.

Je to prostě podobné jako s kávou. Sami nejlépe víte a odhadnete, co vašemu tělu nejvíce prospívá, kdy je ideální doba na konzumaci a kdy už ne.