Polévka z grilované zeleniny
400 g tvrdých rajčat, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 červená cibule, 3 lžic olivového oleje, 2 krajce bílého chleba, ½ okurky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červeného vinného octu, oregano, bazalka, mletý kmín, cukr, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř, opečené kostky chleba
Umyté a očištěné rajčata, papriky a cibuli nakrájíme na hrubší kolečka. Potřeme je olivovým olejem a grilujeme asi 10 minut (nebo opékáme), přitom je často obracíme. Necháme je vychladnout, nakrájíme na menší kostky a vsypeme do velké mísy.
Přidáme namočené a vyždímané krajce chleba, pokrájenou okurku, česnek, ocet, 300 ml vody, lžičku čerstvých nadrobno nasekaných bylinek, sůl, pepř, cukr, kečup a necháme alespoň 6 hodin marinovat v lednici.
Potom všechno rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto. Polévka se podává studená. Můžeme ji ozdobit opečenými kostky chleba a bazalkovými listy.