Maďarský guláš

250 g beraního, 250 g hovězího a 250 g vepřového masa, 80 g másla, 80 g cibule, na hrot nože paprika, sůl, kmín, majoránka, 150 g brambor, 20 g mouky

Tento guláš připravujeme z třech druhů masa: z beraního, hovězího, a vepřového. Když každý druh masa vyžaduje při dušení různý čas, musíme ho připravit takto: Beraní maso nakrájíme na kostky, osolíme a dáme do připraveného hrnce (kastrolu) nadrobno nakrájená, na másle do růžova usmaženou cibulku a papriku, trochu zalejeme vřelou vodou anebo polévkou a dusíme 20 minut. Potom k němu přidáme na kostky nakrájené, osolené, okořeněné hovězí maso, trochu kmínu, majoránky a spolu dusíme asi ¾ hodiny. Po této době přidáme na kostky nakrájené vepřové maso, syrové, oloupané brambory a všechno dusíme eště ½ hodiny. Při dušení podlejeme maso vodou, aby se nepřipálilo. Když je všechno měkké, guláš zaprášíme moukou, podusíme, rozředíme polévkou, povaříme a potom i s omáčkou dáme na mísu. Když je beraní maso z mladého kusu anebo dost odležené, můžeme ho dusit současně s hovězím masem.

Rozpočet je pro 5 osob.

Originál recept Sandtnerová-Kniha kuchárských predpisov a rozpočtov (1950)