Pelyněk kozalec (Estragon) – Artemisia dracunculus
Francouzský pelyněk (estragon) je již dlouhou dobu uznáván jako jedno z nejjemnějších kuchyňských koření, zejména ve francouzské kuchyni. Proto bývá označován přídomkem pravý estragon v protikladu k ruské variantě, která je mezi labužníky označován jako falešný estragon.
Estragonu se dobře daří v chráněné zahrádce, ale také na balkoně a na terase. Bylinku dejte do velkého květináče, aby mohla dobře růst. Vytváří pak mnoho kořenných výhonků. V zimě musíte estragon chránit před mrazem, zejména tehdy, když není sníh.
Pelyněk (estragon) může zjemnit mnohem více pokrmů, než se dočtete v kuchařkách. Nebojte se experimentovat. Koření přidejte bez obav do všech druhů salátů, k rybám, k jehněčímu, kuřeti i do omáček. Estragonová větévka zjemňuje ocet i olej. Také k nakládání okurek se často používá. Je dobré mít doma stále čerstvý pelyněk (estragon).
Pelyněk (estragon) můžete sušit. Ke konci sezony nebo v průběhu roku si z bylinky uřízněte tolik, kolik spotřebujete, stonky svažte do kytice a usušte na stinném, vzdušném místě, nikdy ne na slunci. Nať trhejte po oschnutí ranní rosy. Správně usušená si podrží původní barvu. Zahnědlá nebo plesnivá není k upotřebení. Sušené listy ze stonku sdrhněte a uschovejte ne vzduchotěsné sklenici. Nepěchujte je.
Pelyněk kozalec (Estragon) je aromatická bylinka, (nezaměňujte s Pelyňkem pravým, který má jinou chuť a z léčitelského hlediska také jiné účinky). Abyste měli z bylinky opravdu užitek, musíte udělat vše pro to, aby pěstované bylinky měly co nejvíce natě.
Stálím seřezáváním vrcholků výhonků se rostlina velmi rychle rozvětví a stále roste. Pro běžnou potřebu domácnosti zcela postačí pěstovat jednu jedinou bylinku. Na zahrádce pěstujte pokud možno více rostlin, budete mít jistotu, že alespoň jedna z nich bez úhony přezimuje.
Pěstování Pelyňku kozalce (Estragonu)
Pelyněk (Estragon) zřídka napadají škůdci a nemoci. Ostatně, totéž se týká téměř všech aromatických bylinek.
Během dlouhého období sucha bylinku zalévejte. Pokud dobře roste, předejdete tak případnému napadení mšicemi. V případě napadení opláchněte proudem vody, nepoužívejte chemické prostředky.
Tipy pro nákup
Kupte si bylinky ve specializovaném obchodě a žádejte výslovně francouzský estragon.
Délka života:
Pelyněk (Estragon) je víceletá bylinka, která vydrží mnoho let, když ji ochráníte před mrazem.
Sezona:
Mladé bylinky se prodávají a vysazují na jaře.
Stupeň obtížnosti pěstování:
Pelyněk (Estragon) se pěstuje snadno. Potřebuje teplo a humózní půdu.
Velikost a vzrůst
Francouzský estragon může být až metr vysoký. Ruský je robustnější, ale jeho forma je méně výrazné. Listy jsou tmavě zelené.
Květ a vůně
Pelyněk (estragon) v našem podnebí kvete jen ve zcela výjimečně teplém létě. Drobné zelené květy vykvetou na vrcholcích stonků. Květy nevoní, voní ale celá bylinka.
Světlo a teplo
Na zahradě se Pelyňku (estragonu) nedaří na větrných, studených místech, potřebuje slunce a chráněné stanoviště. Na zimu ho musíte zakrýt chvojím nebo vyšší vrstvou suchého listí, protože je citlivý na mráz. Pelyněk (estragon) dobře roste také v květináči a truhlíku na balkoně.
Zalévání a hnojení
Bylinku normálně zalévejte. V květináči nebo v truhlíku potřebuje během léta i trochu přihnojit.
Zemina a přesazování
Pelyněk (estragon) dobře roste ve zcela běžné zemině. Přesazujte ho na jaře nebo ke konci léta, když už bývá bylinkám květináč malý.
Prořezávání
Jemné vrcholky odřezávejte průběžně a použijte na kořenění jídel. Bylince to prospěje, zhoustne.
Množení
Pomocí řízků nebo dělením větších trsů bylinek.
Prostředí
Pelyněk (estragon) vypadá dobře i na parapetu. V zahradě se mu zvlášť dobře daří vedle libečku.
Historie
Pelyněk (Estragon) má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků.
Používané části rostliny
Používají se listy, čerstvé i sušené.
Vlastnosti
Pelyněk (Estragon) obsahuje kromě jiného éterické oleje, třísloviny, hořké látky a pryskyřice.
Použití
Pelyněk (Estragon) významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Má i prokazatelný vliv antisklerotický a tonizační. Tlumí křečové bolesti při dyspepsii a podobných poruchách trávení. V lidovém léčitelství se používá na střevní parazity (roupy, škrkavky). Používá se v čerstvém i sušeném stavu, ale v malém množství.