Pelyněk kozalec (Estragon) – Artemisia dracunculus

Francouzský pelyněk (estragon) je již dlouhou dobu uznáván jako jedno z nejjemnějších kuchyňských koření, zejména ve francouzské kuchyni. Proto bývá označován přídomkem pravý estragon v protikladu k ruské variantě, která je mezi labužníky označován jako falešný estragon.

Estragonu se dobře daří v chráněné zahrádce, ale také na balkoně a na terase. Bylinku dejte do velkého květináče, aby mohla dobře růst. Vytváří pak mnoho kořenných výhonků. V zimě musíte estragon chránit před mrazem, zejména tehdy, když není sníh.

Pelyněk (estragon) může zjemnit mnohem více pokrmů, než se dočtete v kuchařkách. Nebojte se experimentovat. Koření přidejte bez obav do všech druhů salátů, k rybám, k jehněčímu, kuřeti i do omáček. Estragonová větévka zjemňuje ocet i olej. Také k nakládání okurek se často používá. Je dobré mít doma stále čerstvý pelyněk (estragon).

Pelyněk (estragon) můžete sušit. Ke konci sezony nebo v průběhu roku si z bylinky uřízněte tolik, kolik spotřebujete, stonky svažte do kytice a usušte na stinném, vzdušném místě, nikdy ne na slunci. Nať trhejte po oschnutí ranní rosy. Správně usušená si podrží původní barvu. Zahnědlá nebo plesnivá není k upotřebení. Sušené listy ze stonku sdrhněte a uschovejte ne vzduchotěsné sklenici. Nepěchujte je.

Pelyněk kozalec (Estragon) je aromatická bylinka, (nezaměňujte s Pelyňkem pravým, který má jinou chuť a z léčitelského hlediska také jiné účinky). Abyste měli z bylinky opravdu užitek, musíte udělat vše pro to, aby pěstované bylinky měly co nejvíce natě.

Stálím seřezáváním vrcholků výhonků se rostlina velmi rychle rozvětví a stále roste. Pro běžnou potřebu domácnosti zcela postačí pěstovat jednu jedinou bylinku. Na zahrádce pěstujte pokud možno více rostlin, budete mít jistotu, že alespoň jedna z nich bez úhony přezimuje.

Pěstování Pelyňku kozalce (Estragonu)

Pelyněk (Estragon) zřídka napadají škůdci a nemoci. Ostatně, totéž se týká téměř všech aromatických bylinek.

Během dlouhého období sucha bylinku zalévejte. Pokud dobře roste, předejdete tak případnému napadení mšicemi. V případě napadení opláchněte proudem vody, nepoužívejte chemické prostředky.

Tipy pro nákup

Kupte si bylinky ve specializovaném obchodě a žádejte výslovně francouzský estragon.

Délka života:

Pelyněk (Estragon) je víceletá bylinka, která vydrží mnoho let, když ji ochráníte před mrazem.

Sezona:

Mladé bylinky se prodávají a vysazují na jaře.

Stupeň obtížnosti pěstování:

Pelyněk (Estragon) se pěstuje snadno. Potřebuje teplo a humózní půdu.

Velikost a vzrůst

Francouzský estragon může být až metr vysoký. Ruský je robustnější, ale jeho forma je méně výrazné. Listy jsou tmavě zelené.

Květ a vůně

Pelyněk (estragon) v našem podnebí kvete jen ve zcela výjimečně teplém létě. Drobné zelené květy vykvetou na vrcholcích stonků. Květy nevoní, voní ale celá bylinka.

Světlo a teplo

Na zahradě se Pelyňku (estragonu) nedaří na větrných, studených místech, potřebuje slunce a chráněné stanoviště. Na zimu ho musíte zakrýt chvojím nebo vyšší vrstvou suchého listí, protože je citlivý na mráz. Pelyněk (estragon) dobře roste také v květináči a truhlíku na balkoně.

Zalévání a hnojení

Bylinku normálně zalévejte. V květináči nebo v truhlíku potřebuje během léta i trochu přihnojit.

Zemina a přesazování

Pelyněk (estragon) dobře roste ve zcela běžné zemině. Přesazujte ho na jaře nebo ke konci léta, když už bývá bylinkám květináč malý.

Prořezávání

Jemné vrcholky odřezávejte průběžně a použijte na kořenění jídel. Bylince to prospěje, zhoustne.

Množení

Pomocí řízků nebo dělením větších trsů bylinek.

Prostředí

Pelyněk (estragon) vypadá dobře i na parapetu. V zahradě se mu zvlášť dobře daří vedle libečku.

Historie

Pelyněk (Estragon) má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků.

Používané části rostliny

Používají se listy, čerstvé i sušené.

Vlastnosti

Pelyněk (Estragon) obsahuje kromě jiného éterické oleje, třísloviny, hořké látky a pryskyřice.

Použití

Pelyněk (Estragon) významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Má i prokazatelný vliv antisklerotický a tonizační. Tlumí křečové bolesti při dyspepsii a podobných poruchách trávení. V lidovém léčitelství se používá na střevní parazity (roupy, škrkavky). Používá se v čerstvém i sušeném stavu, ale v malém množství.