Vychutnat si bublinky – není třeba čekat na slavnostní okamžik

Výjimečné chvíle, oslavy, narozeniny anebo příchod nového roku bývají spojovány s otevřením lahve dobře vychlazeného sektu. Lehkost a svěží příchuť dělají ze sektu nápoj hodný zamilování. Není potřeba čekat, až mimořádné momenty přijdou, sekty dokáží vytvořit výjimečný okamžik i z běžného dne. Jsou výborným aperitivem, skvěle se pojí s jídlem, a hodí se i do koktejlů.

Moravské a české sekty rostou na kvalitě, oblibě i pestrosti nabídky, proto v nich lze neustále objevovat nová tajemství. Lze je pít samotné jako přípitek nebo aperitiv, anebo si s jejich pomocí vykouzlit zážitek z párování šumivého vína a jídla.

Díky lehkosti a osvěžujícímu tónu se šumivé víno skvěle hodí ke všem pokrmům. Sekt lze pít jako aperitiv, dále je výborný ke snídani s míchanými vejci či omeletou, k paštice z husích jater, k mořským plodům, ke zralým sýrům, k uzenému lososu, sushi, lehkým tapas, či k ovoci jako je ananas nebo jahody. Sekt lze pít od rána do večera, stejně jako šípkové víno, protože příležitostem se meze nekladou.

Je sekt totéž co šampaňské?

Šumivé víno je víno, které obsahuje velké množství oxidu uhličitého, takže je perlivé. Ačkoli se tento výraz běžně vztahuje na šampaňské, v zemích Evropské unie je tento termín právně vyhrazen pro produkty vyráběné výhradně v oblasti Champagne ve Francii.

Šumivé víno může být nazýváno šampaňským pouze tehdy, pokud pochází z oblasti Champagne ve Francii, která se nachází nedaleko Paříže. Kromě toho se šampaňské může vyrábět pouze z hroznů odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Ano, šampaňské je šumivé víno, nicméně, ne každé šumivé víno je šampaňské.

Jak na servírování sektu?

Nic se k harmonickému a elegantnímu šumivému vínu nehodí méně než bouchnutí zátky. Hluk se odpouští pouze na Silvestra, při bouřlivém vítání nového roku.

Sekt je ideální pozvolna vychladit na teplotu 6 až 8 °C. Při otevírání je nutné nejprve odstranit kapsli (aluminiový, plastový nebo cínový obal zátky a hrdla) a z lahve kolem hrdla ji snadno bez jakýchkoliv zbytků odříznout.

Palcem levé ruky pevně držet zátku shora a pravou rukou za očko odmotat agrafu (drátěný košíček držící zátku v láhvi). Láhev při otevírání držet v úhlu 45 stupňů směrem od sebe a mířit do prázdna, kde nic a nikdo nestojí v cestě.

Pro elegantnější dojem nalévat víno tak, že láhev leží v natažených prstech a palec podpírá vyduté dno. Drží se rovně nad sklenicí, aby víno klidně a bez velkého pěnění stékalo po skle. Ta by měla být čirá a štíhlá ve tvaru tulipánu s dostatečně vysokou stopkou, aby tělesná teplota neovlivnila teplotu vína.

Jak se sekty vyrábí?

Šumivá vína se rozdělují do několika kategorií, z nichž každé má svůj vlastní výrobní proces. Princip však zůstává stejný. Do kvalitního přírodního vína se přidává tirážní likér, což je přídavek cukru a kvasinek. Vše se v uzavřené nádobě znovu prokvasí. Uvězněný oxid uhličitý se rozpustí ve víně a znovu se uvolní až po otevření lahve.

V minulosti šumivá vína vznikala tak, že se lahve na jaře naplnily nedokvašeným moštem, zazátkovaly a mošt se nechal dokvašovat. Celý proces byl však velmi zdlouhavý. Dnes se vína vyrábějí druhotným kvašením v lahvi nebo v tancích.

Přidaný tirážní likér dalším kvašením přemění cukr na etanol (alkohol) a oxid uhličitý. Při kvašení v lahvi je pak každá láhev originálem. Tanky jsou obvyklejší, protože ulehčují práci a pomáhají celý proces výroby lépe kontrolovat.

Podle obsahu cukru přidaného do sektu se šumivá vína dělí na brut nature (bez přidaného cukru po druhotném kvašení), extra brut (obsah cukru je mezi 0 a 6 g na 1 litr), brut (obsah cukru nižší než 15 g na 1 l), sec (cukr mezi 17 a 35 g na 1 l), demi-sec (33–50 g na 1 l) a doux (vyšší než 50 g na 1 l).

Země známé šumivým vínem

Francie a Itálie jsou pravděpodobně nejznámějšími zeměmi pro výrobu šumivého vína, ovšem vysoce kvalitní a jedinečné sekty se vyrábějí po celém světě.

Itálie je proslulá výrobou Prosecca, které se vyrábí z hroznů odrůdy Glera v severovýchodních oblastech Veneto a Friuli. Dalším slavným italským šumivým vínem je Asti, které pochází z Piemontu na severozápadě země. Asti má obvykle nižší obsah alkoholu a poměrně ovocný charakter. Lambrusco, italské šumivé víno vyráběné z místních červených hroznů, se vyrábí v severní oblasti Emilia-Romagna.

Cava je nejznámější španělské šumivé víno. Cava se vyrábí tradiční metodou a před uvedením na trh musí devět měsíců zrát na kalech. Bílá Cava se vyrábí z odrůd Macabeo (Viura), Xarel-lo a Parellada, zatímco růžová verze se vyrábí s přídavkem odrůd Garnacha nebo Monastrell.