Těsto na pizzu – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
20 minut
kynutí přes noc nebo alespoň 2 hodiny
INGREDIENCE:
Na přípravu 400 g těsta – odpovídá přibližně dvěma hotovým pizzám o průměru 23 cm:
- 150 ml vlažné vody
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 1 lžičku sušeného droždí
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 50 g másla
Obloha na pizzu dle chuti
POSTUP
Do mističky nalijeme vodu a rozpustíme v ní cukr. Přidáme droždí a rozmícháme ho vidličkou. Misku zakryjme a na 10 minut postavíme na teplé místo, až kvásek vzejde a na povrchu se objeví pěna.
Do mísy prosijeme mouku a sůl, vetřeme máslo a uprostřed uděláme důlek. Kvásek promícháme, vlijeme do mouky a vypracujeme měkké těsto.
Na lehce pomoučené pracovní desce těsto prohněteme. Klouby tlačíme do těsta směrem od sebe a dolů, několikrát opakujeme až je těsto hladké, pružné a nelepí se.
Vypracované těsto vložíme do čisté lehce pomoučené mísy a zakryjeme ho mikrotenovou fólií. Na teplém místě ho necháme kynout asi hodinu.Pokud chceme, aby kynulo pomalu necháme jej v chladničce přes noc. Mělo by nakynout do dvojnásobné velikosti.
Vykynuté těsto zpracováváme na pomoučené desce. Nejdříve z něj pěstmi vytlačíme vzduch. Vyválíme jej válečkem a pokryjeme jej podle chuti zeleninou, sýrem, masem apod. Pizzu upečeme dozlatova v troubě při 22O oC.