Zázračný med – osladit si život pokrmem bohů

Med je jedním z nejuniverzálnějších a nejvýživnějších sladidel. Vyrábí ho včely medonosné z nektaru květů a po staletí se používá jako přírodní sladidlo a léčivý prostředek.

Ve starověkém Egyptě byl med považován za pochutinu dostupnou pouze nejvyšší elitě, proto byl nazýván pokrmem bohů. Později byly objeveny také jeho blahodárné vlastnosti, díky kterým byl a stále je úspěšně využíván v mnoha oblastech.

I v dnešní době se stále objevují nové a nové vědecké studie, které podrobně zkoumají léčivé vlivy medu.

Med je plný antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Obsahuje také řadu vitamínů a minerálů, například vitamín C, železo, hořčík a draslík. Kromě toho má med antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti.

Med – vysoce ceněná potravina

Už nejméně  10 000 let slouží med lidem jako potrava. Odjakživa platil za obzvláště výjimečnou delikatesu, protože velmi dlouhou dobu byl med jedinou sladkou potravinou, která existovala.

A také včely byly v dávných kulturách vysoce obdivovány a ceněny za jejich neuvěřitelnou schopnost tento božský pokrm vyprodukovat.

Nejen že med lahodně chutnal, navíc dodával lidem i zvláštní sílu. Například samotní atleti během prvních olympijských her dosahovali nebývalých výkonů jen díky tomu, že pili medovou vodu.

Tento „zázrak“ se dá vědecky snadno vysvětlit. Med totiž zásobuje tělo a mozek velkým množstvím lehce vstřebatelných sacharidů, které si tělo rychle přemění na energii.

A když si dá člověk med například v oblíbené kombinaci s ořechy, bude to pro jeho šedé buňky mozkové naprostá bomba.

Není med jen cukr?

Ano, med tvoří skoro až z 80 % pouze cukr. Ačkoli v opravdu kvalitních medech se dále vyskytuje až 245 různých přírodních složek, z valné části je med skutečně tvořen čistým cukrem.

Typické složení medu vypadá následovně:

  • 27-44 % fruktózy
  • 22-41 % glukózy
  • 1-14 % ostatních cukrů (maltóza, sacharóza atp.)
  • 17 % procent vody (v lučním medu až 23 % vody)
  • 2-4 % ostatních látek, v závislosti na druhu medu – aminokyseliny, vitaminy, minerální látky, enzymy, pyly, organické kyseliny.

Poměr fruktózy a glukózy určuje konzistenci medu. Vzhledem k tomu, že glukóza v medu krystalizuje rychleji než fruktóza, med s vysokým podílem glukózy je krémově pevný. Zatímco med s nižším obsahem glukózy a vyšším obsahem fruktózy je spíše tekutý.

Med – potrava i pro včely

Život včel je na medu přímo závislý. Protože med je pro včely zároveň jejich potravou. Na rozdíl od vos a čmeláků, u kterých v zimě přežívají pouze královny, včely se snaží i v chladném období udržet při životě celé své včelstvo.

A aby to zvládly, musí vyprodukovat takové teplo, aby v úle byla stále teplota kolem 30 °C, i když venku panují třeskuté mrazy. Na to potřebují a spotřebují obrovské množství energie, kterou čerpají právě z medu.

Například při zimování ve střední Evropě potřebuje průměrné včelstvo pro přezimování až 25 kg medu. Někteří včelaři to občas řeší tak, že pokud je medu málo, dokrmují včely cukrovou vodou.

Med jako všelék

Med byl vždy vysoce ceněn jako lék na mnoho nemocí a při hojení ran. Hojivý účinek medu je v podstatě způsoben jeho antibakteriálními, antifungicidními a antioxidačními vlastnostmi.

Je to díky tomu, že obsahuje tolik zdravých výtažků z rostlin. Dále v medu existují látky, které brání růstu bakterií.

K podpoře těchto látek lze využít i doplňky stravy. Recenze Her Biotic se pyšní vysokým hodnocením. Jedná se o unikátní směs probiotických kultur, fruktooligosacharidů (potrava pro probiotické kultury), brusinkového výtažku a D-manózy.

Pomáhá tak bojovat proti bakteriím i volným radikálům, které jsou často hlavní příčinou mnoha zánětlivých onemocnění. Díky svým protizánětlivým a antiseptickým vlastnostem je ideálním prostředkem na drobná poranění a škrábance.

Proti nachlazení i kašli

Nesporné jsou příznivé účinky medu při léčbě nachlazení, kašle a bolestí v krku. Pokud někoho trápí kašel a nechce hned sahat po chemických lécích, měl by zkusit každý večer před spaním smíchat jednu čajovou lžičku medu ve sklenici vody nebo teplém čaji a vypít. Kašel se zmírní.

Med na nemocnou kůži

Je prokázáno, že med působí hojivě také na kožní potíže. Zmírňuje projevy lupenky, svědění kůže i pásového oparu. Ne náhodou proto med proniknul i do kosmetiky, kde se s dnes již běžně používá jako součást mnoha přípravků.

A stále vyšší oblibu si získávají také medové masáže, které dodají pokožce tu nejlepší přírodní péči.

Med pro zdravé střevo

Znatelně blahodárné účinky má med při dlouhodobém užívání. Obsahuje totiž kromě uhličitanů také polyfenoly, které působí jako antioxidanty. Ty zabraňují působení negativních vlivů v organismu (např. v důsledku stresu).

Je vědecky prokázáno, že antioxidanty v medu příznivě ovlivňují růst populace probiotických bakterií ve střevech.

Zvýšení počtu těchto „dobrých“ bakterií přináší efekt ve formě zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení a v neposlední řadě je také účinnou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Nic pro kojence

Navzdory nespočtu zdravotních výhod, které konzumace vysoce kvalitního medu přináší, je důležité zmínit, že pro miminka do 12 měsíců věku je tato pochutina naprosté tabu.

Proč není med pro kojence vhodný? Důvodem je bakterie Clostridium botulinum, respektive její spóry, které se v medu mohou vyskytovat i přes jeho pečlivou kontrolu.

Nebezpečí, které spory této bakterie způsobují, je to, že při růstu produkují jed – neurotoxin botulotoxin, který poškozuje svaly a způsobuje jejich ochrnutí (botulismus).

Pro dospělého člověka to není problém, protože zdravá střevní mikroflóra růstu růstu těchto bakterií zabrání. Nicméně miminka do 1 roku nemají střevní flóru ještě natolik vyvinutou, proto se škodlivým spórům neumí bránit.

Byla by tak vystavena riziku paralýzy dýchacích a polykacích svalů, které by v nejhorším případě mohly vést až k úmrtí.

Květový, nebo lesní med?

Obecně známé jsou dva druhy medu. Květový a medovicový. Pro ten druhý je zažitý pojem „lesní“, což ovšem z hlediska oficiálního názvosloví není přesné pojmenování.

Květové medy mohou být z nektaru jedné rostliny. Například med čistě řepkový, lipový či pampeliškový. Většinou se lze setkat se smíšenými variantami.

Pokud byl nektar medu shromážděn na jaře, pozná se tak, že je med obvykle velmi světlé bary. Zatímco pokud včelky nasbíraly nektar až během léta, med už bývá tmavší. Květové medy se vyznačují jemnou ovocnou nebo květinovou vůní. Čím je květový med skvělejší, tím je jeho chuť jemnější.

Oproti tomu medovicový med je vlastně živočišného původu a je získáván z medovice. Vzhledem k tomu, že lesní med také obsahuje méně glukózy, než med květový, zůstává tekutý po delší dobu. Jeho vůně je intenzivní a silná.

Za krále „lesního“ medu je považován jedlový med, protože je kvůli čím dál menšímu výskytu jedlí velmi vzácný. Má pikantní chuť s nezaměnitelnou vůní jedle.

Celkově je med neuvěřitelně všestranné a výživné sladidlo, které lze použít mnoha různými způsoby. Jeho antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti z něj činí vynikající volbu pro různé zdravotní a kulinářské využití.